Introduction: Een Muziekstuk Leren Spelen

Speel je een instrument, wil je een muziekstuk spelen maar heb je geen idee hoe eraan te beginnen? Volg dan gewoon de stappen van deze instructable op om zo te leren een stuk te spelen.

Veel succes!

Step 1: Het Muziekstuk

Wanneer je een muziekstuk wil spelen moet je natuurlijk weten welk muziekstuk je wil spelen. Kies een stuk dat bij je niveau past maar die je natuurlijk ook mooi vindt.

Step 2: De Eerste Keer

De eerste keer dat je het stuk speelt is het belangrijk dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Lees het eerst en speel het traag (Op je metronoom: 60-80 bpm) en zorgvuldig zonder te letten op details zoals crescendo's, versnellingen, vertragingen,...

Step 3: Een Stapje Verder

Oefen het stuk verscheidene keren tot je het zonder foute noten kunt spelen. Je speelt ook nog steeds op een traag tempo (60-80 bpm).

Step 4: Details

Speel nu op hetzelfde trage tempo maar let ook op details zoals Crescendo’s, forte of piano, versnellingen, vertragingen,… Probeer op die manier ook wat emotie in je spelen te steken.

Step 5: Een Beetje Sneller

Voer nu het tempo een beetje op (min. 100 bpm). Wanneer je voelt dat dit niet lukt speel het dan eerst nog op een traag tempo totdat je voelt dat je het muziekstuk op dat tempo volledig onder controle hebt om dan steeds te versnellen tot de snelheid die (meestal naast de titel) op het stuk staat.

Step 6:

Probeer nu het volledige muziekstuk op het juiste tempo, met de juiste noten en aandacht voor details te spelen en herhaal dit tot je het gevoel hebt dat je het stuk 'beheerst'.

Step 7: Van Buiten?

Als je wil kan je de partituur ook vanbuiten leren door het stukje per stukje in je hoofd te prenten om het dan uiteindelijk zonder partituur te spelen.