Introduction: Couscous À La Samir & Ilyasse

Couscous is zowel het belangrijkste ingrediënt van, als de verzamelnaam voor een zeer populair gerecht uit Noord-Afrika. Het bestaat voornamelijk uit griesmeel van durumtarwe, waarvan korrels gemaakt worden met een diameter van ongeveer 1 à 2 millimeter. Couscous wordt veel gegeten in Noord-Afrika, vooral in de gebieden boven de Sahara. Hoe verder richting het Midden-Oosten hoe minder vaak couscous wordt gegeten. (bron: Wikipedia)

Ingrediënten

4 theelepels zout

3 theelepels peper

1 zakje saffraan poeder

peterselie, munt en koriander

gember

2 groentebouillons

Half glas olijfolie

1 kg rundvlees

1,5 l water

0,5 kg couscous

Tomatenpuree

1 groene- en 1 rode paprika

6 wortels

2 courgettes

2 wortels

3 ajuinen

1 aubergine

3 rapen

Bereiding

Doe de olie in het onderste gedeelte van de couscous pot, daarna voeg je het vlees, de ajuinen en een snuifje zout in de pot. Laat die stoven voor 15 minuten.

Daarna voeg je 1 tomaat en alle kruiden toe: het zout, de peper, het saffraan poeder en een beetje geraspte gember. Voeg ook 1 liter water toe.

Voeg eerst de wortels en aubergines toe, want die hebben het meest tijd nodig om gaar te worden. Laat die rustig koken.

Ondertussen neem je de couscous en doe je die in een aparte kom, voeg een beetje olijfolie en een snuifje zout toe en wrijf de olie goed in de couscous. Giet koud water over de couscous tot dat die onderstaat. Giet overtollig water af, zet de couscous nogmaals onder water. Laat de couscous een poosje wellen, tot dat het water volledig opgenomen is. Maak de gewelde couscous los totdat elk korreltje los is.

Doordat de groenten en het vlees de water in de pot opnemen giet je nu de rest van het water in de couscous pot. Zodat alles terug onder staat.

Neem nu de couscous en doe die in het bovenste deel van de couscous pot, laat de couscous stomen voor 30 minuten.

Na een half uur giet je de couscous uit de pot en herhaal je de procedure van het wrijven met olijfolie. Laat die weer weken voor een 5-tal minuutjes. Voeg ondertussen de rest van de groentjes toe samen met de groentebouillons en een lepel tomatenpuree. Laat de couscous voor een 2 de keer stomen.

Na 15 minuten is de couscous klaar.

Als laatste dresseert u de couscous op een bord en plaatst u daarover de groentjes en het vlees.