CNC auto level

I bought a 3 axis CNC machine from amazon, after putting it together with poor instructions, I had what looks to be a auto level prob wire. I am trying to figure out how and where to connect this single wire to the board? the IC in a atmega328p with Arduino loaded . I have some photos that maybe someone could tell me which pin to connect this to?

thanks

Picture of CNC auto level
IMG_8833.JPG
IMG_8834.PNG
sort by: active | newest | oldest
Downunder35m3 months ago

Without knowing the firmware configuration it could be any pin really....
If the wire is supposed to be an endstop then it would be on Z connector under the PWM connector.
The connection for an endstop (with pull down resistor) would be the same as for a ramps board on 3D printers or CNC machines.
As I fail to see how auto levelling would work with a single wire I can only assume the machine will drive to the corners and move the table until the wire connects.
For that it still leaves the question of the right pin to use.
Also wether or not not a resistor is required for the logic.

DominickP4 (author)  Downunder35m3 months ago

1 thanks for your reply.

is there a way to open the firmware that way I can post it in here to be looked at?

I had the same assumptions as well but looking at the model online the breakout board was connected to the Arduino itself with the single wire attached to the breakout board. the black wire that is dangling? I assume its the probe. it could be a pull up resistor on my board already for the single wire.

I took screen shots of the usb that at firmware on it

710okWOE4uL._SL1000_.jpgScreenshot (4).pngScreenshot (5).png

No offense, but if you look close enough you will see the single black wire is actually missing from the top motor connection - it only has 3 wires going to the motor instead of 4 ;)
So I doubt that your single wire is for a probe and that connecting it to the missing wire of the motor might do the trick here.

DominickP4 (author)  Downunder35m3 months ago

yeah NP were all learning here, I am glad you caught that, I over looked it.

so that single wire I hooked up to every pin and nothing.

could you guide me on how to make one I have looked everywhere and cant find the right schematic.

thanks

DominickP4 (author)  DominickP43 months ago

this is a close up of the ic which looks to have a resistor above the Z plug

IMG_8834.PNG