Introduction: Gauss Geweer

In deze instructable wordt aangegeven hoe men zelf een gauss geweer kan maken op basis van magneten. Dit is gedaan met spullen die men gemakkelijk kan inkopen of thuis heeft.

Supplies

-Houten balk 3 bij 4 centimeter en 1 meter in de lengte.

-7 stalen kogels met een diameter van 2 centimeter

-3 aluminium plaatjes met een minimale afmeting van 4 bij 4 zodat het in de balk geplaatst kan worden en boven de baan uit kan steken.

-3 Cilindrische neodymium magneet met een diameter van van 2 centimeter.

-1 PVC buis met een buiten diameter van 2 cm en een lengte van 1 meter.

- Twee passende koppelstuk voor de PVC buis met een hoek van 45 graden

Step 1: Stap 1

Frees een baan in het hout in de lange zijde, zodat de stalen kogels gemakkelijk over de baan kunnen rollen. Kies de afstand waarop je de magneetjes wilt hebben en zaag daar dwars op de baan een inkeping in voor de aluminium plaatjes. Kies voor een diepte van ongeveer de helft van de balk.

Plaats vervolgens de aluminium plaatjes in de inkepingen en lijm ze vast. Hiervoor maakte wij gebruik van hot glue. Zorg dat de plaatjes zo recht mogelijk staan (loodrecht op de baan) anders zal het impuls minder goed doorgeven worden. Het doel van de plaatjes is het voorkomen dat de magneten kapot gaan. Nadat de opstelling een paar keer is gebruikt, zie je al butsen in het aluminium. Het is dus duidelijk nodig, want de magneten zijn erg bros heel sterk.

Step 2: Stap 2

Snij de PVC buis zodanig door midden in de lengte, zodat het in de houten baan past. Snij de buis vervolgens in delen zodanig dat het tussen de aluminium plaatjes past en lijm ze vast. Ook hiervoor hebben wij gebruikt gemaakt van hot glue.

Snij de koppelstukken zodanig dat het aangesloten kan worden op de baan en een kogel via de baan naar het koppel stuk omhoog loopt. Lijm ook aan een kant een stukje rechte, doormidden gesneden PVC buis in het koppelstuk met secondelijm, zodat de baan wat verder omhoog loopt.

Step 3: Stap 3

Vervolgens is het tijd om de magneten te bevestigen aan de aluminium platen. Hiervoor werd een kogel op de baan de plaatst aan de andere kant van het aluminium plaatje. De kogel werd in plaats gehouden en het magneetje werd langzaam naar de andere kant van het aluminium plaatje gebracht totdat het bleef "plakken" aan de plaat.

Vervolgens werd de magneet bevestigd aan de plaat met seconde lijm. Het lijmen gebeurd aan de zijkant van de magneten. Dit werd herhaald voor de drie platen.

Step 4: Stap 4

De kogels worden zodanig geplaatst dat ze zich aan de andere kant bevinden van waar de kogels op het aluminium plaatje zullen komen (dus aan de kant van de magneet) en dat ze op de baan liggen. De kogels worden in paren van 2 geplaatst. Een kogel ligt los en wordt geplaatst aan de kant waar het PVC niet verder omhoog loopt na het koppelstuk.

De opstelling is nu klaar voor gebruik. De opstelling moet na ieder gebruik gereset worden door de stalen kogels weer in de juiste positie te plaatsen. Er kan gevarieerd worden met het aantal kogels en het aantal magneten om te experimenteren.