Introduction: Design Map

De design map is een map dat bedoelt is om het design proces te ondersteunen. De map helpt jonge designers om het design proces volledig te doorlopen zonder stappen over te slaan. Elke fase van het design proces heeft een plaats in de map om zo designers aan te moedigen stil te staan bij elke fase van het design proces om zo een beter resultaat te bekomen en nog meer te leren over hoe een design proces werkt.

Step 1: Materiaal

Om de design map te maken heb je het volgende materiaal nodig:

 • Polypropyleen (PP) vel van 0.7mm dikte
 • Elastiek van 3cm breed (46cm lengte)
 • Elastiek van 6mm breed (17cm lengte)
 • Gekleurd papier (5 kleuren)
 • Karton
 • Dubbelzijdige tape
 • 32 drukknopen
 • Drukknopentang
 • Cutter mes
 • Lange lat
 • Potlood (of iets anders om mee te schrijven)

Step 2: Vellen Uitsnijden

Na het verzamelen van het materiaal, kan er begonnen worden aan de map. Als eerste is het noodzakelijk om de aparte vellen van de map uit te snijden. Er zijn 8 vellen van 25x35cm nodig en 1 vel van 23x35 cm (dit vel zal de achterkant vormen van de map). De vellen worden gesneden uit een PP vel van 100x70cm. Hierdoor kunnen de 8 vellen van 25x35cm perfect uit 1 vel gesneden worden zonder afval over te hebben. Het kleinere vel zal dan nog apart uit een ander PP vel moeten gesneden worden. De lijnen moeten afgetekend en gesneden worden zoals op de afbeelding.

Step 3: Drukknopen Aanbrengen

Het is belangrijk dat de drukknopen goed uitgelijnd zijn ten opzichte van elkaar. Goede afmeting is dus belangrijk. Elk vel (buiten het laatste kleinere en het eerste vel) kan op dezelfde manier worden uitgelijnd. Het verschil tussen alle grote vellen en het eerste en laatste vel is dat het eerste en laatste vel slechts aan 1 kant drukknopen hebben en alle andere vellen hebben langs beide kanten drukknopen. De juiste uitlijning is te zien in bovenstaande afbeeldingen.

Wanneer de uitlijning goed is aangeduid op de vellen, moeten er eerst overal waar de drukknopen moeten komen kleine gaatjes gemaakt worden. Dit kan met een speciale drukknopen tang gedaan worden. Nadat de gaatjes gemaakt zijn kunnen de drukknopen geplaatst worden. Ook deze worden bevestigd met de drukknopen tang. Afwisselend zullen op 1 vel alle onderste delen van de drukknopen bevestigd worden en op een ander vel alle bovenste delen van de drukknopen. Dit is te zien op de afbeeldingen.

Step 4: Openingen Snijden

Wanneer de map gebruikt wordt, willen we natuurlijk niet dat de bladeren uit de map vallen. Hiervoor worden er dus 2 openingen gesneden om de bladeren te klemmen in de map. De afmetingen van de openingen zijn te vinden op de afbeeldingen.

Step 5: Plooien Van De Map

Nadat alle drukknopen bevestigd zijn bestaat de map uit 1 lange rij vellen. Deze vellen moeten geplooid worden om de vorm van een map te bekomen. De vellen worden tekens langs 1 zijde omgeplooid op de plooilijn van 2cm. De vellen worden dan geplooid zoals het patroon dat te zien is op de afbeelding.

Step 6: Fasen Toevoegen

De map is bijna klaar. De vorm van de map is er al, maar ze is nog niet ingedeeld in de fasen van het design proces. Er zijn 4 grote fasen in het design proces en elk wordt afgedrukt op een andere kleur papier. Het eerste vel van de map blijft leeg, deze blijft voorbehouden voor planning. Vervolgens worden de fasen in volgorde met dubbelzijdige tape onderaan de map geplakt.

Step 7: Extra Werkvelden

Er kunnen extra werkvelden aan de map worden toegevoegd voor als het ene deel van de map niet genoeg is. Zo is de map volledig modulair en kan elke fase aangepast worden naar hoeveel plaats de gebruiker nodig heeft. Het extra werkveld is iets kleiner dat het normale vel en heeft slechts 2 drukknopen onderaan. De plooilijn bevind zich ook onderaan en opnieuw op 2cm. Er kunnen door de gebruiker zo veel extra werkvelden gemaakt worden als deze zelf wenst.

Step 8: Resultaat

De map is nu volledig af.

Step 9: Presentatie Bord

Voor het presentatie bord wordt karton gebruikt aangezien het noodzakelijk is dat het bord zelfstandig kan blijven rechtstaan. Het presentatie bord wordt gebruikt om een kleine overzicht van de map te hebben. Elke fase heeft een klein deeltje van het bord waar er een kleine samenvatting van alles wat er in die fase gebeurd is kan bevestigd worden.

Om de presentatie plaat te maken moet er enkel een groot stuk stevig karton gesneden worden uit een plaat. Het uitgesneden stuk moet een breedte van 46cm en een hoogte van 35cm met een verticale plooilijn in het midden. Dit is te zien op de afbeeldingen. Wanneer het bord geplooid is het midden heeft het exact dezelfde afmetingen als de design map waardoor het makkelijk te transporteren zal zijn.

Wanneer het bord gesneden is, moeten er enkel nog de fasen aan toegevoegd worden in dezelfde kleuren als de fasen in de design map. De verdeling van hoeveel plaats elke fase inneemt op het bord is ook te vinden op de afbeelding.

Wanneer dit gebeurd is, rest er enkel nog de rekker te bevestigen rond het toe gevouwen bord. Deze rekker zal er voor zorgen dat het bord toe blijft tijdens het transporteren en hier kunnen ook kleine prototypes onder bevestigd worden om deze ook makkelijk te kunnen meenemen.