Introduction: Hvordan Pleie Et Tre Eller En Busk

About: Vi i Oslo Treservice utfører alle typer treservice, inkludert trefelling, stubbefjerning, flishugging, beskjæring av trær / trepleie, tomterydding, landskapsarbeid og mer. Derfor: Om du trenger hjelp med træ…

Dett er hvordan man trimmer et tre den riktige må‌ten

Step 1: Hvordan Prune Et Tre Eller En Busk

Et godt vedlikeholdt tre eller en busk er sunnere og ser bedre ut – to veldig gode grunner til å lære å beskjære riktig. Riktig trebeskjæring og buskbeskjæring hjelper:

Oppretthold sikkerheten: Fjern lavtvoksende greiner hvis de hindrer forbipasserende kjøretøy eller hindrer møtende trafikk. Det kan også hende du må ta ut delte eller ødelagte greiner før de har sjansen til å ramle ned på en person, bil eller bygning. Det er også lurt å beskjære lavthengende, pisklignende greiner (spesielt de med torner) som kan treffe forbipasserende.

Endre eller forynge vekst: Forsømte, overgrodde busker kan noen ganger gjøres om til små flerstammede trær hvis du fjerner underekstremitetene deres, noe som kan være en bedre tilnærming enn å grave ut busken og plante en annen i stedet.

Direkte vekst: Beskjæring påvirker retningen en plante vokser i: Hver gang du kutter, stopper du veksten i én retning og oppmuntrer den i en annen. Dette prinsippet er viktig å huske på når du trener unge trær til å utvikle en sterk forgreningsstruktur.

Fjern uønsket vekst: Beskjær ut uønsket vekst med jevne mellomrom. Klipp ut egensindige greiner, ta ut tynn vekst, fjern suger (stilker som vokser opp fra røttene) og vannspirer (oppreiste skudd som vokser fra stammen og greinene).

Fremme plantehelse: Trær og busker holder seg sunnere hvis du fjerner grener som er syke, døde, plaget av skadedyr eller gnider seg sammen.

Lag spesielle former: Du kan beskjære en linje med tett plantede trær eller busker som en enhet for å lage en hekk. Hvis du er en hobbyist som praktiserer topiary, kan du beskjære trær og busker til fantasifulle former.

Produsere flere blomster eller frukt: Blomstrende planter og noen frukttrær beskjæres for å øke utbyttet av blomster og frukt, og for å forbedre kvaliteten. Du må for eksempel fjerne brukte blomster fra roser gjennom blomstringstiden. For noen frukttrær vil du gjøre mange små, presise kutt hver sovende sesong. Selv om denne typen beskjæring noen ganger er en kjedelig oppgave, husk at innsatsen din vil lønne seg i overdådig blomstring og sjener.

Step 2: Beskjæring Om Våren

Mange planter, spesielt løvtrær og busker, beskjæres best på senvinteren eller tidlig på våren, rett før de bryter hvilen. Når den kraftige frosten har avtatt, er det mindre sannsynlig at plantene får kuldeskader på det tidspunktet du skjærer. Løvfellende planter er fortsatt nakne, så du kan enkelt oppdage ødelagte og vanskelig voksende grener og bestemme hvordan du skal styre veksten. Og fordi veksten snart starter, vil beskjæringskuttene dine stimulere til ny vekst i den retningen du ønsker.

For blomstrende trær og busker, må du vite om blomstene er produsert på gammel eller ny vekst. Hvis det kommer tidlige vårblomster på fjorårets treverk - som i tilfellet med forsythia, blomstrende femten og blomstrende trær som fersken og plomme - mister du mange blomster ved å beskjære før plantene bryter dvalen. Det er best å la trimmingen stå til blomstringen er ferdig. Planter som cinquefoil, som bærer blomster på bladrik ny vekst dannet om våren, kan trygt beskjæres mens de er i dvale.

Når du fjerner tunge greiner, unngå å rive barken ved å forkorte greinen til en stubbe før du klipper den av ved grenkragen. Bruk en skarp beskjæringssag og gjør disse tre kuttene som beskrevet nedenfor:


Trinn 1: Klipp nedenfra

Omtrent en fot fra grenkragen, lag et kutt fra undersiden omtrent en tredjedel av veien gjennom.


Trinn 2: Kutt grentoppen

Omtrent en tomme lenger ut på grenen, skjær gjennom toppen til grenen river av. Grenen skal dele seg rent mellom de to kuttene.


Trinn 3: Klipp til grenkragen

Gjør det siste snittet ved å plassere sagen ved siden av grenbarkryggen og skjære ned rett utenfor grenkragen. (Hvis grenvinkelen er veldig smal, kutt opp fra bunnen for å unngå å skjære inn i grenkragen.)

Step 3: Beskjæring Om Sommeren

En andre gang å beskjære er på sensommeren. Noen gartnere liker å tynne planter om sommeren fordi det er lettere å se hvor mye tynning som egentlig er nødvendig når grenene fortsatt har tykt løvverk. Og fordi veksten er langsommere på denne tiden av året, er det mindre sannsynlig at beskjæring stimulerer ny vekst – en fordel når du tynner. I kalde vinterområder, ikke gjør sommerbeskjæring senere enn en måned før den første frosten. Hvis du gjør det, kan en tidlig frost skade planten ved kuttene.

Når man beskjærer vil også avhenge noe av klima og geografi. For eksempel når vi i Oslo Treservice foretar trepleie i Oslo, så beskjærer vi nesten bare om vinteren.

Step 4: Beskjæring Av Nåletrær

Selv om eviggrønne trær og busker ikke mister bladene, nærmer de seg en nesten hvilende tilstand i vintermånedene. Denne gruppen inkluderer eviggrønne bredbladede planter (som buksbom og kamelia) og bartrær (som gran og furu). Bredbladede eviggrønne planter er vanligvis best beskjæres i sen dvale eller om sommeren, som skissert ovenfor. For blomstrende eviggrønne blader er timingen litt mer presis; du må beskjære med et øye for å bevare blomsterknopper. Beskjær etter blomst for eviggrønne planter som blomstrer på forrige sesongs vekst; beskjær før vårveksten starter for de som blomstrer på ny vekst.

De fleste bartrær beskjæres bare i løpet av de første to eller tre årene for å rette sin grunnleggende form; det er best å la dem være i fred fra da av. Noe av det mest feilslåtte beskjæringen du vil se er på bartrær som har blitt beskåret for hardt - vanligvis for å holde dem begrenset til et sted som er for lite - selv om noen få bartrær, inkludert arborvitae, barlind og hemlock, egner seg til å klippe inn i hekker.