loading

In dit stappenplan wordt er uitgelegd hoe een automatisch geleid voertuig wordt gemaakt. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt van een dubbelzijdige kabel in de hoogte. Op de kabel staat een 24V DC spanning, deze dient als voeding voor het wagentje. Het doel van het wagentje is om op een bepaald moment een bal te laten vallen op een doel. Er wordt gebruikt gemaakt van een Arduino en een motor shield. Zie de flowchart voor de werking.

Step 1: Benodigdheden

 1. Een stevige plaat van ongeveer 1cm dik
 2. Lasersnijmachine
 3. 24V DC motor
 4. Servo
 5. Potentiometer
 6. Twee PVC buizen met een diameter van 2cm en lengte van ongeveer 30cm
 7. Plexiplaat
 8. M5 verzonken inbusbouten, moeren en rondellen
 9. Kleine houtschroeven <1cm
 10. Koperbuis
 11. Gelijkrichter
 12. Lusterklem
 13. Arduino + motor shield
 14. 4 wielen gemaakt uit hout
 15. 2 staven met een diameter van 4mm en lengte >20cm
 16. 2 tandwielen en een aandrijfriem
 17. 3D printer
 18. Boormachine
 19. Materiaal om draad te tappen
 20. Inbussleutels
 21. Kabel
 22. Programma files voor Arduino
 23. Bestanden voor lasersnijden en 3D printen
 24. Golfbal
 25. Secondelijm
 26. 5 oplaadbare batterijen AA 1,5v
 27. Weerstand 1kΩ
 28. Condensator 100µF
 29. Drukknop

Step 2: Lasersnijden

Het wagentje is volledig getekend in Autodesk Inventor 2017. Dit heeft als voordeel dat deze bestanden gebruikt kunnen worden voor het lasersnijden van de grondplaat en de steunblokjes. Zet het .rd bestand op een USB-stick en steek deze in het lasersnijmachine. Plaats de gewenste plaat van 1cm dik in het machine en stel alles af. Laat nu de machine zijn werk doen.

Voor de bevestiging van het servo gedeelte maken we gebruik van plexiglas, herhaal dus het lasersnijden maar nu met een ander materiaal en het andere .rd bestand.

In deze eerste stap hebben we al heel wat onderdelen verkregen:

 1. De grondplaat met gaten (boren hoeft niet meer)
 2. De steunblokjes voor de wielen en voor de servo
 3. Onderdelen voor de overbrenging
 4. De bevestiging van de motor

Step 3: 3D Printen

De Arduino moet weten op welke positie het wagentje zich bevindt op elk ogenblik. Dit kan door gebruik te maken van een potentiometer die bevestigd is aan het verlengde van de draaiende as van de motor. Hiervoor is er een tussenstuk ontwerpen die mooi over de potentiometer schuift en tevens op de as past.

Laat de bijgevoegde bestanden 3D printen. (dit duurt maximum 30min)

Step 4: Onderdelen Vastmaken

De onderdelen die door het lasersnijmachine zijn gecreëerd gaan we nu vastmaken op de grondplaat.

 • Wielen

Alle steunblokjes dienen langs onderen in het midden voorzien te worden van een gat, hier moet draad getapt worden voor een M5. Zet de vier steunblokken voor de wielen vast op de grondplaat. Verzink de gaten waar nodig. Door deze steunblokjes komen de 2 staafjes waar de wielen op bevestigd dienen te worden. De wielen zitten vast op de staaf door mini inbus schroeven. Opgelet, op de achterste staaf dient ook een tandwiel en aandrijfriem bevestigd te worden.

 • Valsysteem

De steunblok voor bij de servo moet voorzien worden van 2 gaten onderaan, ook weer met schroefdraad. Zet dit blokje vast op het aparte plaatje in het midden (valsysteem). Op dit plaatje is ook een gat voorzien voor het bevestigen van de servo. Op de servo zelf komt een staafje die door het steunblokje gaat, dit voor het ondersteunen van het projectiel. Het aparte plaatje past perfect in de grondplaat, voor het te klemmen zijn er 4 plexi latjes (zie voorziene gaten).

 • Motor

Om de motor vast te maken op de grondplaat hebben we 2 stukjes die eerst tegen elkaar geplakt dienen te worden met secondelijm. Na het drogen moeten er 2 gaten van 5mm geboord worden. Dit onderdeel wordt dan met M5 schroeven en moeren vastgemaakt op de grondplaat. Vergeet niet de motor tussen het voorziene gat vast te klemmen en maak gebruik van rondellen.

 • Voeding (24V)

De 24V die op de kabel staat moet worden overgebracht. In de rechthoekjes moet er enkel nog draad getapt te worden. De blokjes worden op dezelfde manier bevestigd op de grondplaat zoals die van de wielen. Op het ander stuk moet het koperbuisje, dat geklemd zit tussen 2 grote rondellen, bevestigd worden. Zie foto.

 • Voeding voor Arduino

Om de Arduino te voeden gebruiken we oplaadbare batterijen die in een PVC buis zijn verwerkt. Deze buis is langs de zijkanten afgeschuind om dan zo onderaan aan de zijkant op de grondplaat te bevestigen. Langs de andere zijde zet je een tweede identieke PVC buis, deze wordt later gebruikt voor de bekabeling.

 • Arduino en motor shield

Vijs de Arduino en motor shield vast met houtschroeven op de desbetreffende plaats. Zie foto. Plak een klein breadboard in de buurt van de Arduino.

 • Plaatsbepaling

De 3D geprinte onderdelen zet je in elkaar en bevestig je op de potentiometer. Vergeet het tandwieltje niet, dit tandwiel zit nog op een kleine as die nog toegevoegd dient te worden. De potentiometer wordt met een aluminium plaatje op de grondplaat bevestigd. Zie foto.

Step 5: Bedrading

Voor de bedrading volg het schema. Op de grondplaat zijn gaten voorzien voor het begeleiden van de kabels.

Step 6: Programma Code

Gebruik het bijgevoegde programma voor het aansturen van de AGV.

<p><font><font>That looks neat :)</font></font></p>

About This Instructable

662views

3favorites

License:

More by NathanL108:Automated Guided Vehicle 
Add instructable to: