Introduction: Levend Schilderij

Dit is mijn eerste project op Instructables. Dit project is een levend schilderij die bepaalde acties uitvoert wanneer je op een knop drukt. Het leuke aan dit project is dat je het op veel veschillende manieren kan doen, als je wilt kun je mij stappen aanpassen of weglaten of totaal nieuwe stappen toevoegen. Zo heeft iedereen zijn eigen schilderij met ieder zijn eigen character. Hieronder vind je de eisen van dit project en de MOSCOW lijst met alle onderdelen van dit project.

Eisen:

- Het moet op een verbinding bevatten
- Er moet een elektrische schakeling inzitten

- Minimaal 3 verschillende machines/tools gebruiken

- Minimaal 3 verschillende materialen

- Minimaal 1 bewegend onderdeel.


Step 1: Stap: 1. Het Maken Van Het Schilderij.

benodigdheden:

matriaal:

 • Papier(A3)
 • Hardboard 300 x 600 mm
 • lijm
 • dubbelzijdig tape

machines:

 • een lazersnijder.
 • printer
 • lijmpistool(optioneel)

software:

Voor een schilderij heb je twee dingen nodig, de tekening en de lijst. De benodigdheden staan hierboven beschreven. Als je alle benodigdheden hebt kan je beginnen met het maken van je eigen levende schilderij.

We beginnen met het printen van het plaatje dat je op je levende schilderij wilt hebben. Het leuke aan dit project is dat je niet 100 procent hetzelfde hoeft te doen als ik. Je kan er je eigen draai aan geven door optionele dingen zoals het plaatje op het schilderij te veranderen. Maar als je dit doet, herinner je er dan wel aan dat de programmeer stappen wellicht niet relevant zijn voor je project. Ik ga deze instructable verder met een afbeelding, dit is de clown die je hierboven kan vinden. Als je verder wilt met precies dezelfde aflbeelding, print deze afbeelding dan uit als A3. Als je een andere afbeelding wilt raad ik aan om op Google naar een goed zwart wit voorbeeld te zoeken, Deze dan omzetten naar vectors zodat je zonder problemen in de kwaliteit je afbeelding kan scalen.

Nu komt het wat moeilijkere gedeelte namelijk het lasersnijden van de lijst. Bovenin vind je de uitwerkingen van mijn lijst. Deze kun je gebruiken als je de zelfde maat lijst wilt hebben als ik. Wat ook een mogelijkheid is om de bovenstaande makercase link te klikken om daar je eigen formaat doos te maken. Hoe dan ook moet je het laden in Adobe illustrator (of een programma wat daar op lijkt). Als je afbeelding eenmaal geladen is moet je de oppervlakte ervan precies zo zetten als je totale lijst inneem, dit doe je zodat de lasersnijder later makkelijk de oppervlakte kan bepalen. Daarna kun je naar je lazersnijmachine software gaan en kun je je afbeelding importeren en snijden. Maar zorg er eerst voor dat de lazer op de juiste afstand staat van je lijst materiaal zodat je de optimale sneden kan maken.

Plak nu de lange houten strips aan het boord zoals hierboven te zien is zodat je een uitstekende lijst krijgt. Dit zorgt ervoor dat je er alle elektronica achter kan zetten zonder dat het te zien is. (edit: helaas kan dit niet aangezien ik heb besloten een servo te gebruiken, deze is te groot dus kun je de lijst plakken zoals je zelf wilt, zorg er wel voor dat je afbeelding er in kan/zit.) leg je je afbeelding erop en kijk je waar je gaatjes moet boren voor de lapjes etc. bij mij zijn de gaatjes geboord op de plek waar de ogen zitten en waar het strikje komt, maar boor gerust op andere plekken als je dat liever hebt.

Nu je klaar bent met de lijst kun je verder met de mechanica.

Step 2: Stap 2: Werken Met De Arduino

 • benodigdheden:

matriaal:

 • arduino
 • arduino ledjes
 • arduino servo
 • een heleboel arduino draden
 • een arduino knop.
 • adruino buzzer(optioneel)

Machines:

 • soldeerbout.

software:

 • arduino software.

