Introduction: Demonstratie Van Interferentie in Een Bak Water

Dit is een handleiding voor het maken van een natuurkundige demo-opstelling waarbij het principe van interferentie wordt gedemonstreerd. Hiervoor moet een doorzichtige bak van plexiglas en een simpel aandrijfmechanisme gemaakt worden. Voor het mechanisme wordt gebruik gemaakt van Lego.

Supplies

- 600x900 mm doorzichtig helder acrylaat (dikte 5 mm) van Laserbeest (ontwerp is bijgevoegd)*

- 2 stukken hout( 100x200x14 mm)

- 6 Schroeven (14 mm)

- Schuim (400x30x10 mm)

- 2 Spijkers (Met een kop groot genoeg zodat deze niet door de lego beam past)

- Transparante kit

- Secondelijm

- Sterke lamp

- 4x Lego gear 24 teeth (nr. 3648)

- 2x Lego gear 40 teeth (nr. 3649)

- 2x Lego axle connector (nr. 6538)

- 4x Lego axle and pin connector (nr. 32034)

- 2x Lego bush (nr. 32123)

- 6x Lego axle (nr. 3707)

- 2x Lego axle (nr. 3705)

- 2x Lego beam (nr. 40490)

- 4x Lego pin (nr. 3673)

- 1x Lego liftarm (nr. 33299)

.

Gereedschap:

- Boor

- Stanleymes

- Figuurzaag of lasersnijder

.

*Het plexiglas dient besteld te worden bij Laserbeest

Step 1: Acrylaat Bestellen Bij Laserbeest

Laat het bijgeleverde ontwerp (zie bijgevoegde afbeelding/bestand) uitsnijden uit acrylaat door Laserbeest in Delft. Na 1 of 2 werkdagen kun je het acrylaat ophalen. Klik hier om de bestelling te plaatsen via Laserbeest.nl.

Zie de afbeelding voor het uiteindelijke resultaat van de bestelling.

Step 2: Bak in Elkaar Zetten

Haal het beschermende plastic van de bodemplaat en de binnenkanten van de overige onderdelen af. Aan de buitenkant kan het blijven nog blijven zitten. Zo komen er bij het bouwen minder snel krassen op. Zet de onderdelen van de bak in elkaar zoals op de afbeelding te zien is. Smeer op de contactpunten van de onderdelen secondelijm en laat dit een paar minuten drogen.

Step 3: Naden Afdichten Met Kit

Als de secondelijm voldoende gedroogd is kan de bak langs alle naden waterdicht gemaakt worden met kit. Laat dit goed drogen en test of de bak waterdicht is door er een laagje water in te gieten.

Step 4: Het Mechanisme Maken

Verbind de Lego axles (nr. 3707) met de Lego pin connectors en de Lego axle and pin connectors. De volgorde van de onderdelen is niet van belang voor de werking.

Step 5: Drijver En Mechanisme Maken

Uit het schuim moeten aan beide zijdes een hoekje worden gesneden om de lego beam eraan vast te maken zoals op de afbeelding. Hieraan wordt het kleine tandwiel met as en later ook de axle connector en het andere tandwiel bevestigd.

Ook dienen de aan de kant van de wand 2 stukjes te worden weggehaald zodat de kit niet in de weg zit. Hoeveel er weggehaald dient te worden is afhankelijk van hoe dik de kit is aangebracht.

Step 6: Voorbereiding Montage Mechanisme

De 2 houten plankjes worden gebruikt om het mechanisme op te hangen. Het gat voor de ophanging van de drijver moet 15 mm van de rand geboord worden (vanaf het midden). De hoogte hiervoor is ongeveer 40 mm vanaf de bovenkant maar om er zeker van te zijn is het beste dit te bepalen door het naast de bak te houden en te kijken hoe het het beste past. In dit eerste gat kan de axle connector geplaatst worden (zie de afbeelding).

Vervolgens kan de plek voor het tweede gat bepaald worden. De precieze positie maakt niet zoveel uit, zolang het grote tandwiel maar niet verhinderd dat de plankjes tegen de bak gemonteerd kunnen worden. Ook in deze gaten worden axle connectors geplaatst.

Step 7: Montage Mechanisme

Zet het mechanisme op de bak zoals getoond in de foto's.

Step 8: Barriëres Maken

Snijd (met een lasersnijder of figuurzaagje) twee rechthoeken uit het acrylaat van 410x75 mm. Snijd bij beide rechthoeken twee gleuven van 5 mm breed aan de zijkanten, zodat deze over de randen van de bak passen en goed aansluiten op de bodem van de bak. Snijd in de eerste rechthoek in het midden een gleuf van 20 mm breed en 45 mm hoog. Snijd in de tweede rechthoek twee gleuven, allebei op 65 mm van het midden, met dezelfde afmetingen als de gleuf in de eerste rechthoek. Snijd ook in deze barriére twee gleuven aan de zijkant, zodat deze op de bak past.

Met de afstand tussen de gleuven en het aantal gleuven kan gevarieerd worden voor verschillende golfpatronen.

Step 9: Bak Vullen Met Water

Plaats een van de barriéres in de bak en giet 5 liter water in de bak. Plaats de felle lamp boven de opstelling en draai aan de hendel aan de zijkant van het mechanisme.

Veel plezier met deze leuke demonstratie!