Introduction: Hoe Moet Je DJen?

In dit stappenplan leren wij hoe je je eerste plaatje in elkaar mixt. Dit is héél handig in de zomer als je bijvoorbeeld met je vrienden een feestje wil organiseren en geen budget hebt voor een DJ of je het gewoon zelf eens wil proberen. Hiermee kun je ook meisjes imponeren. Een derde voordeel is dat als je hiermee doorbreekt, je zeer veel geld kunt verdienen. Dit is dan ook een tienerdroom van vele jongens.


Step 1: Benodigdheden

-Een computer

-Een mengpaneel

-Dj-software (bv. Virtual Dj)

-speakers of koptelefoon

-playlist

Step 2: Hoe Zit Je Mengpaneel in Elkaar

Vooraleerst je met je mengpaneel werkt, moet je natuurlijk eerst weten hoe het mengpaneel in elkaar zit.

Bij de aankoop van je mengpaneel zit er zonder twijfel wel een boekje bij met de verschillende onderdelen van je paneel. Als je dit niet meer hebt, zoek je het best eens op of leer je het gewoon al proberend. Dit is een basis voor je aan het echte werk begint, dus is dit echt wel noodzakelijk.

Step 3: Kies Twee Liedjes

Om te kunnen mixen, moet je eerst twee liedjes kiezen om in elkaar te mixen. Als je het voor het eerst probeert, kies je best liedjes binnen hetzelfde genre. Een genre die ik jullie aanraad om te beginnen is House, dat is een van de makkelijkere genres om in elkaar te mixen. De liedjes moeten ook ongeveer hetzelfde aantal BPM (Beats Per Minute) hebben. Die BPM kan je terug vinden onder het pijltje op de afbeelding. Als die beats wat verschillen, kan je dit aanpassen met de pitch fader, dit kan je op de afbeelding bij het woord ' PITCH'.

Step 4: Je Eerste Track

Nadat je je eerste hebt gekozen, moet je deze laten afspelen en zorg zeker dat je crossfader - open staat. Hiermee wordt bedoelt dat je hem in de midden zet - fader wijst altijd op de knoppen die je kan verschuiven-, wat je kan afleiden uit de afbeelding. Het is ook belangrijk dat je aan de kant van de afspelende track je de volumefader volledig openzet en de andere helemaal toe.

Step 5: Indeling Track

In iedere track vind je een beatpatroon die bestaat 4 beats, ook wel 'four-to-the-floor' genoemd. Dat viervoudig patroon bestaat uit een balkje en wordt dan vervolgd door 3 blokjes. Dit patroon is handig voor je tweede track in te mixen, wat in de volgende stap wordt uitgelegd.

Step 6: Een Nieuwe Track Inmixen

De eerste track wordt nu afgespeeld en de tweede moet ondertussen al ingeladen zijn. Dat houdt in dat het tempo en de beats van de twee tracks matchen en dat ze gesynchroniseerd zijn. Nu is het een kwestie van de overgang van track 1 naar track 2 op het juiste moment te laten gebeuren. Dit hangt af van het genre en de momenten in het lied. Je hebt 3 momenten wanneer je dit het best kan doen: tijdens de drop of het refrein van het lied, de rustpauze na een drop of wanneer de track uitbolt op het einde.

Step 7: Hoe Zet Je Een Loop?

Om een track in te mixen, is het handig om te werken met de loops. Loops zijn herhalingen in een bepaald lied die je handmatig kunt instellen qua lengte (2, 4 ,8 of 16 beat). Je kan dit gebruiken door op je mengpaneel op het nummertje 2 te drukken of combinatie van 1 en 2 (zie foto). Iedere loop zet je best in het begin van een beatpatroon vast. Dit zet je natuurlijk op de plek van het tweede liedje waar je het wilt inmixen.

Step 8: De Overgang

Bij de overgang moet je op verschillende dingen letten. Allereerst moet je maken dat het beatpatroon gesynchroniseerd is, dan kijk je of dat je BPM gelijk staan en tot slot moet je wachten op het goede moment om je loop die je klaargezet hebt, wat te laten horen in je eerste track die aan het afspelen is. Als het moment aanbreekt om je overgang te maken, zet je je volume knop lichtjes open en duw het geleidelijk tot het maximale. Ondertussen zet je ook je loop uit, zodat je tweede track normaal kan afspelen. Als beide tracks op hun maximale volume staan, haal je het volume van je eerste plaat rustig naar beneden. In het begin is het redelijk moeilijk om direct de goeie combinaties te vinden, maar niet getreurd: hoe vaker je het probeert, hoe makkelijker het zal verlopen. Er is dus maar één boodschap om je mee te geven: Oefening baart kunst!

GOUDEN TIP: Als je draait op een feestje, is het een kwestie om interactie te maken met het publiek en je muziekgenre aan te passen naar hun behoeften. Je doet het voor hen, dus is het de bedoeling dat je je volk op de eerste plaats stelt!

Step 9: