Introduction: Arduino Led Matrix Colouring Game

Ik ben Vivian van Domburg uit klas G&I1D
en heb dit gemaakt als project voor onze module ITTT. Mijn eerste idee kreeg ik niet werkende, dus heb ik het aangepast en er een soort Colouring Game van gemaakt. Je gebruikt een knop en een potentiemeter om het scherm met randomly generated kleuren in te kleuren. Het doel is om heel het scherm te vullen. Hoe je dit in elkaar zet leg ik hier uit :)

Step 1: Onderzoek

Ik heb al wat ervaring met het in elkaar zetten van mijn Matrix, sinds ik het voor mijn eerste project ging maken. Het werkt in principe hetzelfde, de code is alleen anders en ik heb wat dingetjes toegevoegd!

Ik zocht in het begin wat example codes op om me voor te bereiden en te kijken wat ik kon gebruiken voor mijn uiteindelijke code. Gewoon wat research material verzamelen, tutorials vinden en wat kennis opdoen is stap 1.

Step 2: Wiring

Je begint met de bandkabel en de powersupply kabel in de achterkant van
de Matrix te stoppen. Vervolgens moet je de Ground wires en D van de bandkabel aan het breadboard connecten (zoals op het plaatje).

Vervolgens moet je alle andere kabels in deze volgorde erin stoppen van bandkabel naar de Arduino: Rood1 -> 2 Groen1 -> 3 Blauw1 -> 4 Rood2 -> 5 Groen2 -> 6 Blauw2 -> 7 A -> A0 B -> A1 C -> A2 LAT/Latch -> A3 CLK/Clock -> 8 OE -> 9

Nu horen alle wires een plekje te hebben op de bandkabel en de Arduino zelf.

Hierna pak je de breadboard erbij en plaats je de kabels, de potentiemeter en de button op de posities die ik op plaatje nr #3 laat zien (Vergeet de weerstand niet!). je connect de witte en gele wire die bij de potentiemeter staan en de zwarte van de knop op analog. En connect de gele van de button op digital.

Step 3:

Step 4: Coderen

Nu een van de laatste stappen, coderen! Ik heb de code in een file erbij gegooid.

Ik raad aan heel veel examples te testen en te bekijken. Deze kun je inspecteren en delen die je wilt gebruiken voor je eigen code kun je hierbij makkelijker in elkaar zetten. Voor mijn code staat er in principe dat als je de knop indrukt, er dan een randomly generated colour llijn moet onstaan, die je kunt bewegen d.m.v. de potentiemeter.

Step 5: Case

Ik heb hier zelf een case om gebouwd. Deze is gemaakt van een kartonnen doos, hier heb ik een kant uit gehaald, hem zwart gepaint met spraypaint en hierna mijn matrix op vast geschroefd. Hierna heb ik wat ports aan de zijkant gemaakt voor mijn power supply, en die vervolgens vast gezet met extra kabels. Ik heb een kunststof scherm uitgesneden op het formaat van mijn matrix, en deze hierop vast gezet met ee heet lijmpistool. Daarna heb ik nog een poortje uitgesneden, waar ik mijn breadboard doorheen kan schuiven als ik er klaar mee ben of juist eruit wil halen.

Step 6: Afsluiting

Dit was dus mijn project! Hopelijk was het leerzaam en leuk om te volgen.