If This Than That

Introduction: If This Than That

Interactieve Bijenkorf.

In dit project heb ik een interactief systeem proberen te bouwen dat aanvoelt als een levend organisme. Dit systeem neemt geluid en trillingen weer en reageert daar op door middel van licht.

De toeschouwer kan interactie met het systeem hebben door het aan te raken of er tegen te praten. Op de plekken waar de toeschouwer het systeem aanraak gaat op diezelfde plek licht aan. Als er vervolgens het systeem niet aangeraakt wordt gaat hij het patroon herhalen waar in jij op de knoppen hebt gedrukt. Door geluid te maken of tegen het systeem te praten gaat er ook licht aan. De felheid van het licht wordt bepaald door het volume van het geluid.

Zodra het geluid te hard is of de trillingen te heftig zijn, reageert het systeem met rood licht. Hiermee geeft het zijn grens aan. Het patroon word dat gereset.

Hieronder is een uitleg hoe je zo’n systeem in elkaar zet. Je kan de eerste 3 stappen gebruiken voor het maken van de basis voor je Interactieve Bijenkorf. Deze kan je zo groot uitbreiden met PIEZO elementen en RGB LED’s als dat je zelf zou willen. In stap 4 laat ik een impressie zien van hoe ik de behuizing van de Interactieve Bijenkorf heb gemaakt.

Step 1: Matrialen Verzamelen

De benodigde materialen zijn:

(1x) Arduino Uno

(1x) Breadboard

(3x) PIEZO element

(1x) Grove Sound Sensor

(3x) RGB LED

(9x) 220 ohm resistors

(3x) 1 Megohm resistors

(2x) 1 Kilohm resistors

(18x) Jumper wires§

Step 2: Aansluiting

Sluit alles aan zoals er op de afbeelding is aangegeven.

Voor het testen van je sensors en Arduino is een braadbord erg handig. Als alles werkt zou je het kunnen solderen voor meer stevigheid. Ook kun je de bedrading dan compacter maken zodat het in je behuizing past.

Step 3: Code

De code die ik heb gebruikt kun je vinden als bijlage.

Je kan zelf uitproberen welke waardes het beste bij jou werken bij de integers. Ook kun je de kleuren veranderen naar iets wat bij je ontwerp past. Zo kun je je eigen Interactieve Bijenkorf personaliseren en optimaliseren.

Step 4: De Behuizing

In de volgende stappen laat ik een impressie zien van hoe ik mijn behuizing heb gemaakt. Dit is echter nog een concept en je kan hier zelf op variëren of inspiratie uit halen.

Voor mijn Interactieve Bijenkorf heb ik drie 6-hoekige knoppen gemaakt en een 6-hoekige vorm als basis. Belangrijk voor mij was dat er onder de knoppen ruimte was om de Arduino en bedrading kwijt te kunnen. Onder de 6-hoekige knoppen heb ik ruimte vrijgelaten voor het PIEZO element om trillingen waar te nemen.

Ik had schuim gekocht en daarmee de gaten gevuld en de knoppen er door heen gedrukt. Dit zorgde er voor dat de knoppen op hun plek bleven maar ze wel trilde als ik ze aanraakte.

Na het testen kwam ik er achter dat 1 stuk schuim betere resultaten leverde. Ik heb mijn ontwerp hierop aangepast.

Uiteindelijk om de Interactieve Bijenkorf af te werken heb ik zijkanten van hout toegevoegd. Deze heb ik open gehouden zodat ik mijn Arduino en bedrading er in kwijt kon. Mocht ik aanpassingen willen maken dan kan ik ze er ook weer makkelijk uit halen.

Alle bedradingen heb ik gesoldeerd voor extra stevigheid. Ook heb ik de knoppen voorzien van een plastic bovenkant die ik er op gelijmd heb. Deze zijn gezandstraald om mat licht te krijgen.

Step 5: Begin!

Dat is alles wat je nodig hebt om een Interactieve Bijenkorf te maken. Of je zou natuurlijk je eigen draai er aan kunnen geven. Zo zou je bijvoorbeeld de knoppen in een vorm van schubben kunnen maken. Of geluid toevoegen als je de knoppen aanraakt… Waar wacht je nog op?

Be the First to Share

  Recommendations

  • Rice & Grains Challenge

   Rice & Grains Challenge
  • Puzzles Challenge

   Puzzles Challenge
  • CNC and 3D Printing Contest

   CNC and 3D Printing Contest

  Comments

  0
  Swansong
  Swansong

  4 years ago

  Goed gedaan :)