Nu kunnen we beginnen met het in elkaar zetten van de arduino. hieronder kun je de code vinden die ik ga gebruiken voor mijn project. Ook heb ik de lossen onderdelen zoals de code voor een servo en een eventuele buzzer neergezet (in de totaal code zit ook een functie voor een beeper), voor het geval je die los wilt gebruiken. Denk er hierbij wel aan dat bij een Arduino uno een servo en een beeper niet samen kunnen, aangezien het teveel stroom verbruikt en je hierdoor de buzzer niet hoort. Als je dit niet wilt doen is het heel simpel, open de code in de arduino software, plug je arduino aan de computer, selecteer het soort arduino onder tools board manager en upload de code naar je arduino door op upload te klikken. Zorg er wel voor dat je port staat naar COM4 zodat je software weet dat je arduino is aangesloten (te vinden onder tools port).

Voordat we verder kunnen naar het opzetten van het breadboard moet je (als je precies hetzelfde doet als ik) twee lapjes solderen aan twee lange draden. Dit doe je om zo je lampjes niet direct op het breadboard te hoeven plaatsen en hierdoor kun je zo dus vrij te bewegen en makkelijker in de geboorde gaten zetten. In de code heb ik eventueel een functie voor een extra lampje, als je dit wilt toepassen moet je nog een ledje op de zelfde manier solderen.

Nu je dit gedaan heb kun je beginnen met de set-up van je breadboard. Hierboven is een plaatje te vinden met daarop de exacte wijze hoe ik het gedaan heb. Ik ben niet goed in het netjes maken van zon breadboard maar het werkt in ieder geval. Als je en extra lampje wilt toevoegen moet je een draad led in het breadboard prikken met een draad van de - pool naar het schakelpunt van de knop (kijk bij verwarring hoe de andere lampjes lopen,) en moet je de + pool in de door jou aangegeven poort stoppen. Je ziet op mijn breadboard een buzzer zitten. Deze doet het wel maar hoor je bijna niet omdat er teveel stroom naar de servo gaat, maar ik heb hem er toch op gelaten voor het geval je een arduino mega gebruikt en wel allebei kan doen of als je het niet erg vind dat die zo zacht piept.

Als je alles goed hebt opgezet, plug je je Arduino in je pc en moet als het goed is je servo automatisch gaan draaien. Wanneer je op de knop klikt moeten de lampjes aan gaan, de buzzer (zachtjes) gaan piepen en de servo oneven gaan bewegen . Is dit niet zo moet je nog is even naar de breadboard set-up kijken.

Step 3: Stap 3d: Printen

materiaal:

 • plastic voor 3d printer.

machines:

 • 3d printer.

software:

 • 3d print software.

Een hele kleine maar belangrijke stap. Wat is een clown zonder zijn strik, helemaal niks toch. Dus daarom kun je hieronder een stl file vinden van het hierboven staande strikje die ik met behulp van tinkercad heb gemaakt. Laad de stl file in jou 3d printer software, zet de instellingen goed (is voor elke printer anders) en print hem uit. Een heel simpele stap maar duurt vrij lang. Daarom raad ik aan om terwijl hij deze stap doet alvast stap 4 te doen.

Step 4: Stap 4: Zet Alles in Elkaar.

benodigdheden:

matriaal:

 • lijm
 • tape
 • dubbelzijdig tape

Nu alle onderdelen klaar zijn is het tijd om alles in elkaar te zetten. Als eerste moet je de servo vastzetten aan het alleenstaande gaatje zoals hierboven ook is gedaan. Dit kan je op verschillende manieren doen, je kan lijm gebruiken zoals ik heb gedaan maar pas hierbij wel op dat je niet te sterken/ zwakken lijm gebruikt. Wat je ook kan doen is hem erop tapen, maar zorg er dan wel voor dat je enorm sterk tape hebt.

Nu plak je de strik die je geprint hebt vast aan de bovenkant van de servo, dit kan met lijm of dubbelzijdig tape.

Doe nu de lampjes door de twee overige gaten en tape ze vast. Zorg er voor dat je bedrading niet beschadigd tijdens het tapen.

En als laatste tape je je arduino en breadboard vast aan de achterkant met dubbelzijdig tape. Zo zit je arduino niet permanent vast aan je schilderij. Kijk voor de zekerheid of er geen draadjes los zijn gegaan tijdens het plakken.

Gefeliciteerd je hebt alle stappen afgerond. Hopelijk vind je het een leuk project en kun je mensen hier mee aan het lachen maken. Ik wens je nog heel veel plezier met je nieuwe schilderij.