Introduction: Laptop Tafel

Aanleiding:

Het begin van de laptop tafel kwam tevoorschijn in een keuzevak, fablap making. Er moest een product gemaakt worden waar tenminste een scharnier, een elektrische schakeling in zaten en bij de fabricage tenminste 3 verschillende machines werden gebruikt.

Ik wilde nog een laptop tafel voor als ik films aan het kijken was in bed, dit was de kans om dat te realiseren.


Uitleg ontwerp:

Al snel kwam het idee van de laptoptafel en begon ik te schetsen (zie eerste 2e foto). Het tafelblad en de tafelpoten in solidworks gemaakt en deze opgeslagen als DXF-bestand zodat het geopend kan worden in illustrator (zie step 1). De onderdelen op internet bestelsteld. De scharnieren heb ik ook in Solidworks gemaakt en opgeslagen als een STL bestand waardoor het geopend kan worden in een 3d print programma (zie 2e afbeelding). Ze zijn zo ontworpen dat ze onder een 100 graden hoek blijven staan.

Twee tafelpoten die de tafel overeind houden worden lasergecut (zie step 1).

Het tafelblad bestaat uit drie onderdelen (boven, midden en onder), dit omdat er ledjes in de tafel komen als ambilight. Hiervoor worden aan de achterkant van het tafelblad (midden, 6mm triplex) gaten gemaakt waar de ledjes in kunnen (zie foto step 1). Deze worden gevoed met een USB-kabel die met de laptop verbonden kan worden. De ledjes mogen er niet uitvallen dus komt er een dunne plaat (3mm triplex) aan de onderkant (zie foto step 1). Op de bovenkant moet om dezelfde reden een plaat, deze word van plexiglas(2mm) omdat het licht van de ledjes er doorheen moet kunnen en plexiglas gesneden kan worden door de lasersnijder. Op het plexiglas wordt nog een patroon gegraveerd zodat het oppervlak ruwer wordt en vette vingers minder zichtbaar worden, ook komt een klein gaatje op de plek waar de USB-kabel door er doorheen komt (zie foto step 1). De onderdelen zouden ook van andere materialen gemaakt kunnen worden met een andere dikte, hou rekening met de instellingen van de lasersnijder.

De ledlichtjes worden vastgemaakt aan stroomdraadjes (uit de USB-kabel) en er komt nog een weerstandje tussen, het geheel wordt aan elkaar gesoldeerd.

Nodig:

- tafelblad --> midden: triplex (6mm*360mm*560mm), onder: triplex (3mm*360mm*560mm), boven: perspex/plexiglas (2mm*360mm*560mm)

- triplex (6mm*350mm*250mm) --> 2*tafelpoot

- filament voor 3d printer --> 4 scharnieren

- 3 ledjes --> iPrototype.nl --> https://iprototype.nl/products/components/led-lcd/...

- USB --> iPrototype.nl --> https://iprototype.nl/products/accessoires/cables-...

- weerstandje (10 Ohm) --> iPrototype.nl --> https://iprototype.nl/products/components/resistor...

- isolerende elektriciteitstape

- schroefjes 10mm

Veel plezier met het maken van de laptoptafel!

Step 1: Lasersnijden:

Ga zelf bij alle materialen na wat de juiste instellingen zijn voor het snijden en graveren, doe altijd eerst een proefje en kijk of het doet wat jij wil!

- poten; open het laptoptafelpoot.DXF bestand in een lasercut programma en cut deze twee keer uit het 6mm triplex.

-tafelblad onder; open het laptoptafelbladonder.DXF bestand in een lasercut programma en cut deze uit het 3mm triplex.

-tafelblad midden; open het laptoptafelbladmidden.DXF bestand in een lasercut programma en cut deze uit het 6mm triplex.

-tafelblad boven; open het laptoptafelbladboven1-2.DXF bestand in een lasercut programma. De buitenrand en het kleinere rondje (hier komt de USB-kabel doorheen) moeten gesneden worden en de gelijke rondjes moeten gegraveerd worden (light). Zorg dat er eerst gegraveerd wordt en daarna gesneden, zo voorkom je verschuiving wanneer de plaat gesneden is. Doe een aantal proef stukjes zodat je zeker weet dat de instellingen juist zijn en cut dan het tafelblad uit het 2mm plexiglas.

Step 2: 3D-printen:

Zorg zelf voor filament, de juiste printer instellingen en dat het object juist geplaatst wordt. Denk eraan dat de printer op zijn fijnst print, de nauwkeurigheid op zijn kleinst staat (voorkeur 0,2mm) en dat de scharnier helemaal massief geprint wordt. Print de scharnieren per stuk of alle vier in een keer, hou rekening met de tijd die nodig is om ze te printen.

- scharnieren; open het scharniergat.STL en het scharnierpin.STL bestand in een 3D-print programma, zet ze goed neer (met de pinnen omhoog) en print ze.

Step 3: Solderen:

Neem de USB-kabel knip deze door op ongeveer 42cm (ligt aan de afstand van de USB-poort van de laptop), maak uit het stuk dat je niet nodig hebt twee rode en twee blauwe draden vrij van ongeveer 12cm per stuk (ga zelf na of ze op de goede plek komen in het tafelblad). Maak nog een rode draad vrij van ongeveer 5cm en twee kleine stukje blauw van ongeveer 2cm. Nu moet de USB-kabel door het plexiglas (het daarvoor bestemde gaatje), want na het solderen past het er niet meer doorheen. Maak het geheel passend en maak alles vast zoals op de foto, plak daarna alle gesoldeerde stukken af met elektriciteitstape.

Step 4: Monteren:

Zorg dat de drie onderdelen van het tafelblad op de goede plek zitten en dat de ledjes en de USB-kabel ook goed zitten. Schroef het geheel aan elkaar met de 10mm schroeven. Begin bijvoorbeeld eerst met de twee houten platen en dan het plexiglas, denk aan voorboren en het verzinken van de schroeven. Schroef de scharnieren eerst op de poten en dan op het tafelblad.

De houten onderdelen kunnen geschilderd worden indien gewenst.