Introduction: Projecte Grua

L'objectiu d'aquest projecte és crear una grua, feta principalment amb làmines de cartró i fer que funcioni gràcies a les plaques MiniLab. Al final d'aquest projecte la grua serà sotmesa a una sèrie de proves per a comprovar que aquesta funciona i que compleix amb la seva funció.

Materials:

Làmina de cartró - 3,75€

Servo - 14€

2 plaques MicroBit - 44€

1 placa MotorBit - 22€

2 motors - 14€

Cúter - 1,40€

Regle de 50 cm - 3€

Barres de cola calenta - 3€

Brides - 0,75 €

En total, fer aquest projecte costa 105,40€

Step 1: Com Fer La Grua?

PLANIFICACIÓ INICIAL.

Per a començar el nostre projecte, s'han de dibuixar les peces de la grua a escala 1:2 que hi ha als plànols de les imatges i reproduir-los a la làmina de cartró amb llapis.

Step 2: Construcció De La Grua

Un cop tenim totes les peces de la grua dibuixades a la làmina, les hem de retallar amb cúter i les hem d’agrupar en dues parts: la base i la torre; d’aquesta manera quedaran 4 làmines que formaran part de la torre i 4 làmines que formaran part de la base de la grua.

Step 3: Construcció De La Grua (II)

Després de tenir la base i la torre retallades i agrupades, hem de fer un petit forat a dues làmines de la torre, que és per on passaran cables per a fer que aquesta funcioni. Al centre de la part de dalt de la base, hi hem de fer un altre forat per on anirà la placa MiniLab.

Step 4: Construcció Del Braç

Quan ja hem fet tots els passos anteriors i ho tenim tot construit, hem de fer el braç. Per fer-lo s’ha de prendre mides del braç de la grua de mostra i reproduir-lo a la làmina de cartró que ens ha sobrat per, finalment, tallar amb cúter com hem fet anteriorment amb el cos de la grua.

Més endavant afegirem materials com motors, serres, etc... que estaran fets a partir d'una impressora 3D.

Step 5: Afegir El Servo

Quan tenim les 3 peces principals de la grua construïdes i separades, hem de començar a instalar la part elèctrica. Per fer-ho començarem instal·lant el Servo; aquest dispositiu és un mecanisme que s’assembla a un motor corrent continu i, com bé diu el nom, serà el motor de la nostra grua.

S’ha d’instal·lar a la part de sota de la base de la grua, justament al centre on hi vam fer un forat anteriorment.

Step 6: Afegir El Servo (II)

Continuem amb el següent pas. S'ha d'enganxar la torre a la base.

¡ATENCIÓ! Aquest pas pot generar dificultats.

Ens podem trobar en la situació de que, al tenir el Servo enganxat a la base per després enganxar la torre a sobre, aquesta quedi lleugerament desequilibrada i trontolli una mica per culpa del “bulto” que fa el Servo.

Com ho podem solucionar? El més recomanable és retallar la part de dalt de la base i la part de baix de la torre per tal de que encaixin les peces i no sobresurtin.

Una altre solució és posar dos trossos de cartró com els de les imatges de sota i enganxar la torre a la base amb una pistola de silicona com surt a les imatges.

Step 7: Instal·lar La Placa Micro Bit

Durant un dia, els alumnes de l’Escola Pia de Granollers s’han dedicat a familiaritzar-se amb la placa Micro Bit que va conectada al portatil. Per a poder fer-ho, s’ha d’entrar a la web makeandlearn.classlife.education on allà s’ha de registrar l’alumne/a i ja pot començar a fer proves amb la placa.

Step 8: Afegir Els Motors Al Braç De La Grua:

Per a fer aquest pas necessitarem:

- dos motors

- una serra

- politges

- brides

Ara procedirem a explicar el mecanisme del braç de la grua:

El primer que s'ha de fer és adherir la serra a la part superior del braç i afegir-hi una politja (com surt a la imatge) que anirà connectada a un motor. Els cables hauran d'anar per dins de la grua per qüestions d'estètica i comoditat.

A la part dreta del braç haurem de posar una altra politja que també anirà connectada a un altre motor que aquest estarà enganxat amb brides per no caure.

Finalment, els cables que queden penjant del braç aniran connectats a la placa MicroBit. Aquesta s'haurà d'enganxar a la part inferior de la grua; a la base.

Step 9: La Placa MicroBit I MicroBit

La placa que està enganxada a la grua té com a nom MotorBit; aquesta anirà connectada via ràdio amb una altre placa MicroBit que serà el comandament per a dirigir la grua i fer que faci les funcions que nosaltres li indiquem.

Step 10: El Ganxo

Finalment, ens cal afegir el ganxo que ens servirà per a agafar els materials.

És optativa la manera de construir el ganxo en si. Es pot fer amb cartró, amb clips (si es decideix fer-lo amb clips s'ha de posar un contrapès),...

El ganxo s'enganxa a un fil que va a la politja del final de la grua. D'aquesta manera podem fer diferents moviments.

Step 11: Fer Que La Grua Funcioni:

Tenim tota la grua construïda.

Ara toca fer que aquesta funcioni i vagi dirigida amb un "mando" que serà una Placa MicroBit emisora.

Un cop feta la programació de les dues plaques, emissora i receptora, connectem la receptora amb la placa MotorBit. Seguidament, amb un cable USB connectem la placa emissora (MicroBit amb mipower) amb l'ordinador. Anem a microbit.org i descarreguem la programació de l'emissor a la placa. Després fem el mateix amb la placa receptora. Descarreguem la programació.

Step 12: El Video Final.

Aquí mostrem un video on es veu el funcionament de la grua.