Introduction: Mini-bowlingbaan

Materialen:

  • Houten plank 1000x300x18 mm
  • Houten plank 500x500x18 mm
  • Houten plank 500x500x5 mm
  • Houten staaf 550 mm

Gereedschap:

  • Wipzaag/Lintzaag
  • (Boven)frees
  • Houtlijp
  • Nagelpistool met nagels (15 mm en 30 mm lang)
  • Schuurpapier
  • Balletje

Step 1: Uittekenen + Uitzagen Van De Ramps

Neem een van de houten platen en teken hier de ramps op uit. Dit kan met behulp van een rond object (bv. een emmer) en een winkelhaak om de rechte lijnen uit te tekenen.

Om de ramps uit te zagen kan men een wipzaag of een lintzaag gebruiken. schuur met schuurpapier de scherpe kanten er af.

Step 2: Versteviging Ramps Uitzagen

Meet de hoogte en de lengte van de ramps. Zaag 2 plankjes uit 2 verschillende diktes op deze afmetingen. Het dikkere plankje zal fungeren als de rug van de ramp en het dunnere plankje zal dienen als bodem. De breedte van deze plankjes hangt af van de diameter van de bal. Bij dit ontwerp heeft het balletje een diameter van 6 centimeter.

Let op: indien er een frees beschikbaar is moet de bodemplaat een centimeter breder zijn dan de rugplaat.

De breedtes van de plankjes zijn 5 cm voor de bodem en 4 cm voor de rug. De lengtes hangen af van de afmetingen van de ramp.

Step 3: Infrezen Groef in Ramp

Frees aan de binnenkant van de onderzijde van de 2 ramp stukken een groef met als diepte 0.5 cm en als breedte de dikte van het bodem plankje. Schuur ook hier de plankjes m.b.v. het schuurpapier.

Step 4: Assembleer De Ramp

Leg een ramp op de tafel. Doe wat lijm in de groef en plaats de bodemplaat in de groef. Schiet dan de bodemplaat vast met het nagelpistool met nagels van 15 mm. Doe hetzelfde bij de rug plaat maar met nagels van 30 mm. Doe dan houtlijm over de bodem-en rugplaat waar de andere ramp raakt. Leg deze er op en schiet ook deze vast met het pistool.

Step 5: Montage Van Behuizing

Er wordt een behuizing rond het verticale deel van de ramp geplaatst zodat de bal niet van de rails kan vallen. Afhankelijk van de diameter van de bal worden de afmetingen van deze bal bepaald. De bal mag niet vast komen te zitten of te veel wrijving hebben in deze koker. Maar ook niet te los want dan verliest de bal contact met de rails. Vergeet niet de plankjes goed te schuren na het uitzagen.

Step 6: De Baan En Kegels

Voor de baan is er een lange plank nodig in dit voorbeeld is het er een van 100x30 cm. Deze plank mag niet dikker zijn dan de hoogte(t.o.v. de grond) die de onderkant van het balletje heeft bij het verlaten van de ramp. Op de plank zijn de 5 stippen aangeduid waar de kegels op moeten komen te staan. Deze stippen vormen een gelijkzijdige driehoek met een afstand van 15 centimeter van elkaar, de middelste stippen staan op 7,5 centimeter. De kegels zijn uit een houten staaf in vijf gelijke stukken gezaagd deze hebben een hoogte van 10 centimeter. De bal een diameter van 6 centimeter.