loading

building a HD Audio front panel for my PC. Audio circuit?


Hi!

I have problem with my computer. the motherboard has HD-Audio but the front panel is the usual AC97 standard. You can change the BIOS config so the front panel audio connector acts as an AC97 one, but then the problem is the speakers connected to the back keep playing even if you connect a set of headphones to the front panel.

The reason is the audio jacks used for HD-audio are different from regular jack connectors (and very rare to find!). While the insertion of the plug in a regular jack connector results in breaking a circuit (and so, physically muting the loudspeakers), in an HD Audio jack, the insertion of the plug results in closing a switch (sending a signal to the driver ordering to mute the speakers by software).

I managed to create a sort of HD audio Jack by combining a regular jack connector and a zero pressure micro-switch so when the plug enters the hole, a tip inside the hole closes the micro-switch.

I wanted to make a good quality front panel so instead of just wiring the jack connectors (and micro-switches) to the cable, I decided to add an EMI filter.

I took the circuit from this doc:
http://www.formfactors.org/developer/specs/A2928604-005.pdf
and more precisely from fig 6 at page 25.

The circuit uses two 220 pF capacitors and two inductors for each jack connector. In this aspect the circuit is identical to that proposed for AC97. The problem is I have no idea what inductors to use or how to ask for them at the shop.
All the diagram says in a footnote is: ZL should be 600 Ohms or greater @ 100MHz with a low Q (broad Impedance curve over frequency)
but not even the guys at the shop knew what piece to give me.

So what I did was to cannibalize the inductors from two cheap promotional radio receivers with jack connectors for the headphones and use them for my circuit. After all, they perform the same function: filter the audio signal at the headphone connector so I supposed they should have the correct values I needed.

But my circuit is very noisy! headphones have a constant electronic background noise (that seems to react to things like mouse movements, hard disk activity or whiteness of the screen) and microphone has a lot of noise (of course I'm using very good quality mic+headphone). The cables are audio cables for front panel audio so they are supposed to be correctly shielded so the problem is in the circuit at my custom board.

I would like to make a tutorial (including HD Audio connector construction) once the front panel is working properly but I don't know how to fix it. Any ideas?