Introduction: Eendenbek Mondmasker

Vandaag in de winkel geloofde de zeer aardige dame voor mij aan de kassa niet dat ik mijn mondmasker zelf gemaakt had, en na 3 keer te herhalen dat ik het echt wel zelf gemaakt had kreeg ik het compliment dat het een zeer mooi masker was.

Ik heb mijn masker gemaakt zonder bestaand patroon, ik heb mijn eigen patroon gemaakt, en nu wil ik het graag met jou delen. Ik heb ook net een nieuw masker gemaakt om het maakproces te documenteren

De meeste mensen die ik tegenkom met een zelfgemaakt masker hebben een masker dat gemodelleerd is naar een chirurgisch masker. Die raken vaak de lippen, enkel het gedeelte van het masker voor je mond werkt dan als filter. Met dit eendenbek model is het hele oppervlakte van je masker een luchtfilter.

Supplies

  • Stof, iets dat dicht gewoven is, als je erdoor richting het licht kijk mag je zeker geen gaatjes zien, bv. keukenhanddoeken, en op Amerikaanse sites lees ik vaak over blue shop towels, ik gebruik hier hier een vileda naturels multigebruiksdoek.
  • 2 veters of touwtjes, ik gebruik hier veters van 90cm
  • Naald en draad, om mee te driegen of rijgen
  • Een ijzerdraadje, +-10cm, om je masker rond je neus te modeleren, ik heb een stripje uit een zeer dunne aluminium plaat geknipt en daar gaatjes in gemaakt om zo gemakkelijker te kunnen vastnaaien op mijn masker.
  • Het patroon, je kan mijn patroon uitprinten. Als je mijn patroon uitgeprint hebt mag je hem uitknippen, ik gebruik de grootste, als je een kleiner hoofd hebt dan mij, knip dan een van de kleinere zeshoeken uit. Als je een groter hoofd dan mij hebt zal je zelf een patroon moeten tekenen.
  • Een stofschaar, knip hiermee zeker geen papier, enkel stof. Om je patroon te knippen gebruik je een andere schaar, een papierschaar.
  • Een naaimachine, je zou ook dit masker volledig met de hand kunnen naaien, maar ik ga er van uit dat iedereen die kan naaien ook wel een naaimachine heeft.

Step 1:

Teken 2x je patroon over op je stof, en knip het uit.

Step 2:

Plooi je stof in de helft, en druk goed aan zodat een lijn zichtbaar is en blijft.

Step 3:

Kies het stuk stof dat als bovenkant van je masker zal dienen, en naai daar het ijzerdraadje enkele millimeter onder de middenlijn goed vast.

Step 4:

Leg de 2 dicht geplooide delen van het masker op elkaar met de veters ertussen in, en zet je masker met losse steken vast, zodat ze bij het naaien met de naaimachine niet meer bewegen. Knip nu eventueel je masker bij indien de delen niet exact gelijk zijn.

Step 5:

Met je naaimachine kan je nu een rechte steek zetten, een 3mm van de rand, en vervolgens kan je de draad van je losse steken verwijderen.

Step 6:

Werk de randen van je masker af , ik heb een simpele zigzag over de randen gedaan.

Step 7:

Ik heb nog koordstoppertjes aan mijn veters gedaan, maar gewoon een strik knopen werkt net zo goed.

-

-

-

-

-

Ik heb nooit naailes gehad, en ben dus zeker geen naai expert, ik heb het geleerd door als kind te kijken als mijn moeder bijvoorbeeld een broek korter maakte. Als iemand die er meer van kent opmerkingen heeft hoor ik het graag.

Ik ben geen corona expert, ik ben ook geen masker expert.

Als je deze instructable kan vertalen om zo meer mensen te bereiken mag je gerust mijn foto’s gebruiken, vermeld dan a.u.b. wel even de oorsprong.