Introduction: LED-coaster/LED-onderzetter

Voor een project op school moesten wij een lichtarmatuur ontwerpen waarin geplooid plexiglas wordt gebruikt.

In het begin werd gedacht om een onderzetter te maken die oplicht als het glas leeg of bijna leeg is, zo kan in een restaurant, cafe,... de onderzetter gebruikt worden om te kijken of iemand een nieuw drankje wil bestellen.

Er werd echter gekozen om het armatuur te laten oplichten als een glas op de onderzetter wordt geplaatst.

In deze Instuctable laat ik zien hoe ik de onderzetter heb gemaakt.

Laser files worden later toegevoegd

English translation will be added

Laser files will be added

Step 1: Parts/Onderdelen

Dit is een lijst van gebruikte materialen

 • Plexiglazen beschermplaatje
 • Plexiglazen basis
 • MDF-zijkanten gelaserd
 • MDF-boven- en onderkant
 • Dunne draad (gelakt)
 • Knoopcel batterijhouder
 • Knoopcel (CR2430)
 • Led's 3 mm
 • Drukknop
 • Schroef M3x6
 • Moer M3
 • Alluminium houder

Dit is een lijst met gebruikte gereedschappen

 • Soldeerbout
 • Soldeertin
 • Kruisschroevendraaier
 • Punttang
 • Combinatietang
 • Vijl
 • Secondelijm
 • Twee-componentenlijm

Step 2: Soldering LEDs/ Solderen LEDs

In deze eerste stap leg ik uit hoe de leds moeten worden verbonden.

Eerst moeten de leds in de houder. Om de leds in de uitsparingen te krijgen worden de pootjes op ongeveer 4mm van de rand omgebogen. Na opnieuw een 4 tal mm worden de pootjes teruggeplooid. De kathode wordt nog naar de buitenkant van de houder geplooid.

Nu kruisen de anodes in het midden. De anodes van de leds waartussen een lege kant zit worden aan elkaar gesoldeerd. Overtollige eindjes kunnen worden weggeknipt.

Duw 3 leds in de gaatjes voorzien in de houder. Je kan deze best zo plaatsen zodat de anode dicht bij een soldeerpunt zit. Plooi de anode zo dat deze de soldeerpunten raken. Maak deze pootjes nu vast aan het punt dat ze raken.

Om de 3 soldeerpunten te verbinden gebruik je een stukje gelakte koperdraad. Verwijder een deel van de lak aan het einde van de draad. soldeer dit eind nu aan een van de punten(zorg er voor dat de draad ongeveer in de richting van het volgende punt wijst). Meet af waar de draad het volgende punt bereikt en verwijder daar de lak. Soldeer ook hier zodat de draad naar het volgend punt wijst. Doe in dit punt hetzelfde als hiervoor. Dit zorgt voor een gemeenschappelijke anode.

Plooi de kathode van de 3 middelste leds zo dat deze de kathode van een buitenste led raakt. Soldeer dit punt vast.

Hierna verbind je de kathodes op de zelfde manier als de anodes. Dit zorgt voor een gemeenschappelijke kathode.

Als laatst kan je testen of alle leds goed aangesloten zijn.
Dit doe je door de twee eindjes van de koperdraad van lak te ontdoen. Daarna kan je de gemeenschappelijke kathode aan de negatieve pool van de knoopcel houden en de gemeenschappelijke anode aan de positieve pool. Nu kan je zien of alle leds oplichten. Als dit niet het geval is kan je best alle soldeerpunten doormeten voor je leds vervangt.

Step 3: Last Soldering Work/Laatste Soldeerwerk

In deze stap leg ik uit hoe de drukknop en de batterijhouder worden verbonden.

Soldeer de gemeenschappelijke anode aan het positieve pootje van de batterijhouder.

Soldeer de gemeenschappelijke kathode aan 1 van de pootjes van de drukknop. Vergeet hierbij niet om de draad eerst door de gleuf in de onderkant van de ledhouder te leiden.

Neem een klein stukje kopperdraad en doe de lak van de twee uiteinden. Hierna soldeer je een uiteinde aan het negatieve pootje van de batterijhouder. Het andere einde soldeer je aan het tweede pootje van de drukknop.

Hierna kan je de batterij in de houder doen. Als je nu op de drukknop duwt zouden alle leds moeten oplichten. Als dit niet zo is kan je best de schakeling doormeten.

Als laatst kan je nog een beetje isolatietape aan de pootjes van de batterijhouder doen om ongewilde activering te voorkomen.

Step 4: Finishing LED-holder/ Afwerking LED-houder

In deze stap wordt de led-houder afgewerkt.

Je kan best beginnen met de symmetrische zijkanten.
Plaats een zijkant in de uitsparingen in de onderkant van de houder. Plaats een moer in de uitsparing in de zijkant. Schroef deze vervolgens vast.
Herhaal dit voor de twee andere zijkanten. Plaats deze met een rand tussen.

Je kan best een papieren zeshoek plaatsen tussen de batterijhouder en de bovenkant van de houder om ongewilde inschakeling te voorkomen.

Nu kan je de bovenkant bevestigen. Dit doe je door de zijkant in de uitsparingen te plaatsen. Duw zachtjes moeren in de uitsparing in de zijkant en schroef deze vast.

De volgende stap is het monteren van de overige zijkanten.
Dit doe je door de uitsparingen in de delen te laten overeenkomen met deze in de houder. Duw ook hier een moer in de uitsparing en schroef deze vast.

Je kan nu de drukknop vastkleven. Doe een klein beetje secondelijm op het midden van de onderkant (vlak bij de gleuf). Duw de knop op deze plek en houdt deze daar tot de lijm gedroogd is. Als de drukknop nog een beetje los zit kan je extra lijm toevoegen.

Controleer of alle leds oplichten als je de knop indrukt.

Als laatste monteer je het beschermende plexiglas op de bovenkant. Dit doe je best met tweecomponentenlijm. Doe een beetje lijm op het midden van de bovenkant. Druk het plexiglas op de lijm. Zorg er voor dat het plaatje in het midden zit. Gebruik een lijmklem om voldoende druk te zetten zodat de lijm kan uitharden.

Step 5: Completing the Base/De Basis Afwerken

In deze stap wordt de basis afgewerkt.

Schuif 1 poot van de aluminium houder in de plexiglazen basis. Plooi nu voorzichtig de andere poten zodat je deze in de basis kan monteren. Plooi als laatste de de poten terug recht.

Step 6: Finishing the Coaster/ Afwerking Van De Onderzetter

Duw voorzichtig de led-houder in de basis. Je kan evetueel de zijkanten van de houder opschuren om een betere passing te krijgen.

Step 7: Enjoy Your Self-Made Coaster/Geniet Van Je Zelfgemaakte Onderzetter