Introduction: Hidrolik Ile Resim Çerçevesi Kesen Giyotin. Hydraulic Mitring Machine

Resim çerçevelerini kesmek için yaklaşık 11 senedir , insan gücü ile çalışan giyotinimizin pedalına ayağım ile aşağı doğru baskı uygulayarak çerçeveleri kesmekteydim. Her gün yüzlerce defa tekrarlanan bu hareket esnasında dizlerime aşırı yük binmekteydi. Yaklaşık 5-6 senedir dizerimde oluşan ağrı nedeniyle giyotinimi hidrolik (Yağ basıncı ile çalışan) piston ile çalıştırmaya karar verdim. 2015 in Haziran ayında bunu gerçekleştirdim. Artık giyotinin bıçaklarını hareket ettirmek için ayaklarımı değil hidrolik bir piston kullanmaktayım.

Siz de isterseniz, mevcut insan gücü ile çalışan giyotininizi, hidrolik gücüyle çalışan bir makineye dönüştürebilirsiniz. 18 cm mesafeyi kat etme süresi yaklaşık 1,5 saniye.

Kompresörlü (pnömatik) ve elektrikli alternatiflere oranla hidrolik çok daha güçlü. (ayrıntıları daha sonra ekleyeceğim)

Kullanmış olduğum hidrolik sistem (Yağ, Yağ deposu, yağ pompası, motor, selonoid valfler, Kirlilik göstergesi, Termostat, Hortumlar, Hidrolik piston ...) + Elektrik panosu, Elektronik parçalar, nakliye, İşçilik ile acemilikten dolayı fazla, yanlış ve gereksiz alınan parçalarla birlikte anahtar teslim yaklaşık 4.000 Tl ye mal oldu.(Haziran 2015 fiyatlarıyla, Pistonun ve bazı parçaların montajı kendim yaptım, Elektronik kart yazılımını büyük ölçüde kendim yazdım)

Sadece hidrolik sistemin malzeme kalitesini ve sayısını değiştirerek (Yağ, Yağ deposu, yağ pompası, motor, selonoid valfler, Termostat, Hortumlar, Hidrolik piston ...) benden 1.000 TL daha ucuza yani 1.700TL ye de temin etmek mümkün. Bu yazdığım fiyat sadece hidrolik sitemin toplanmış olarak satıcının kendi iş yerinde teslim fiyatı. Bu aşamadan sonra malzemeleri makinenize adapte etmek/ettirmek gerekiyor. (Nakliye + işçilik + tornada yapılacak parçalar...) Ayrıca ilaveten bazı elektronik parçalar satın almak gerekli. Aşağıda elektronik parçaların bazılarının fiyatlarını yazdım.

Elektronik kart olarak Arduino Mega kullandım Ancak Arduino Uno da kullanılabilir. (Pic veya başka herhangi bir marka, bu iş için uygun mikrodenetleyici de kullanılabilir. Arduino yu devresi hazır kurulu olarak satıldığı için tercih ettim. Bu iş için en az 300$ verip PLC kullanmak da şart değil, ben Plc yerine arduino kullandım)

Arduino kartı endüktif sensör ve düğmelerden (buton) gelen elektrik sinyallerine göre Selonoid valfleri kontrol etmek için kullanıyorum. Selonoid valflerin enerjisini Arduino aracılığıyla röle ile kontrol ediyorum. (Mosfet transistör veya uygun başka bir şey ile de yapılabilir).

Kullandıklarım internet üzerinden rahatça temin edilebilen parçalar. Örneğin www.aliexpress.com veya ülkemizden temin edebilirsiniz.

Arduino Uno modelinin yaklaşık maliyeti 3$ civarında.

Endüktif sensörlerin tanesi yaklaşık 3 $ dan başlıyor.

2 adet optocoupler li röle maliyeti yaklaşık 3 - 4 $ civarında

24 Volt 2 Amper adaptör (selonoid valf için)

Ekteki arduino kodları çok profesyonelce yazılmış olmayabilir. Ancak çalışıyor.

Vaktim oldukça kullandığım malzemeleri ve yapım aşamalarını ekleyeceğim.