Introduction: Led Reactie Spel Met Lcd Keypad Shield

Een leuk spelletje maken voor school met een arduino? Klinkt leuk! Dan moet je eerst een idee hebben voor een spel. Ik dacht meteen aan spellen waar je snel op een knop moet drukken als hij licht geeft. Dus ik keek op het internet en vond een projectje waar dit spel wordt gemaakt. Als je die versie wilt maken ga dan naar: https://www.gadgetronicx.com/reflex-test-game-using-arduino/ . Maar van het kopiëren van iemand anders project leer je niks, dus moest ik er iets bij doen. Ik was meteen geïnteresseerd in het lcd scherm die ik had gekregen voor deze opdracht, maar mijne werkte niet zo goed. Om het makkelijker te maken kreeg ik een Lcd Keypad Shield die ik direct kon zetten op de arduino. Na een paar weken uitzoeken hoe alles werkt is het me gelukt om het af te maken. In deze instructable leg ik uit hoe je dit spel ook kan maken.

Supplies

  1. Arduino Uno
  2. Lcd Keypad shield (D1 ROBOT)
  3. 10 Standaard kabels
  4. 4 LED lampjes
  5. 10k ohm weerstandje
  6. 4 100 ohm weerstandjes
  7. 4 Drukknoppen

Step 1: Lcd Keypad Shield

Dit is het makkelijkste deel. De shield moet er zo op dat de pins op de goede plek zijn, dit is het makkelijkst te zien bij de analoge pins. Iets belangrijks om te weten is dat de shield niet aangeeft welke digitale pins beschikbaar zijn. Van vooraf zijn de beschikbare pinnen op de rij 13-12-11-3-2-1-0 . Bij mijn shield is pin 12 niet beschikbaar, de reden daarvoor is niet duidelijk. Ik heb op de shield pinnen laten solderen zodat de draadjes er makkelijker ingaan. Pin 1 en 2 kunnen ook niet gebruikt worden voor input, alleen als output.

Step 2: Het LED Spel

De schakeling is te repliceren van de foto dus wat ik ga doen is uitleggen wat er eigenlijk gebeurd in de schakeling. De code zet ik in de volgende stap maar ik leg het nu uit. Als het programma start knippert een ledje 3 keer waarna het spel start. Tijdens het spel gaat volgens een specifieke volgorde ledjes aan. Dit wordt geregeld door een sequence die kiest welke pin een signaal mag sturen. Als je niks doet blijft het lampje aan omdat de stroom dan naar de ground kan, als je op het bijbehorende knopje drukt gaat het signaal naar de input. Hierdoor triggert een interrupt die de variabele voor de punten +1 doet.

Step 3: Alles Samen Doen.

Eerst moet het spel aan de arduino met de shield verbonden worden. Dat is niet zo moeilijk gewoon de foto volgen met hulp van de code. Wat dit uiteindelijk toevoegd aan het spel is het volgende:

Na het 3 keer knipperen wordt "GO!" geprint om aan te geven dat het spel is begonnen. Aan het eind geeft het spel aan hoeveel punten je hebt als volgt: "Points: (aantal punten volgens variabele points)". Als je een specifiek (maar aanpasbaar) aantal punten overschrijdt krijg je een berichtje die zegt "YOU WON!!!".

Step 4: Einde.

Als je de stappen hebt gevolgd ben je nu klaar! Een redelijk simpel spel samen met een lcd scherm. Het duurde even om alles uit te vogelen omdat ik niet veel informatie kon vinden over de shield. Ik hoop dat dit projectje goed gebruikt kan worden om te starten met arduino en dat je even lol hebt met het spel.

Veel plezier met maken!