Instructables

Run Backups on any Wii Without a Modchip (Updated)

Step 3: Installing cIOS36 rev 10

Picture of Installing cIOS36 rev 10
1. Open up your homebrew channel and launch the cIOS36 rev 14 installer.

2. You press A to accept the agreement and then use left and right to choose your installation method. I would reccomend Network, but there are the inevitable few who do not have their wii hooked up to wireless internet. You will need to get the IOS38-64-v3610 wad from the download link in step 2 and it should already be in the root of the sd card. Select wad installation if you have no internet access. Once the program is finished, restart the wii.



asdfps21233 years ago
does this work on 4.3?
Josh19994 years ago
plzzzzz help!!! i don't have the cIOS36 rev 14 installer. what do i do
I'm having a little trouble with the 2.0 installer. I think I've got everything installed correctly, I used the network option so all patches were applied ect. But I can't find the RunBackup channel anywhere on my Wii. I'm on 4.2E
Help? :-(
Okay, so a step by step of what I'm doing once I've run the cIOS36 rev 14...

1. I'm taken to a navigation page saying the following:

[+] Select IOS version to use during installation:
<IOS249> (My Wii freezes if I choose any option other than < Do Not Reload IOS > or < IOS254 >)

I get the disclaimer, to which I agree.

I select the WAD installation option as I seem to get further with that than I do with the Internet Option...

Everything goes fine except:
[+] Installing Custom IOS, please wait...
         >> Install Error! (ret = -2011)

Then below that it says:
[+] Finishing Installation, please wait... OK!
Press any button to restart...


Then I press a button on the Wii remote and I'm sent back to the Wii Menu with nothing changed. I've never done this before so I don't have a clue whats going wrong!
Any help would be greatly appriciated
Thank you :-)
ima3605 years ago
i keep getting Error -2011 just as soon as the installer gets to Istalling Custom IOS. help please?
asdlkj ima3605 years ago
ima360 - I'm having this 2011 error too and I tried scrolling through the two answers from Nlgdaman and nick999 but it's not black and white enough for me :( Are you having any luck on the matter?
same here!
We both suck ! Is thundaboy1047 ever going to provide a solution for us, directly?
i hope so........
He has.  Go back to the beginning of the instructable and read.  He posted a like to a place that will help with this problem.
Me too... nick999's and Nlgdaman's comments didn't help me either.
NIgdaman ima3605 years ago
I had the same Issue, but i used this link, the "Wii Fix" directtions(note read the steps and do not follow the video only for the ISO downgrader section).

http://gbatemp.net/index.php?s=572be6275e9d6c80bf00c2b65e5f85c1&showtopic=112945
nick999 ima3605 years ago
So...I was able to install the Homebrew Channel using bannerbomb, but then I was using the old walkthru and managed to install cIOS36 rev7...now I can NOT install anything from the Homebrew channel anymore. I get the black screen and disconnected remote, etc. I can't downgrade the cIOS, can't install WADManager, or anything. What the heck do I do now?

I am on 4.2, btw.
Did you install bootmii and make a backup of your OS in the last most stable condition? If not, your better off restoring your wii and starting from scratch. If so, just restore the OS with bootmii and you should be fine.
No, I didn't install Bootmii or make a backup. I missed that somehow. How do I restore the wii? I'm fine with starting over....
Goto the last part of Wii Settings and Press Reformat Wii System Memory. After doing that, use HackMii as through Bannerbomb and be sure to install all three things! (HomeBrew, DVDx, and BootMii) After that, FIRST thing you should do is make a backup using BootMii on an SD card. I back mine up every time I'm going to make any software changes and I store the back-up on my PC, this way, I can restore back to any point if I make a mistake in the chain of changes.
OK, reformatted the Wii, installed HBC, installed DVDx, installed BootMii as IOS...first thing it did was "prepare an SD card" in HackMii...then, in HBC when I go to start BootMii, it freezes
I'm a little confused. Boot Mii should start when you turn your Wii on, it's a preloader. You shouldn't have to run it from the HBC, it should be on when you turn on your wii(keep in mind your wii remote WILL NOT WORK in BootMii, you have to use a gamecube controller or the power/resent buttons on your console). Plus, after you refomatted your wii, did you update to OS 4.2 through nintendo? Also, are you using the most up to date Bannerbomb? Let me know as much as you can so I can help u out.
OK...so last night (early this morning!) I read through ALL of nabster's guide on GBAtemp which I think you linked to before and got EVERYTHING working fine. The last time I installed bootmii as IOS instead of boot2 and then didn't know about the remote not working for it.

Long story short...I have two games that I'm playing now (and am very well informed) :) thanks!
Your welcome. I'm glad I was able to help. Soft Modding can be really overwhelming and intimidating. Plus, I lot of the more experienced/knowledgeable can be really harsh on the forums. Calling people noobs and then getting mad when they don't read EVERY freaking post in some forum is really lame.
Whenever I select the option to load the Custom IOS Installer V1.7, my Wii Remote freezes. Any help?
same with me, are you on 4.2, because i am. that may be part of the problem
 im using 4.2 as well... i wish that they would respond to this problem...
Your having this problem because of the Truncha Bug. Read my post above that has a link attached, follow the link, and follow it WORD FOR WORD. If you skip anything, you'll be probably end up hurting because of it. 4.2 has no Truncha Bug, so, you won't be able to install a new IOS, you have to downgrade first and restore the Truncha Bug. It's a long process, follow the link and get ready to learn.
ColdForge4 years ago
I am having similar issues as many of the other posters here. I went through and redid all the previous instructions 3 times just to be sure I had not made an error. I'm running 4.2 of course, so this may be the issue. Also, I'm using an 8gb sd hc card which I've used in the past to run homebrew with zero issues.

When I try to run the cIOS36 rev 10 installer, my remote freezes up and I get a black screen. I've waited a decent amount of time while periodically trying to turn my remote on with no success. If anyone has any ideas or solutions, I'd greatly appreciate it.
rohaan665 years ago
when i launch coverfloader it just comes back to the homebrew channel .................... USB iso loader