Introduction: Fire Alarm

Am ales aceasta tema deorece mi se pare un sistem util in casa oricarei persoane, care te poate feri, in anumite cazuri, de anumite probleme. Am gandit acest proiect ca fiind un sistem robust, relativ compact, si portabil.

Ca si privire de ansamblu, sistemul creat are 3 functionalitati :

- In cazul in care totul este in regula, pe ecranul lcd este afisat un mesaj corespunzator situatiei

- In cazul in care senzorul de gaz sau cel de infra-rosu determina niste valori crescute ale nivelelor masurate, sistemul va porni alarma si ecranul lcd va afisa un mesaj de avertisment

- Tot in cazul unui posibil incendiu, sistemul va trimite un mail posesorului avertizandu-l ca este un posibil incendiu

Step 1: Componente

- Placuta Raspberry Pi 3B +

- Breadboard

- Senzor de detectare gaz

- Senzor infra-rosu

- Convertor AD/DA

- Buzzer

- Ecran LCD

- Fire de legatura

Step 2: Realizarea Programului

Pentru incepu, importam librariile necesare modulelor si initializam pinii necesari pentru iesiri, respectiv intrari. Apoi, citim constant valorile masurate de senzori, cu ajutorul unui loop, si comparam valorile standard cu eventuale cresterineexplicate ale valorilor masurarate de senzori. Daca totul este in regula si nu apar diferente de masura peste nivelul standard, atunci se va afisa pe lcd un mesaj de „ok”, masuratorile fiind efectuate la fiecare 5 secunde. Daca se depisteaza o depasire a pragului, atunci buzzer-ul va porni timp de 3 secunde, la intervale de 3 secunde, se va afisa pe ecran un mesaj de avertizare si valorile masurate de senzori si utilizatorul va primi un email de avertisment. Urmatoarea comparare a valorilor, daca alarma a fost pornita, se va efectua dupa 30 de secunde.

Step 3: Trimiterea Emal-ului

Pentru a trimite mail-ul, am creat un mail de test, de pe care se va autentifica pi-ul, specificam mail-ul destinatarului si ne conectam la serverul de gmail, cu portul 587.

Step 4: Cod

Codul folosit este prezentat in atasament.