Introduction: Arduino Safe

In deze instructable leg ik uit hoe ik deze kluis heb gemaakt. Hier word alle elektronica uitgelegd en al het houtbewerking.

Het hele ontwerp is voortgekomen uit een 3D model zodat ik kon kijken wat het beste werkte qua luiken en waar de arduino kwijt kon. Ook heb ik vervolgens alles uitgewerkt qua tekenen zodat al het hout goed werd gezaagd. Het geheimen luik kan je nog vederweg werken zodat het echt een "geheim" luik is.

Hieronder staat de link waar je het 3D model van de kluis kan downloaden. Deze is geldig 1 week na dit project dus dit is puur voor mijn leraren:

https://we.tl/t-E0rSG8Ef53

Step 1: Materialen Voorbereiden

Om te beginnen heb je een aantal voorwerpen/onderdelen nodig voor dit project.
Voor alle technische items heb je nodig:

- Arduino Uno

- Servo Motor x2, 180 graden limiet(in dit project heb ik de verkeerde besteld en daarom is de code een beetje apart) ServoMotor

- LCD 16x2 met IC2 module LCD 16x2

- Male to Female kabels (of Female to Male)

- Male to Male kabels

- 4x4 matrix keypad voor arduino 4x4 keypad

- (Breadboard optioneel)

- Powerbank 5V

Verder heb je nog een paar dingen nodig om de kluis te maken qua materiaal:

- Hout. Ik had gekozen voor 18 mm dik MDF hout. lengte maakt uit van hoe groot je de kluis wilt

- Schroeven

- Pianoscharnier

- Plaatgrendel

Optioneel

- Verf zwart

- Spray bus met hamerslag

- Template met nummers/getallen

Als laatste zijn er nog een aantal items die dit proces makkelijker maken:

- Boormachine

- Cirkelzaag

- Lijm/Houtlijm

- Soldeerbout

- Verfkwast

Step 2: De Code

In de code staat uitgelegd wat alles doet en wat je kan aanpassen.

Belangrijk is dat je weet dat # is om de code te controleren en * is om je invoer te wissen zodat je opnieuw kan proberen voor een code.

Wat ook erg handig is om te checken is dat je de servo pin goed aansluit op 3/2 (of een andere pin als je dit fijn vind) , maar zorg wel dat dit ook in de code goed staat anders werkt de servo niet.

In dit project heb ik 1 servo van 180 graden en 1 van 360 graden. dit zorgt ervoor dat de code aangepast is op dit. Wat ik adviseer is dat je 2 x een 180 graden motor koopt en vervolgens de code hierop aanpast. Er hoeft niet veel aangepast te worden en je kan merendeels kopiëren en verwijderen.

Als laatste word in dit project gebruik gemaakt van meerdere libraries.

- Keypad

- Wire

- LiquidCrystal I2C

- Servo

Wire en Servo staan direct in de library list van arduino.

Keypad Library

LiquidCrystal I2C

Step 3: Het Circuit

Het circuit is vrij simpel in de zin dat er weinig onderdelen zijn.

Zorg er wel voor dat de servo op de goede pin staat aangesloten. De pin hangt af van wat je in de code hebt gedaan.(als je niks hebt aangepast in de code blijft het zoals het circuit hierboven)

Ook is het belangrijk dat je de 5 volt op de + rails aansluit en de GND op de - rails. Zorg er dan ook voor dat alles op de goede plek is verbonden zodat niks kapot kan gaan.(het hoeft niet per se op de + of - rails maar dit zorgt voor overzicht net als de positieve kabels rood hebben en de GND kabels zwart)

Pin 6-13 zijn voor de keypad. Advies hiervoor is dat je dit niet aanpast zodat je ook de code niet hoeft aan te passen.

Als laatste punt zorg dat je de LCD goed aansluit. Achterop de LCD staat wat naar wat moet verbinden. Zet wederom de GND op de - rails en de VCC op de + rails. De SDA en de SCL moeten ook naar de SDA en de SCL van de arduino gaan.

