Introduction: Meter Zoutgehalte

Altijd willen weten hoe zout je badwater is? Zwemmen je vissen altijd binnen een week op de kop door het aquarium? Drink je veel water, maar heb je altijd dorst? Dan moet je misschien wat vaker het zoutgehalte van je water meten. Met behulp van een revolutionaire mechanische technologie is het nu mogelijk om voor een appel en een ei een eigen zoutmeter in elkaar te knutselen.

Supplies

Hout (2x lat van 1m x 0.3m, langer is beter maar dan moet je ook een diepere badkuip hebben. 2x van 0.3m x 0.3m)

L-stukken (minstens 4)

Schroeven

Nylon draad

Jeuleboule bal (kindereditie)

Photon particle

Electriciteitsdraad

Weerstanden (4x 220 Ohm)

LDR (2x Standaard goedkope sensoren)

LED (2x bright LED)

Duct tape

Soldeerkit

Lijmpistool

Evt:

Kippengaas

Continuous rotation servo motor

Step 1: Zinker

Wij gebruiken geen drijver, maar een zinker. Neem hiervoor zo'n plastic jeule le boule-bal die je nog wel kent van kinderpartijtjes. Snij een klein sneetje aan een kant van de bal, terwijl je zoveel mogelijk water in de bal houdt. Dit kan gewoon met een goede schaar. Doe een centimeter verder nog een klein gaatje. Nu moet het nylondraad van het ene gat naar het andere en doe er een goede knoop in zodat de bal vastzit aan het draad. Lijm het tweede gaatje dicht maar laat het andere gat nog open. Doe water in een diepe bak/kom en voeg hierbij een paar kilo zout toe. De zoutconcentratie moet iets hoger zijn dan de maximum concentratie die we straks willen gaan meten. Maak de bal steeds zwaarder door er muntjes van 5 eurocent in te duwen. Als de bal net niet meer blijft drijven op ons zoute water, hebben we het goede gewicht bereikt. Lijm dan het tweede gaatje dicht en controleer of de bal niet meer lekt. Voeg extra lijm toe waar nodig.

Step 2: Frame

De twee lange laten gaan verticaal, de andere twee horizontaal aan de uiteinden. In de lange latten komen twee gaten per stuk van ongeveer een halve centimeter doorsnee. Deze komen op 70cm en 20cm van de bodem, precies in het midden van de lat. Bij latten langer dan een meter kan deze afstand groter worden gemaakt om accuratere meetresultaten te krijgen.

Maak de latten vast met de L-stukken en wat schroeven.

Bij gebruik van een rotational servo is het handig om de nylon draad met een extra houtje te laten leiden.

Step 3: Het Circuit

Het circuit is niet heel lastig in elkaar te knutselen. Let vooral op dat je in gedachten houdt welk uiteinde van de LED's positief en negatief is.

Step 4: Kalibratie

Maak eerst metingen in een bassin met zoet water. Dit is onze nulmeting. Zorg er daarna voor dat het bassin een bekend zoutgehalte krijgt. De verhouding tussen snelheid en zoutgehalte is nagenoeg lineair gebleken en voor verdere kalibratie is het dus alleen belangrijk om deze lineaire verhouding te bepalen.