D4E1 Bocciahulpmiddel

Introduction: D4E1 Bocciahulpmiddel

Guillaume is een man van 40 jaar. Hij zit in een elektrische rolwagen en heeft spasticiteit in de handen. Een van zijn grote hobby's is Boccia spelen. Dit is een variant op petanque voor mensen met een beperking. Dit spel wordt gespeeld met wat dikkere en stoffen ballen. Sommige spelers gebruiken ook een goot die de persoon helpt bij het spelen.

De hulpvraag bij Guillaume is dat hij door zijn spasticiteit niet goed reiken tot aan de goot en dus bal niet zo goed kan tegenhouden. Hij kan hiervoor enkel zijn vingertoppen gebruiken en heeft hierdoor veel moeite. Ook is dit zeer vermoeiend. Omdat Guillaume ook aan wedstrijden deelneemt, zou hij graag op een efficiëntere manier de bal kunnen tegenhouden.

TEAM:

 • studenten ergotherapie: Chloë Loijson en Bo Dejonckheere
 • maker fablab: Jonas Tiersen

Step 1: Het Idee

Het idee voor het hulpmiddel is een hendel waarop de bal ligt. Aan deze hendel is een handvat bevestigd die Guillaume zelf kan besturen. Wanneer hij het handvat naar voor tilt, zal de bal naar beneden vallen. Ook is het de bedoeling dat wanneer Guillaume vooruit of achteruit rijdt, de bal hoger of lager komt te liggen. Zo kan hij dus zelf de hoogte bepalen en zelfstandig het spel spelen.

Step 2: Materialen En Benodigdheden

Materialen:

 • aluminium buizen
 • vijzen
 • bevestigingsmateriaal
 • kliksysteem voor aan rolstoel
 • handvat

benodigdheden:

 • inbussleutel
 • zaag
 • naaimateriaal

Step 3: Zagen Van De Buizen Op Maat

De eerste stap in het maken van het hulpmiddel is om de aluminiumbuizen op maat te zagen. Hiervoor wordt er best een metaalzaag gebruikt. Nadat dit prototype is gemaakt, kan er worden getest en gekeken bij Guillaume wat de juiste maten zijn. Dit kan dan worden aangepast.

Step 4: De Buizen Aan Elkaar Hechten

Nadat de buizen gezaagd zijn, worden deze aan elkaar gezet. Dit gebeurt met bevestigingsmateriaal waaraan de buizen worden bevestigd met bouten en moeren. De bouten worden er in gedraaid met behulp van een inbussleutel.

Step 5: Bevestigen Van Stuk Om Aan De Rolstoel Te Bevestigen

In deze stap wordt er een stuk bevestigd aan het hulpmiddel dat ervoor kan zorgen dat het aan de rolstoel kan worden bevestigd. Dit wordt ook aan het hulpmiddel bevestigd met bouten en moeren.

Step 6: Afwerkingsfase

Als laatste stap wordt het hulpmiddel afgewerkt. In dit proces worden er doppen geplaatst op de uiteinden van de buizen. Dit zorgt voor een mooier en afgewerkt beeld. Ook wordt er op de hendel die Guillaume omhoog moet duwen mousse gehangen. Dit zorgt ervoor dat het wat aangenamer is en hij zich niet kan kwetsen.

Step 7: Eindresultaat

De bovenste buis op het hulpmiddel houdt de bal tegen. De buis waar de mousse aan bevestigd is, moet Guillaume omhoog tillen. De onderste buis wordt aan de rolstoel bevestigd.

Be the First to Share

  Recommendations

  • Organization Challenge

   Organization Challenge
  • Block Code Contest

   Block Code Contest
  • Clocks Contest

   Clocks Contest

  2 Comments

  0
  KCCam
  KCCam

  Question 3 years ago on Introduction

  How do I translate to English?

  0
  ponury
  ponury

  Answer 3 years ago

  When using Chrome, right click anywhere on the text and select 'Translate to English'.