Introduction: Lego Dynamo Voor Demo's

In deze instructable laten we zien hoe wij een demonstratieve dynamo hebben gebouwd voor ons DEF eindproject. Onze dynamo kan een piekvoltage van 20 Volt opwekken en daarmee makkelijk een serie led-lampjes laten branden.

Supplies

Diverse Lego Technic

PVC buis (diameter 5cm)

Spoeldraad

neodymium schijfmagneten

Breadboard

LED-lampjes

Soldeerbout

multimeter

oscilloscoop (voor testen)

Step 1: Het Draaien Van Een Spoel.

Begin met het afzagen van een stuk cylindervormig PVC met een diameter van 5 cm. De lengte van het stuk PVC moet minimaal 6 cm zijn om onze 2500 windingen te behalen (maar het kan ook langer als je meer windingen wilt).

Neem een lang stuk spoeldraad (geïsoleerd koperdraad) en plak hiervan ongeveer 10 cm vast aan het uiteinde vast aan de dynamo, dit is een van de draadjes die uiteindelijk naar het lampje loopt dus zorg voor voldoende speling.

Begin daarna met het winden van het koperdraad om de spoel, zorg ervoor dat dit strak gebeurd anders komt het in de weg van de draaiende onderdelen te zitten.

Nadat je 2500 windingen (of meer) hebt gedraaid moet je weer wat speling overlaten en dan de draad vastplakken. Ook is het belangrijk om met duct tape het uiteinde van de spoel aan het PVC te plakken zodat deze er niet afschuift.

Step 2: Maken Van Het Draaisysteem

Zorg ervoor dat je met de lego technic onderdelen drie assen stevig vast kunt zetten tussen de lego balkjes. Op de eerste as schuif je alleen een groot tandwiel. Op de tweede as schuif je een klein tandwiel dat in contact komt met het grote tandwiel op as 1, schuif ook nog een tweede groot tandwiel op de tweede as. De derde as heeft alleen een klein standwiel deze staat in contact met het grote tandwiel op as 2. De derde as moet te verlengen zijn zodat deze tot bij de spoel komt. Let erop dat alle assen soepel kunnen draaien.

Step 3: Monteren Van De Magneten

Voor de montageplek van de magneten hebben we op de as nog een tandwiel geplaatst. Door dit tandwiel hebben we weer twee lego assen geduwd waardoor er drie naast elkaar door het tandwiel steken. op dit vlak worden aan beide kanten magneten geplaatst zodat deze elkaar versterken. Zodat aan een kant de noordpool van de as af wijst en aan de andere kant de zuidpool. Als je dit met meer magneten doet is het belangrijk ze zo naast elkaar te plaatsen dat de magneetpolen in dezelfde richting wijzen, anders verzwakken de magneten elkaars velden.

Step 4: De Constructie in Elkaar Zetten

Bouw de lego zo om de tandwiel constructie en de as dat deze tijdens het draaien minimaal kunnen bewegen en verschuiven. Zoals te zien is op de foto's maakt het niet uit wat voor een lego stukjes er gebruikt worden zolang het eindproduct maar stevig zijn taak uitvoerd.

De spoel kun je makkelijk voor de draaias monteren door een kuip van legostenen te maken zo rolt deze tijdens het draaien van de hendel niet weg. Het effect van de magneten op de spoel is groter wanneer de onderlinge afstand klein is. Probeer daarom de spoel zo dicht mogelijk bij de magneten te plaatsen.

Step 5: Bevestiging Lampjes En Breadboard

Strip het uiteindes van de spoeldraden en steek deze in het breadboard op de + en - lijn. Tussen deze lijnen zijn dan de LED-lampjes parallel te plaatsen en ook de multimeter of mogelijk de oscilloscoop om de weerstand en het voltage te meten.

Door nu aan het wiel te draaien gaan de LED-lampjes oplichten en heb je je eigen dynamo gebouwd.