Introduction: Grua

Per realitzar el nostre projecte de 3r d'ESO, hem hagut de construir i programar una grua.

El procés l'explicarem a les diapositives que presentarem a continuació:

Step 1: Dibuixar Les Peces

Per fer això necessitem dos cartrons.

Hi ha 2 models de peces diferents: unes són per fer la base i les altres per fer la torre. Utilitzarem un cartró diferent per cada model.

Primer dibuixem en un dels cartrons les peces que formen la base (2a fotografia). Hem de fer 4 iguals d'aquestes.

Després dibuixarem a l'altre cartró les peces que formen la torre (3a fotografia). D'aquestes farem també 4.

Step 2: Retallar I Enganxar Les Peces

Una vegada dibuixades, retallem les 8 peces.

Per enganxar la base, hem de col·locar les 4 peces formant una mena de quadrat que seran les potes (2a imatge). Ara haurem de tallar una tapa quadrada per posar-la a sobre de les potes i que fasi la funció de base, però tallant un forat al centre on anirà el servo.

Repetim el mateix procés amb les altres peces per muntar la torre, però sense fer cap tapa.

Step 3: Base (servo)

En aquest pas, hem de retallar un rectangle que sigui més gran que el servo i fer-li un forat de la medida del servo al centre, on encaixarem el servo. Per asegurar que el servo no caigui, posarem una mica de cinta adhesiva.

Ara hem d'enganxar-lo a la base, en el forat que anteriorment vam fer al seu centre.

Step 4: Base Giratòria

Aquesta peça es la que ens permetrà el moviment rotacional de la torre.

Per fer-la, hem de retallar un quadrat de cartró i foradar-lo pel centre. Després, en un altre quadrat de cartró farem un altre forat al centre amb la forma de l'adaptador del servo. Unim les dues peces i encaixem l'adaptador. Ara, l'unirem al servo mitjançant un cargol.

Step 5: Torre

Per montar-la, posem una o dues guies als costats (així evitarem el fregament del braç). En una d'elles, hem d'enganxar el motor que mou el braç. Per evitar que aquest es mogui o caigui, podem posar un suport (en el meu cas, he posat un pal de fusta i dos cartrons als costats).

Step 6: Braç

Per fer-lo, hem de tallar dos rectangles de cartró de la mateixa mida i unir-los a travès de pals de fusta tallats. A l'extrem, posem dos pals de fusta amb una petita peça entre els dos per on pasarà el fil.

A l'altra banda del braç, posarem el motor que mourà el fil i la politja. Enrotllarem el fil a la politja i el passarem per dins del braç fins a l'extrem.

Una vegada això fet, a la part de sobre del braç enganxarem les dents (podem utilitzar alguna cosa que fasi de suport per que arribin al motor). Una vegada posats, posem l'engranatge al motor.

Als costats de la torre, enganxem també dues peces en forma de "L", per suportar el braç durant el seu moviment.

Step 7: Unió Torre I Base

En aquest pas, únicament haurem d'unir la base giratòria amb la torre. Hem d'evitar posar massa silicona per que la base es pugui moure amb facilitat.

Step 8: Placa

La placa arduino la fixem a la part de sota de la base.

Els cables dels motors que es troben a la torre els hem de passar per dos forats que farem a la base i els connectarem als ports corresponents.

Step 9: Control Remot

Aquest pas es pot fer com vulgui cadascú, sempre i quan estiguin els botons i el joystick.

En el meu cas, he tallat un altre rectangle de cartró i he fixat els components amb cargols i brides.

Una vegada això està fet, només hem de connectar els components a la placa.

Step 10: Decoració

Aquí cadascú haurà de ser original i decorar la grua al seu estil. Podem pintar-la, afegir-hi enganxines, fer-hi dibuixos, posar-li purpurina... El que més t'agradi!