Introduction: Houten Modelachtbaan (Nederlands/Dutch)

This Instructable is in Dutch.
For the English instructables please click here: goo.gl/Lqq4j

Deze Instructable is in het Nederlands.
Voor de Engelse versie, klik hier: goo.gl/Lqq4j

Voor ons Profielwerkstuk Natuurkunde hebben wij (Denise en Frank) een houten modelachtbaan gemaakt. Met dit model hebben we daarna zelf de g-krachten uitgerekend. In deze Instructable leggen wij uit hoe wij de achtbaan hebben gebouwd.

Step 1: Materialen

Je hebt nodig:

• IJsstokjes (hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de achtbaan)
• Houtlijm
• Satéprikkers (hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de achtbaan)
• Boormachine
• Boorbitje (zelfde grootte als de satéprikkers)
• stroken lakboard
• MDF plaat
• Kabelklemmen
• Eventueel andere klemmen
• Karretje. In ons geval een lego karretje met lego trein wielen (deze wielen hebben een flens, die ervoor zorgt dat het karretje netjes op de baan blijft)


Step 2: Boren

Bekijk hoeveel ijsstokjes je ongeveer nodig hebt.
Boor in elk ijsstokje twee gaatjes, ongeveer 0,5 cm van elk uiteinde.
Wij hadden een malletje die we elke keer gebruikten, zo wisten we elke keer dat de gaatjes goed zaten.

Step 3: Bouwen

Bouw de structuur op in de vorm van de uiteindelijke achtbaan. Doe dit door de ijsstokjes over de satéprikkers te schuiven. Maak op deze manier een structuur met vierkanten. Maak voor de stevigheid op sommige plaatsen een diagonale balk door twee ijsstokjes gedeeltelijk over elkaar te lijmen. Voor nog meer stevigheid kun je lijm op de kruispunten doen. Voor een mooier zicht kun je eventueel de uitstekende satéprikkers afknippen.

Wij hebben gekozen voor een achtbaan met een heuveltje. Je kunt je eigen ontwerp maken door meerder vierkanten op of naast elkaar te plaatsen.

Step 4: Plaatsen

Zet de uiteindelijke structuur op een mdf plaat. Zet de structuur vast met de kabelklemmen, door de kabelklemmen over de satéprikkers de doen.

Step 5: Baan Maken

Bevestig twee stroken flexibel hout over de satéprikkers. Houd tussen de stroken de ruimte vrij zodat de wielen van het karretje op de stroken kunnen rijden. Zorg ervoor dat de twee stroken op elke plek gelijk lopen. Dit is belangrijk anders zal het karretje niet goed rijden. Om op elke plek dezelfde afstand te houden, gebruikten wij een mal die precies even breed was als de wielen.

Step 6: Detaillering

Meet de buitenste breedte van de stroken. Knip ijsstokjes op maat en bevestig deze horizontaal op de twee stroken. Houd tussen en stokje de breedte van één ijsstokje vrij.

Step 7: Rails

Bevestig twee stroken op de horizontale ijsstokjes. Zorg er weer voor dat de wielen van het karretje op de stroken kunnen rijden. Ook hier gebruikten we de mal. Als het niet perfect is, is dit geen ramp.

Step 8: Rails

Bevestig nog een extra strook op de twee stroken van de vorige stap. Gebruik ook hier weer de mal. Bevestig deze stroken heel precies, want op deze stroken gaat het karretje rijden. Als de ruimte te groot of te klein is, zal het karretje niet goed rijden.

Step 9: Eindresultaat

Zie hier het eindresultaat.

Zet het karretje bovenaan en laat hem los. Zie hem naar beneden rijden.
Als het karretje van de heuvel afvliegt, laat hem dan lager los.

Hier de achtbaan in actie: