Introduction: Jelly Bean Dispenser
Uitleg over het maken van een jelly bean dispenser.
Gebaseerd op onderstaande instructable:
Materialenlijst:
- Multiplex zoveel als nodig is dikte 3mm.
- Houtlijm
- Mason pot (xenos)
- Lijmpistool
- Batterij
- Draden
- Scharnier
- Led
- Jelly Beans
- Krokodillenbekjes
Apparaten:
- 3D printer
- Lasersnijder
- Lijmpistool
- Soldeerbout
- Boormachine
Sources:
Must:
Jelly bean dispenser moet jelly beans dispensen.
Should:
Een led lampje zodat de bedrading aan de binnenkant goed zichbaar is als hij open is.
Could:
M&M's passen erin
Would:
Easy filling systeem via bovenzijde
Step 1: Design + Lasersnijder
Stap 1:
Begin met het maken van een design voor de basis. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Makercase. Zodra je de basis hebt is het tijd om deze te gaan verfijnen. Met behulp van illustrator zijn er vormen toe te voegen aan de kubus. Zorg ervoor dat de lijndikte op 0.01 mm staat en de kleurencode op #FFFFFF anders herkent de lasersnijder deze niet. Leg de plaat in de lasersnijder en laat de lasersnijder zijn werk doen.
De kubus is 15 bij 15 cm en voor het gat bovenin heb ik een diameter van ongeveer 3 centimeter gepakt. Groter is ook mogelijk maar hou dan wel rekening met de andere openingen en de 3d print. Voor het gat aan de voorkant heb ik 4 bij 3 cm genomen, deze dient er per illustrator in gezet te worden. Hetzelfde geld voor De horizontale plank waardoor de jellybeans (of ander snoepgoed) vallen.
Het opvangbakje is ook gemaakt door middel van Makercase alleen is hier de bovenkant weggelaten. Hiervoor heb ik de volgende maten gehanteerd: 5 x 4 x 1.5 cm welke vervolgens gemonteerd zal worden door middel van een scharnier.
Als je geen zin of tijd heb om de de kubus te maken kan je die van mij downloaden via deze link.
Step 2: 3D Print
Stap 2:
Terwijl de lasersnijder bezig is kan je vast een begin maken aan een 3d ontwerp(bijvoorbeeld met Tinkercad). Er zijn verschillende programma's online beschikbaar. Ik heb gekozen voor een halve buis, uiteraard zijn andere designs ook mogelijk zolang de Jelly Bean maar vanaf punt A naar punt B kan komen.
Zodra je klaar bent met het design is het tijd om te print aan te zetten. Begin met het verwarmen van de onderplaat zodra deze op temperatuur is is het tijd om de print te starten. Aangezien de print enige tijd duurt is het verstandig om door te gaan met de rest van het werk terwijl de printer zijn werk doet.
Step 3: Solderen + Boren
Stap 3:
Als je net zoals ik aan de binnenkant een lampje wil is het verstandig om een locatie te kiezen hiervoor. Dan is het tijd om te gaan solderen. Begin met het strippen van de kabels en een layout te maken hoe je de kabel, switch, batterij en lampje opgesteld wil hebben. Zodra je dit weet is het tijd voor het echte solderen. Na het solderen kun je deze op de desgewenste plek monteren met een knop aan de binnen of buitenkant van de kubus.
Met behulp van "hot glue" heb ik de batterijhouder gemonteerd aan de voorwand van de kubus, waarna ik het lampje en de switch ook met behulp van deze lijm gemonteerd heb aan het horizontale plankje. Op deze manier blijft alles compact en zit het lampje op een logische locatie waardoor het licht door de hele doos verspreid word.
Nu word het tijd om een gat te gaan maken in de deksel van de pot. Dit is makkelijker gezegt dan gedaan, na vele dingen geprobeerd te hebben is het het makkelijkst om 1 of 2 gaten in de deksel te boren en vervolgens met een tang het overige weg te knippen. Maak het gat zo groot als je wilt maar hou er rekening mee dat de deksel nog wel opgeplakt moet worden. Ik heb geprobeerd om het gat ietsjes groter te maken dan het gat waar de Jelly Bean's invallen.
Step 4: Assemblage
Stap 4:
Inmiddels heb je al aardig wat bij elkaar verzameld. Nu is het tijd om alles wat je tot nu toe verzameld heb in elkaar te zetten, gebruik hiervoor de houtlijm. Begin met de kubus maar let erop dat je op z'n minst de bovenkant open laat zodat je aan de binnenkant er nog aan kan werken. Als de kubus in elkaar staat kan je de 3d print monteren op de desgewenste plek waarna het doseermechanisme gemonteerd kan worden. Als dit volledig op zijn plek zit is het tijd om te elektronica te gaan monteren.
Step 5: Resultaat
Dat was het dan voor deze instrucable. Ik heb mijn best gedaan alles zo duidelijk mogelijk te vertellen. Mochten er nog vragen zijn dan verneem ik dit uiteraard graag van jullie.