Introduction: Otthon Távvezérlés: Blynk + Wemos D1

Kedves olvasó!

Köszönöm, hogy figyelmet szentel az írásomnak.

Nos kezdjük az elején...

Tavaly kezdtem el érdeklődni az Arduino iránt. Egyik kedves barátom (és egyben kollégám) rendelkezésemre bocsátotta az Arduino Uno R3 fejlesző paneljét. Ledek kapcsolgatása után, sikerült interneten keresztül kv-t főznöm. Természetesen időzítve. Meg adtam hogy hányóra hányperckor kapcsoljon be, és hányóra hányperckor kapcsoljon ki. Itt kaptam kedvet az egész Arduino programozáshoz. Projektem főbb eleme mégsem az Uno lett, hanem egy Wemos D1 ESP8266 alapú Wifi kontroller panel. A Wemos 100% Arduino kompatibilis. Wifi hálózathoz képes csatlakozni közvetlenül, nem kell hozzá semmilyen shield. A működtető program a Blynk névre hallgat. Bővebb információ: www.blynk.cc oldalon található, ahol videókban mutatják be hogyan is használható a Blynk, és hogy mimindenre is jó. A programban, a szükséges beállítások megtétele után máris használható. Telefonos aplikáción pedig könnyen személyre szabható. Létrehozhatunk kényelmes kezelőfelületet, hogy még élménydúsabb legyen a használat. Készítettem kétféle módosítást a Blynk jegyzetben. Egyik a Wemos D1-hez készült, mely tartalmaz egy idő függvényt, és az aplikáción belül LCD widgeten keresztül mutatja, hogy mennyi ideje fut a mi kis projektünk. A másik verzió pedig Uno R3-hoz, Mega 2560 R3, és további modellekhez készült. Ebben widget (egyenlőre) nincsen, viszont helyet kapott egy LCD kijelző I2C interfészen keresztül. Megjeleníti, hogy épp kapcsolódni próbál, kapcsolódott, és hogy használhatjuk azt.

Step 1: Lássuk Mi Kell Hozzá?

Az áramkör vezérlője az előbb említett Wemos D1 (első kép), ez fogadja majd az utasításainkat, 4db relé (projektemben az SDR-12VDC-SL-C típus, második kép), optocsatoló (lényegében bármilyen SMD optocsatoló szóba jöhet, nem megy rajtuk nagy fesz, sem áram, harmadik kép), nyák sorkapocs (lehet 2 vagy 4 utas, negyedik kép), nyáklemez, pár vezeték, sima sorkapocsból 2 egész sorozat, és persze némi kézügyesség.

Step 2: A Relé Modulok Készítése. Alkonyat Kapcsoló. - Nyákterv!!!

A következő lépésben meg kellett gondolnom, hogy mire is szeretném használni, vagy hány féleképp szeretném használni az elképzelt kapcsolást. Én lényegében 3 különböző helyiséget, és egy KV főzőt akartam vezérelni távolról, Arduinón keresztül. Mivel a relék 12V DC-ről üzemelnek, a Wemos pedig (arduinóhoz hasonlóan) csak 3-4V DC feszültséget kapcsol, így szükség volt a galvanikus leválasztásra.Így jött a képbe az optocsatoló. A Wemos kapcsolja az optocsatolót, az optocsatoló kapcsolja a relét, a relé meg kapcsolja a csatlakoztatott berendezést. Relé nyákterv mellékelve.

Az alkonyatkapcsolót még régebben terveztem egy másik projekthez. Szerettem volna a jelenlegi projektbe felhasználni, így hát jelenleg világítást vezérel napszaktól függően. Később ebből redőny automatika lesz.

Step 3: Az Elektromos Alkotó Elemek Helyeinek Megtervezése

Miután elkészültek a relé modulok és az alkonyatkapcsoló, ideje volt, hogy lassan mindennek megpróbáljam megtalálni a legideálisabb, és "legesztétikusabb" helyét. Mivel egyenlőre csak vázlat, és még nem végleges ez a verzió, ezért előkaptam egy farostlemez lapot, és elkezdtem rá felragasztani a szerelvényeket. A ragasztáshoz ragasztórudakat használtam, darabolva, hőlégfúvóval melegítve.

Step 4: Áramokör Táplálása

Lusta voltam megtervezni a 12V-os tápegységet, és ezért egy TP-Link router adapterét bontottam meg. Kérdezték páran hogy miért szedtem szét az adaptert, miért nem tápláltam külön róla? Nos egyrészt azért szedtem szét, mert így sokkal jobban néz ki... ha már elektronika. Másrészt pedig fontos szempont volt hogy komplexebb legyen az egész. Ne kelljen bajlódni fölösleges vezetékekkel... így is lesz elég! :)

Step 5: A Program

Mivel a Blynk igen csak leegyszerűsíti a kezdő programozók, hobbielektronikások dolgát, így nem kellett sokat bajlódnom a program megírásával. Csupán kiegészítettem egy Timer függvénnyel, hogy megvalósítsam a rendszer futási idejének nyomon követését. A futási idő 24 óránként nullázódik!!! A programban igyekeztem minden lépést érthetővé tenni kommentekben. Készítettem egy másik programot Arduino MEGA2560-hoz is. Ha esetleg valaki ragaszkodna hozzá. Ebben az esetben nincs Timer függvény, és a Widget sem fog működni! Kérésre szívesen megírom a programot, vagy az ügyesebbek átmásolhatják a függvényt a Timer_Blynk_Wemos_D1 programból.

Step 6: Beüzemelés...

Ahogy a végére értünk a leírásnak, és mindent sikerült elkészíteni, nem marad már más hátra, csak minden szerelvényt bekötni, programot feltölteni, és indulhat a távvezérlés!

HASZNÁLAT KÖZBEN MINDENKI ÓVJA SAJÁT TESTI ÉPSÉGÉT! MIVEL A PROTOTÍPUS KÉSZÍTÉSEKOR NEM ALKALMAZTAM SEMMIFÉLE BURKOLATOT VAGY BORÍTÁST, ÍGY HÁLÓZATI FESZÜLTSÉG RÁKAPCSOLÁSÁTÓL FENN ÁLL AZ ÁRAMÜTÉS VESZÉLYE!!! MINDENKI CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE ÉPÍTSE MEG, ÉS GONDOSKODJON A MEGFELELŐ BURKOLÁSRÓL! SEMMILYEN FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK SENKI ÉLETÉÉRT! ÚGY FOGJUNK NEKI AZ EGÉSZNEK HOGY TUDATUNKBAN LEGYEN: AZ ELEKTROMOS ÁRAM NEM JÁTÉK!!!

Köszönöm mindenkinek aki elolvasta az irományomat, és remélem sokan után építitek majd!