Step 4: De Kluis

1 - Zaag het hout in de maten / alles is 1.8 cm dik

- Onder/Bovenkant / 28cm x 44cm

- Zijkant x 2 / 24.4cm x 37.4cm

- Voorkant/Achterkant // 44cm x 37.4cm

- Voorkant Luik(word uit de voorkant plaat gehaald)

- Plek voor Arduino / 24cm x 13cm

- Plaat tussen arduino en bovenste kluis ruimte / 24.4cm x 17cm

- Klapluik / 24.4cm x 12.5

- Klapluik / 24.4cm x 10.2

- Plaat links in de kluis voor stevigheid klapluik / 24.4cm x 23.4cm

- Extra plaat van 24.4 cm en 5 cm

2 - Knip het pianoscharnier zodat het iets minder lang is dan het klapluik van het geheimluik. Schroef vervolgens het pianoscharnier vast aan beide klapluiken zoals hierboven. Vervolgens moet je het klapluik vast maken aan de plaat van 5cm zoals hierboven. En als laatste maak je dit onderdeel vast aan de plaat van 24.4 x 23.4.

3 - Monteer de zijkanten vast op de onderkant.

4 - Monteer de achterkant vast aan de bodem en de zijkanten

5 - Monteer de bovenkant vast

6 - Verbind het paneel met het geheime luik aan de linkerkant en plaats hieronder een klein houten balkje zodat het luik niet doorzakt

7 - monteer de plaat die tussen de arduino kamer en het bovenste luik moet vast aan de plaat waar alle arduino op moet(kijk hierboven voor referentie). Boor vervolgens de gaten zodat daar later de plaatgrendels doorheen kunnen. Nadat alles gereed is qua elektronica kan je de platen vast maken aan de rechterkant. Zorg dat deze aansluit tegen de bovenkant.

8 - Zaag uit de voorkant een luik die aansluit op randen die jij zet. De randen in dit geval zijn dus waar het geheime klapluik begint en de plaat waar de arduino tegenaan zit. Op deze manier krijg je een luik dat mooi aansluit.

9 - Zaag het pianoscharnier zodat het past op het voorluik van de kluis. verbind deze vervolgens met het luik en de voorkant van de kluis.

10 - Verbind hendels aan de luiken zodat deze te openen zijn.

Dit is optioneel maar je kan een gat maken aan de bovekant van de kluis om daar een switch te maken zodat je de powerbank aan en uit kan zetten.

Step 5: Kluis Uiterlijk

Verf voor deze kluis is optioneel, maar als je de kluis mooi wilt afwerken is het goed aan te raden.

Om te beginnen verf je de hele kluis zwart en kan je dit eventueel uitbreiden naar andere kleuren of bepaalde patronen mixen om een mooi resultaat te bereiken.

Na de kluis zwart te maken heb ik van deze kluis een puzzel gemaakt door de nummers van de code op de doos te sprayen met een bus van hamerslag. Het is licht genoeg dat het opvalt, maar het valt niet super erg op waardoor er een goeie balans is.

Op de voorkant staat 5A wat betekend dat 5 het eerste getal is van de code en het volgende nummer staat op de (A)chterkant. Op de achterkant staat 9B wat verwijst naar de (B)ovenkant etc. Als de gebruiker alle kanten is langsgegaan heeft hij de code ontdekt en kan hij de kluis openen.

Voor het geheime luik kan je ook een puzzel maken, maar ik heb ervoor gekozen om de code om te draaien zodat de speler goed moet nadenken.

Step 6: Kluis Showcase

De kluis werkt als volgt:

- Achterop de kluis zit een knop om de stroom aan te zetten van de kluis

- Voer de code in via de keypad. # is enter om je code te bekijken. * is je huidige input wijzigen. A is je voorluik sluiten. B is je geheimenluik sluiten.

- Als de code correct is gaat het eerste luik open.

- Hier kan je spullen bewaren maar je kan ook een andere code invoeren zodat je bij het geheimenluik kan komen.

- Vanuit hier kan je het geheimenluik openen en hier spullen in opbergen

- ten slot doe je alle luiken dicht en voert de sluit codes in. En daarna doe je de stroom weer uit via de knop achterop.

omdat de sloten dicht zijn terwijl de stroom uit gaat zal de kluis op slot blijven.