Introduction: Lier

Opdracht 1&2: Ontwerp Lier

Voor dit het keuzevak Fablab wil ik een lier ontwerpen. Tijdens mijn opleiding hebben we al een lier ontworpen, maar deze moest met de hand worden aangedreven. Nu wil ik een lier maken, die door middel van een arduino aangedreven wordt.

De lier werkt door middel van 2 tandwielen. Het grote tandwiel drijft de trommel aan waar de kabel omheen zit. Het kleine tandwiel drijft het grote tandwiel. Het kleine tandwiel wordt aangedreven door middel van een as die aan de arduino bevestigd is.

Must have

- De lier moet een aandrijving hebben.

- Een lampje dat weergeeft of de lier in beweging is of niet

Should Have

- Een beschermingskap voor de tandwielen zodat er geen voorwerpen tussen kunnen komen.

- Kunststof lagers.

Would like to have

- Sterkere aandrijving om meer gewicht te kunnen trekken.

- Een rem zodat de lier niet uit zichzelf kan afrollen.

Materialen

De materialen die gebruikt gaan worden zijn ABS, staal en triplex.

De tandwielen en de assen zullen van hout gemaakt worden omdat deze de kracht over moet brengen. De trommel zal gemaakt worden van kunststof. Om de trommel te verbinden met de tandwielen, kunnen er kunststof lagers gemaakt worden. Maar omdat er niet veel met de lier getild hoeft te worden kan er ook voor gekozen om de as direct met de tandwielen te verbinden.

De arduino wordt gekoppeld aan de as van het kleine tandwiel door middel van een kleine koppeling.

Step 1: Assembly En Werktekeningen

In de eerste afbeelding hierboven staat de assembly van de lier. Als eerste wordt de plaat gemaakt. Deze wordt gemaakt van staal. De plaat moet gezet worden en daarna kunnen de gaten erin geboord worden zodat de gaten recht tegen over elkaar zitten.

onderdelen voor 3D printer (afbeelding 2)

- trommel

Onderdelen voor lasersnijder (afbeelding 3)

-tandwielen (2x)

-Flens (1x)

Onderdelen voor draaibank

-Assen (2x)

Step 2: Onderdelen Maken

Bij het maken van de onderdelen was het lastig om alles passend te maken. De gaten in de plaat die gezet is (eerste afbeelding) moesten recht tegen over elkaar zitten. Het aftekenen van de gaten moest op de millimeter nauwkeurig om te zorgen dat de assen niet vast zouden lopen.

Een andere probleem was de as en de trommel. De trommel was niet exact op maat waardoor de as niet in de trommel pasten. Door de as te wat te schuren kon de as uiteindelijk toch pas gemaakt worden.

De machines die uiteindelijk gebruikt zijn:

plaat (staal): zetbank en kolomboor

assen (staal en aluminium): draaibank en zaagmachine

tandwielen en flens (hout): lasersnijder

trommel (ABS): 3D printer

Step 3: Assembleren

Als laatste moet de lier nog in elkaar gezet worden. In de eerste afbeelding is de lier te zien. Een van de problemen was de as van het kleine tandwiel. De as was te kort om nog een zwengel aan te bevestigen. Om dit problemen op te lossen is er een stuk schroefdraad gebruikt als as. Dit geeft nog een extra voordeel voor het borgen van de as. Door middel van bouten kan de as niet meer verplaatsen.

De elektrische schakeling is een ledje die door middel van een drukschakelaar bediend wordt (afbeelding 3). De stroom voor het lampje komt van een batterij.

De lier is bedoelt om spullen rond te 40 kg naar zolder te tillen.