Animated GIFs only play if they're embedded in text

macOS 10.12
Chrome 60.0.3112.113 (Official Build) (64-bit)

If the GIF is embedded in the text of the step, it works fine. Examples: IOT Made Simple: Playing With the ESP32 on Arduino IDE (step 4 onward), Split Flap Display (intro and step 5)

If the GIF is put in the image section of the step, though, it doesn't play and just looks like a still image. Examples: PIDDYBOT - DIY Arduino Balancing Robot (every step except 1), Making a Gif From Photos (intro and step 1)

(Also, GIFs in Design Challenge entries' image sections seem to work fine. Example: Lab Centrifuge Fidget Spinner (second image))

I first tried opening the images in the lightbox, and also opening them in new tabs via the context menu—neither helped; the images were still static.

I tried clearing the cache, because I found that suggested elsewhere for GIFs not playing in Chrome, and that did help, but only very slightly. Upon refreshing the page after clearing the cache (or upon shift-refreshing the page to bypass the cache), the GIF will play for less than a second and then reload and become a static image again.

I also tried Incognito mode, with all extensions disabled, with exactly the same behavior (playing briefly only when loaded without the cache).

I also downloaded one of the non-playing GIFs (from the image section of a step) and one of the working ones (embedded in the text) to my computer and opened them in Preview. The sidebar showed only one frame for the non-working one (and looked just as if I had opened a static JPEG image) and all of the frames for the working one. A screenshot of this is attached. This seems to me to indicate that the server is not sending the proper file (or is sending the proper file and then sending a bad file to replace it) when the image is in the image section.

Steps to reproduce: I have no idea. AFAIK all I did was load the page and it was broken.

Picture of Animated GIFs only play if they're embedded in text
seamster2 months ago

Hello!

This is known bug that sprang up on Friday, and the site's team of engineers will hopefully have it fixed soon. Thanks!!

Sam (seamster)

Matlek2 months ago

Yes you are right the GIFs stay fix in the image section (at least on Safari 9.1.2)...

It is a shame considering that there is the GIF contest!