Introduction: Houtgas Generator

In dit project kun je zien hoe je zonder ontbranding van hout brandbaar houtgas uit hout kunt halen. Dit houtgas zou gebruikt kunnen worden als brandstof. Deze opstelling wordt echter gebruikt voor demonstratieve doeleinden.

Supplies

Tyleen buis

4 blokken hout (Foto)

4 perspex platen (Foto)

Draagbaar gasfornuis

Pan (Foto)

Aansteker

Hout pellets

Elastiek

Zaag

PVC-snijder

Bekerglas

Water (500 mL)

Een rol aluminium

Schuurpapier

Veil

PVC buis met diameter van 16mm

Stukje fietsband met ventiel (Foto)

Boetseerklei

Touw

Koffer

Step 1: Veiligheidsopstelling

De houten blokken worden bewerkt met een frees met een spleet. Een tafelzaag wordt gebruikt voor het juiste formaat. De balk moet minimaal zo dik als een vuist zijn. En hoog genoeg om een gleuf te maken voor de platen.

Een van de platen wordt met een zaag gesneden in drie stukken van 50 x 33 cm. De andere plaat wordt na de klas toegericht en is 50x50 cm.

In de houten blokken worden dan de platen op hun zij geplaatst. De platen moeten dan zo worden geplaatst dat zij de opstelling omringen. Tape wordt gebruikt om de platen aan elkaar vast te maken. De randen van de platen worden aan elkaar vastgemaakt.

Step 2: Tyleenbuis

Voor deze proef heb je een tyleenbuis nodig. Deze tyleenbuis kan met een schaar geknipt worden tot de vereiste lengte. Deze buis moet lang genoeg zijn dat de buis op het ventiel van de pan past tot de PVC buis van de maatbeker. Verder worden op de buis een stuk PVC buis geplaatst zoals op de foto te zien is. Daarna buig je de buis zodanig dat deze op het ventiel van de pan past aan de ene kant en de PVC buis van de maatbeker op de andere kant. Daarna plak je de tape er zo op dat het de buis omcirkelt zodat hij in dezelfde positie blijft zoals in het plaatje te zien is.

Step 3: Bekerglas

Het bekerglas moet met water gevuld worden. Het klei druk je op de rand van de bovenkant van het bekerglas. Het stukje fietsband over de rand van het bekerglas wordt gebogen en strak tegen het glas getapet met duct tape. Het elastiek wordt eromheen gedaan, waar je later ook de PVC buizen mee vast zet. De onderkant van de fietsband is opengesneden, zodat het gas erdoor heen kan. Op het fietsband zit een ventiel. Uit dit ventiel moet het gefilterde houtgas komen. Daarom hoort dit ventiel open te zijn. Nadat de fietsband is geplaatst, moet er een PVC buis in het bekerglas geplaatst worden. Deze buis wordt met elastiek vastgemaakt aan een andere PVC buis naast het bekerglas. Dit aluminiumfolie wordt ook met elastiek vastgemaakt bovenop het bekerglas. Het ventiel en een deel van de buis moeten uitsteken boven het aluminiumfolie. Hierdoor is er een scheur ontstaan in het folie rondom de buis en het ventiel. Deze scheur kan met klei dichtgemaakt worden. De tyleenbuis wordt daarna in de PVC buis gezet. De tyleenbuis is ook niet heel flexibel, dus het is handig om een verhoging te gebruiken, zoals een koffer, waarop je het bekerglas plaatst.

Step 4: Pan

De pan wordt gevuld met houtpellets. Nadat de pan is gevuld met houtpellets moet je de pan luchtdicht maken met klei. Het klei druk je op de rand van de bovenkant van de pan. Daarna wordt de deksel erop gezet. Boven het klei is het touw rond de rand van de bovenkant van de pan geplaatst. Op het overdrukventiel van de pan kan dan de tyleenbuis geplaatst worden. Deze wordt met klei vastgemaakt aan de deksel van de pan rondom het ventiel. Bovenop de deksel wordt de rand van de deksel met klei aan de pan vastgemaakt.