Introduction: Hue & Me
Hue & me is een Ambilight die reageert op video. Dit project is aangeleverd door de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Een werkend tastbaar prototype die gebruikt maakt van Arduino en een
interactie tussen gebruikers of een interactie tussen een gebruiker en een systeem realiseert.
Davey Verhoef - Game Design - G&I1D.
Credits:
http://www.makeuseof.com/tag/make-ambilight-60/
Step 1: Benodigdheden
- Arduino
- Panel Mount USB B naar Micro-B kabel
- Voedingsadapter 5V / 7A - 35W - 2.1mm DC plug
- 2.1mm DC barrel jack (female) - Panel mount
- Digitale RGB LED-strip WS2812B - 30 LED - 1M
Step 2: Bedrading
Laten we beginnen met de LED-strip te strippen zodat we de Data, GND en 5V pin apart van elkaar kunnen aansluiten op de Arduino. De rode kabel sluit je aan op de Vin, de blauwe kabel op de POWER GND en de Data kabel kan in pin 5.
Maak gebruik van een voedingsadapter om te voorkomen dat je je Arduino doorbrand. Soldeer de + en de - van de LED-strip aan de 2.1mm DC barrel jack (female) - Panel mount.
Strip de Panel Mount USB B naar Micro-B kabel en zorg ervoor dat je het stroom uit deze kabel haalt zodat je alleen data doorstuurt naar de Arduino.
Step 3: Laad De Arduino Code En Test
Binnen dit project word zowel Arduino als Processing gebruikt. Zorg er allereerst voor dat je FastLED toevoegt aan je Arduino Libraries en download deze code. Wijzig op lijn 7 de hoeveelheid LEDs die je hebt en check lijn 47 om te checken of de goeie LED-strip is aangegeven. De strip die ik gebruik, gebruikt de WS2812B chipset en GRB color order. Om je strip te kalibreren kan je even kijken bij de FastLED documentatie. Over het algemeen moeten de standaard waardes gewoon werken als je dezelfde LEDs hebt aangeschaft.
Als laatst heb je de Processing componenten nodig van de Adafruit project code. Voor het testen kan je de Colorwirl.pde openen. Vergeet niet weer even een aantal lijnen aan te passen; aantal LEDs op lijn 29 en serial device op lijn 44. Als de Arduino het enige COM apparaat is dat is aangesloten, dan moet Serial.list()[0] voldoende zijn. Zo niet, probeer dan Serial.list()[1]. Test de app en met een beetje mazzel zie je een mooi gekleurde LED-strip.
Mocht je niet gelimiteerd zijn tot Processing, dan kan je alles gebruiken wat compatibel is met Adalight(zoals Prismatik), maar voor nu gaan we het hebben over Processing kant.
Attachments
Step 4: LED-strip Solderen En Monteren Op Je Scherm
We gaan nu de LED-strip solderen en monteren op het scherm. Om het proces hiervan wat plezieriger te maken, raad ik aan om als eerst de LED-strip aan elkaar te solderen voordat je deze op je scherm monteert.
LET OP! Als je je LED-strip bekijkt, dan zie je dat er een richting aangegeven wordt, dit is de richting die je moet volgen om je strip werkend te krijgen. Het klinkt misschien logisch, maar soldeer +5V aan +5V, Din aan Din en GND aan GND. De laatste strip kan je laten voor wat het is — soldeer deze niet aan het begin van de strip!
Step 5: Nogmaals Testen
Nu is het even kijken of al het soldeerwerk goed is gegaan. Start de color swirl en kijk of alles werkt. Als je tevreden bent met je setup, dan kun je je scherm weer neerzetten zoals het hoort en gaan we nu verder met de software.
Step 6: Adalight Configureren
Elke individuele LED moet nu gedefinieerd worden in de software. Open Adalight.pde in processing en verander in lijn 87 hoeveel pixels je langs de kanten en bovenzijde hebt.
Hieronder vind je een regel met "per-LED information" — dit is een lange lijst waarin alle LEDs rondom de tv worden gedefinieerd. Elke LED word gedefinieerd door 3 nummers:
- Monitor nummer (Dit is hoogstwaarschijnlijk 0, maar dit kan voor jou anders zijn).
- X coördinaten ( 0 is links als je het scherm voor je hebt).
- Y coördinaten (0 is de bovenzijde als je het scherm voor je hebt).
James Rankin heeft een tool geschreven die dit grotendeels voor jou doet. Ook heeft hij een fix geschreven voor widescreen films.
Let goed op of je geen extra comma´s of braces hebt staan.
Step 7: Sit Back and Relax
Als je alles voor elkaar hebt, dan kun je lekker achterover gaan zitten en kun je lekker een film kijken.
Gefeliciteerd, je hebt voor rond de € 50 een ambilight systeem gebouwd!