loading

Xbee/ Arduino help?


http://www.youtube.com/watch?v=NpGQHNQTYZU

frollard6 years ago
Correct me if I'm wrong (someone please) but TX and RX need to be hooked up and (again check if I'm wrong) crossed over...

The xbee is a serial output bridge, so what it receives over the rx pin (from the tx pin on the arduino) gets sent over radio. Then, whats received on the other side gets spit out the tx side, and the arduino needs to listen on the rx pin. Depending on the serial model used, it may or may not need crossover (some applications automatically expect straight through connection)

Transmit to receive, Receive to transmit.
Also, is the 'sending' arduino (due mill a nove, itallian for two thousand and nine) - the one with the flex sensor - transmitting on the serial lines or just out to the ftdi chip for usb serial? If the xbee isn't seeing the data, it won't send it.
janw6 years ago
As frollard pointed out. You should connect tx ot rx or the DIN-pin if you use a shield from parallax and rx to tx or the DOUT-pin. If you want to have a visual way to check whether the receiving xbee does actually receives something, and a LED from the RSSI pin to ground. It will blink when the xbee receives data.

You should also download X-CTU. It is a little program that can read the settings from your xbees and it allows you to check, change and test them at once without using lines in your code.

Most of the times that I had trouble with my xbees was:

different baud-rates (between them or in the code)
different channel
sender-receiver # that didn't match

Good luck!
maewert6 years ago

You might also wish to isolate the issue to the Xbee interface by replacing the Xbees with two physical wires, i.e. the TX and Ground from the sending arduino go to the RX and Ground of the receiving arduino and the Xbees are removed.  If the arduinos communicate with the physical wires, then you *know* it is an Xbee interface issue.  Might help isolate your problem.

Best Wishes.