Introduction: Arduino Vintage Sfeerlamp

This tutorial is in Dutch, but the project is understandle through the pictures too.

Ik heb een vintage sfeerlamp gemaakt waarvan de kleur beïnvloed wordt aan de hand van het draaien aan de LP's. Elke LP staat voor zijn eigen kleur (van links naar rechts) Rood, groen en blauw. Door middel van deze kleuren te mengen creëer je een eigen sfeer/kleur! En het ziet er ook nog is leuk uit aan je muur.

Step 1: Benodigdheden

Voor dit project heb je nodig:

1x houte plank (type hout en afmetingen kan je zelf bepalen)

1x RGB-ledstrip (Type: 5050 smd)

3x LP

1x arduino UNO

3x potentiometer (10K)

3x n-channel mosfet (Type: IRLB8721)

1x printplaat (of arduino proto shield)

1x schuimrubbere mat

Voor de rest nog wat kleinigheden als: soldeersel, dubbel zijdig tape, nietjes en industriële lijm.

Het gereedschap dat ik gebruikt heb bestaat uit: een zaag, boor, stanley mes en een soldeerbout.

Step 2: De Hardware Maken

Soldeer de header pinnen aan de onderkant van de printplaat zodat deze als een shield aangesloten kan worden op de arduino. Soldeer vervolgens alles zoals aangegeven op de afbeelding hieronder. Vergeet niet om de kabels van de potentiometers gelijk lang genoeg te maken zodat ze de plaats op de plank kunnen bereiken waar ze uiteindelijk moeten komen. In de code voor de arduino staat aangegeven welke potentiometer waar aangesloten moet worden.

Upload de code en sluit de ledstrip aan om te controleren of alles werkt.

Step 3: De Plank Bewerken

Als aller eerst beginnen we met de plank bewerken, ik heb een stuk steigerhout gehaald en deze op maat gezaagd. Ik heb ervoor gekozen deze iets korter te maken dan 3 lp's naast elkaar zodat er later een stukje uit de zijkant gezaagd kan worden om de arduino in te plaatsen zonder dat deze opvalt.

Na het afzagen van de plank zet je een punt in het midden van de plank. hier boor je een gat ter grote van een potentiometer. Maak het gat niet te diep, boor het zo dat de potentiometer er precies in past.

Vervolgens leg je de LP op het geboorde gat, zodat het midden ervan precies over het gat valt. Leg nu de andere 2 LP's link en rechts van de middelste LP. Teken nu voor deze 2 LP's af waar de gaten voor de potentiometers moeten komen. Je kan zelf bepalen hoe strak je de Lp's naast elkaar wilt hebben. ik heb ze elkaar bijna laten overlappen zodat de kabel niet zichtbaar zijn, maar dat is voor eigen invulling.

Pas op dat de LP's elkaar niet overlappen omdat dit later dan lastig wordt om soepel te draaien.


Pak nu de arduino + je (zelf gemaakte) shield, kijk hoe groot dit is en zaag de benodigde grote uit de zijkant van de plank. Ik heb niet de gehele grote eruit gezaagd, mijn arduino steekt half uit maar dit is niet zichtbaar door de LP die er boven zit.

Daarna kan je de ledstrip om de plank heen vastzetten met om de zo veel centimeter een nietje, dit is het makkelijkst te doen met een nietpistool. Zorg ervoor dat de kabels van de ledstrip precies uitkomen bij het vakje wat je hebt uitgezaagt voor de arduino. Bevestig vervolgens het ophang systeem aan de achterkant van de lamp met schroeven en je bent klaar om te gaan lijmen.

Step 4: Lijmen

Na dat de plank compleet afgewerkt is kan je beginnen met lijmen.

Kijk voor het gebruik van de lijm of het aan metaal, hout en harde plastics hecht.

I ben begonnen met de ventiel dopjes aan de LP's vast te lijmen en heb deze laten drogen op een rol wc papier zodat het ventiel dopje goed op zijn plaats bleef zitten. Daarna kan je de potentiometers aan de plank vast lijmen.

Vervolgens heb ik de schuimrubberen mat in vierkanten gesneden en onder elke LP 3 stuks geplakt op dezelfde afstand van elkaar met dubbelzijdig tape. Als alles droog is kun je de ventiel dopjes van binnen insmeren met lijm en vastzetten op de potentiometers.

Even wachten tot alles droog is en voilla, Je lamp is klaar!

Step 5: Ophangen En Testen!

ik heb wat papier aan elkaar geplakt ter grote van de lamp, dit maakt het heel makkelijk om de positie van de lamp aan de muur te bepalen. Zodra je de andere muurbevestiging hebt vastgemaakt kan je de lamp ophangen!

Step 6: Klaar!

Comments

author
Droxz made it!(author)2016-08-12

Mooie instructable!
Next time in English? :D

author
tomatoskins made it!(author)2016-08-11

Interesting lamp! I have always loved records and this is a great way to display them!

About This Instructable

146views

1favorite

License:

More by DaanH5:Arduino vintage sfeerlamp
Add instructable to: