loading

I posed a question about an LED strip problem I am having (probably in the wrong place)

See the link where I posted the details.... sorry for the double post.

https://www.instructables.com/id/LEDs-for-Beginners/#previewlink

sort by: active | newest | oldest
lemonie6 years ago

Can you show us exactly what you've wired-up, i.e. a diagram / pictures?

L
MindsEye69 (author)  lemonie6 years ago
I did post diagram in the link: https://www.instructables.com/id/LEDs-for-Beginners/#previewlink

With no load it gets only warm like any transformer... not HOT. I can't help but wonder if perhaps i had the + and - touching somewhere.

I took away the one LED that wouldnt light, and tested it and it is dead. It looks fine (not burned inside or showing any signs of having blown) but its most definatly dead.

I am going to try it again soon as I get some more LEDs to replace the one that burned out.

I meant what you yourself have, rather than the project you're following. Someone might spot the problem.

L
MindsEye69 (author)  lemonie6 years ago
yea.. I made that diagram and its my actual data. ///MindsEye

Then we can't diagnose the problem as that project is right.

L
MindsEye69 (author)  lemonie6 years ago
Ok, well I re-added the LED to replace the one that was out, and the strip seems to be working fine now. The power supply does get a little hot, but not really much hotter than any other power supply i have to other devices. I am guessing that a little heat is a by-product of the conversion from AC to DC... Am I right in thinking that the one LED that was burnt was the source of the problem of the power supply getting hot? Or is it more likely a crossed wire?
I think you're right on "crossed wire" probably. High heat on your power supply is directly related to current. I think there's some short in what you have. ? L
Willard2.06 years ago
I don't see anything that should cause your transformer to heat up. Try plugging your transformer in with no load. ie: remove the wires from your project and hold the + and - apart. If it gets hot then, your transformer is most likely dead. I agree with Steve, check for shorts, as any shorts would definitely burn the transformer.
It shouldn't have cooked things, even with a reversed diode, which just wouldn't have lit. 390 Ohms would make things better, heat wise, rather than worse, so I am at a loss to see where you have a problem, from what you have described.

Any chance of shorts somewhere

steve