Introduction: Drop

Beeld je in: je studeert voor je studie in een stad een eindje van thuis, daarom huur je daar een kamer in een studentenhuis. Je zit in een groot gebouw met verschillende studenten waarvan jouw kamer zich op de hoogste verdieping bevindt. Er is één gemeenschappelijke badkamer op het gelijkvloers. Wanneer je ’s Ochtends voor je les nog snel even wil douchen, loop je naar beneden om tot grote ergernis te beseffen dat er al iemand in de douche zit. Dan maar terug naar boven om te wachten tot jij aan de beurt bent. Na tien minuten onderneem je een tweede poging en moet je weer wachten omdat deze persoon nog steeds in de douche zit. Met resultaat dat je ongewassen en te laat in de les bent.

Drop
Hiervoor is Drop de oplossing. Drop is een apparaat dat detecteert wanneer er iemand in de douche zit. Wil je douchen en wil je weten of deze bezet is voor je helemaal naar beneden loopt? Dan surf je gewoon naar de juiste webpagina waar je dit onmiddellijk kan zien. Bovendien is er een leuk extraatje: wanneer iemand de kraan warmer zet wordt dit ook weergegeven.

In onderstaande Instructable vind je alle benodigdheden voor Drop. Zoals de de code om de smartphone te programmeren, de doucheproof smartphonecase en de houder voor je tweede smartphone. Daarnaast is er een handleiding over hoe je de case best aan je douchekraan bevestigd zodat deze beweging registreert.

Materialen doucheproof smartphonecase

- Plexiplaat van minstens 600x300 mm, dikte 4mm

- Drie schroeven van 25mm, dikte 3mm

- Drie bijpassende nuts van 3 mm

- Vier stukken touw: 1 van 350mm, 1 van 370mm
,1van 420mm en 1 van 440mm

Materialen staander smartphone
- Plexiplaat van minstens 200x200mm

Extra materialen

- 1 douchekraan

- 2 smartphones

- Phok applicatie geïnstalleerd op smartphone van in de douche

- Code

Step 1: Code

Phonk
Voor het schrijven van de code gebruiken we het programma Phonk. Hiermee kunnen we dus iets programmeren dat later op onze smartphone gebeurd. Het is dus belangrijk dat Phonk geïnstalleerd word op de smartphone die in de case onder de douche bevestigd wordt.

Eens dit op de smartphone geïnstalleerd is kan men deze applicatie openen. Op deze applicatie staat een ip adres (bijvoorbeeld http://192.168.0.134:8585) waar men via een browser naar toe kan surfen. Op deze browser kan de code dan geschreven worden. Voor het programmeren van deze Douchekraan kan je de code hieronder terug vinden. Het is belangrijk dat er twee folders worden aangemaakt, de eerste main.js en de tweede douchekraan.html. Eens de code er in staat is het heel belangrijk op dit op te slaan (rechts vanboven) anders werkt deze niet. Eens opgestaan kan er op play gedrukt worden en zou de code moeten werken.

Step 2: Doucheproof Smartphonecase

Om de smartphonecase te ontwerpen die onder de douchekraan bevestigd word heb je dus volgende materialen nodig.

Plexiplaat van minstens 600x300 mm, dikte 4mm
Drie schroeven van 25mm, dikte 3mm
Drie bijpassende nuts van 3 mm
Vier stukken touw: 1 van 350mm, 1 van 370mm
,1van 420mm en 1 van 440mm

In onderstaand illustrator bestand vind je het ontwerp van de case. Deze moet in plexiglas uitgesneden worden. Nadat deze vier stukken uitgesneden zijn kunnen deze op elkaar bevestigd worden. De volledige plaatjes dienen als boven- en onderkant, de plaatjes met de opening komen in het midden. De smartphone moet dan ook bevestigd worden in het midden van de case. Eens de smartphone in de case zit en en de plaatjes op elkaar liggen kunnen de schroeven in de drie kleinste gaatjes bevestigd worden. De drie andere/grotere gaten dienen om het touw aan te bevestigen.

De case word onder de kraan bevestigd met de twee touw gaatjes aan de linker kant, één touw gaatje aan de rechter kant. Het is belangrijk dat het touw vast word geplakt aan de kraan. Zodat wanneer men aan de kraan draait het touw kan oprollen en de case beweegt. Zo kan de beweging gedetecteerd worden en doorgestuurd worden naar de andere smartphone.

Step 3: Smartphone Houder

Om de smartphone houder te ontwerpen voor de tweede smartphone heb je dus volgende materialen nodig.

Plexiplaat van minstens 200x200mm

In onderstaand illustrator bestand vind je het ontwerp. Laser dit uit een plexiglas en zet het vervolgens in elkaar zoals op onderstaande foto.

Step 4: Verbinding Maken

Nu alles in elkaar gezet is kan de verbinding tussen de twee smartphones gemaakt worden. Open de Phonk applicatie op de smartphone in de case en schroef de case terug dicht. Druk nu in de browser op play en je zal zien dat er op de smartphone in de case drie balken tevoorschijn komen die de beweging weergeven.

Wanneer de tweede smartphone nu naar hetzelfde IP adres surft met de laatste vier cijfers aangepast naar 1111, kan men zien of er iemand in de douche zit. Wanneer er iemand in de douche zit kleurt het water blauw. Wanneer de douche warmer gezet word kleurt het water roder.

Step 5: