Introduction: Projector Lamp
Het idee
Het idee is een lamp waarbij je plaatjes van hardboard met patronen kan projecteren op een willekeurige plek. Het concept is erg oud, maar tegenwoordig komen steeds meer dingen van vroeger terug in een modern jasje. Met verschillende plaatjes met patronen kan er een nieuw soort lichtbron ontstaan ter decoratie.
Het ontwerp
De lamp krijgt de vorm van een bureaulamp die verstelbaar is. Hierdoor kan de lamp in meerdere posities staan. In eerste instantie dacht ik aan een ronde lampenkap, maar een vierkanten is veel makkelijker en veel meer van deze tijd. Door gebruik veel hout elementen en plastic ontstaat er een tijdloos design.
Step 1: Benodigdheden
Voor alle afmetingen zie afbeelding.
Machines:
1. Lasersnijder
2. 3D printer
3. Boormachine
Tekenprogramma's:
1. 3D ontwerper (bijv. SketchUp)
2. lasersnij patroon (bijv. Adobe illustrator)
Andere programma's (eventueel):
1. Kladblok (notepad)
2. Rekenmachine
Materialen
- MDF plaat 22mm/61cm FSC -> onderdeel A
- Vuren geschaafd 27x44x270 mm -> onderdeel B (2 stuks)
- Vuren geschraafd 25x12x270 -> onderdelen C, D, E, F & G.
- Slot Bouten M6 x 60mm (4 stuks)
- Slot Bouten M6 x40mm (1 stuk)
- Vleugelmoeren M6 (5 stuks)
- sluit ringen M6 (6 stuks)
- Universeel schroeven: Ø3,0mm L16 mm (4 stuks)
- 2 lossen schroefjes met een lengte die groter zijn dan de dikte van onderdeel A. Deze worden bevestigt op B.
- Lampje E27.
- Lampfitting met draad en tussenstuk
- Draad lampje, schakelaar. Stekkeronderdeel
- verschillende maten boortjes
- PLA + Secondenlijm /ABS + Aceton
- Hardboard 300x600x3mm.
- Verfhoutjes flexa groot (2 stuks)
Het houtmateriaal is op maat gezaagd door bouwmarkt KARWEI
Step 2: Lampenkap Ontwerpen
Algemene Informatie
Als eerste gaan we de lampenkap 3D printen. Hierbij heb een verschillende programma's nodig om deze te printen. Hierbij ga je eerst een ontwerp maken in één van de volgende programma's: Rhino, Solidworks, OpenScad, Autocad, Tinkercad ect. Een ander 3D programma is ook prima. Als je zelf niet in het bezit bent van zo'n programma kan je op de websites proefversies vinden. Als je niet zo bekend bent met programma's is het handig om eerst een een paar figuren te maken op Tinkercad. Zelf ben ik na dit programma SketchUp gaan gebruiken. Ook hierbij had een beetje hulp nodig. Zelf heeft deze link mij veel geholpen: http://venice3d.net/nedskp1.html.
LET OP: SketchUp heeft niet een standaard stl. exporteer functie. Deze kan je hier downloaden. De 3D printer heeft namelijk een stl. bestand nodig.
Om het makkelijker te maken zijn er al gemaakte ontwerpen die je van internet kan downloaden. Zelf heb ik het ontwerp 117 gebruikt die ik na een lange tijd heb gevonden op https://3dwarehouse.sketchup.com. Ook kan je natuurlijk een ander ontwerp gebruiken of het zelf proberen te maken.
Onderaan zijn er drie video's die laten zien hoe je de lampenkap en de andere onderdelen kan ontwerpen. Ook worden de stappen hieronder beschreven: (de eindbestandjes staan ook onderaan)
Onderdeel 1: Als eerste verwijder je de onderdelen die je niet nodig heb (de houder en het lampje). Hierna meet je de maat op van de onderste breedte/lengte: dit zou 42cm moeten zijn. Deze verander je in 16cm en klik op ja. De bovenste breedte/lengte is dan 8,381cm. Draai de lampenkap om zodat je de binnenkant kan zien. exporteer het bestand op als stl, bestand.
Voor onderdeel 2 en 3 heb ik ontwerp Naamloos gebruikt..
Onderdeel 2: Maak een vierkant met de afmeting ongeveer 9,555cm. Op je helft plaats je een cirkel met een ratio van ongeveer 2,1 cm. (4,2 diameter) (light eraan hoe breed je fitting is). Door op Push/Pull te klikken kan je de cirkel in het vlak verwijderen. Hierdoor ontstaat er een gat. Door dit gat gaat de fitting. Dan gebruik je Push/Pull weer voor de dikte. De dikte is ongeveer 0,120cm. Vergeet niet aan het einde de maten nog een keer op te meten. Dan kan je het bestand exporteren als stl. bestand.
Onderdeel 3: (let op er zit een fout in het onderstaande bestandje -> zie OEPS. Maak een vierkant met de afmeting 8,381. (als het goed is nog steeds 8,381cm of iets in die buurt) en de dikte van het materiaal (0,120cm) Dit wordt de bovenkant. Op 2/3 van het midden maak je een hulplijn met de tape measure tool. (5,5873cm). Maak van de zijkant naar het midden toe een lijn van 2,6905cm. Doe dit aan beide kanten. Op deze lijnen ga je nog twee hulplijnen maken tot de lijn van 2/3 van het vierkant. Deze doe je op afstand van 1,86243cm. Hierdoor krijg je vier puntjes. Op deze puntjes ga je vier gaatjes maken. De diameter is 0,3cm, dus de ratio is 0,15cm . Dit is dus heel klein. Met de Push en Pull haal de de cirkels weg, maar zoals je ziet gaat de onderkant niet mee. Gebruik dan de push/pull nog een keer om het bestand plat te maken. Hierdoor wordt de onderkant ook open. Verplaats dan het weer naar de juiste maat. Verwijder alle hulplijnen. Sla het bestand op als stl. bestand. VERGEET NIET OM NOG EEN GAT TE MAKEN VOOR HET SNOER!
Step 3: Lampenkap Printen
Log in op de computers in het lab. Daar haal je het Stl. betand op. Deze open je met Cura. In dit programma worden de afmetingen in mm gepakt. Deze moet je aanpassen naar cm (voorbeeld: 16mm -> 160mm)
Zelf heb ik PLA gebruikt. Je kan ook ABS gebruiken.
De instellingen voor onderdeel 1
Het printen van onderdeel 1 duurt ongeveer 6 uur en 30 minuten!!
Quality
- Layer height (mm): 0,2
- Shell thickness (mm) 0,8
- Enable retraction (aangevinkt)
Fill
- Bottom/top Thickness (mm): 0,6
- Fill Density (%): 20
Speed and Temperature
- Print speed (mm/s) 55
- Printing temperature (C): 240
- 2nd nozzle temperature (C): 0
Support
- support type: none
- Platform adhesion type: brim
- Support dual extrussion: both
Filament
- Diameter (mm): 1,75
- Diameter 2 (mm): 0
- Flow (%): 110,0
De instellingen voor onderdeel 2
het printen van onderdeel 2 duurt ongeveer 57 minuten!
Quality
- Layer height (mm): 0,1
- Shell thickness (mm): 1
- Enable retraction: (aangevinkt)
Fill
- Bottom/top Thickness (mm): 1
- Fill Density (%): 80
Speed and Temperature
- Print speed (mm/s): 60
- Printing temperature (C): 210
Support
- support type: everywhere
- Platform adhesion type: none
Filament
- Diameter (mm): 2,85
- Flow (%): 100,0
De instellingen voor onderdeel 3
Het printen van onderdeel 3 duurt ongeveer 56 minuten!!!
Quality
- Layer height (mm): 0,1
- Shell thickness (mm): 1
- Enable retraction: (aangevinkt)
Fill
- Bottom/top Thickness (mm): 1
- Fill Density (%): 75
Speed and Temperature
- Print speed (mm/s): 60
- Printing temperature (C): 210
Support
- support type: everywhere
- Platform adhesion type: none
Filament
- Diameter (mm): 2,85
- Flow (%): 100,0
Step 4: Houder Deel 1
Algemeen
- Boormachine + boortjes
- Potlood
- Liniaal / Meetlint
Bij deze stap beginnen we met de onderkant van de houder. Hierbij hebben wij onderdeel A en B nodig. Teken op onderdeel A een lijn in het midden. Op 2,5 cm van de kant zet je onderdeel B in het midden op de lijn. Teken twee streepjes om de maat terug te zien op onderdeel A (zie afbeelding). Tussen deze twee lijnen maak je twee gaatjes in het midden.
Meet op hoe ver de schroeven terecht komen in onderdeel B. Dit doe je door onder onderdeel B op A te zetten en de schroef naast te houden. Zet er een streepje boven.
Hier boor je de schroeven doorheen. (schroeven die groter zijn dan de dikte van onderdeel A) Met de schroeven maak je twee puntjes in onderdeel B. Haal de schroeven er weer uit en boor deze er in zodat de schroefpuntjes net uit het onderdeel A steken. Plaats Onderdeel er goed op (schroeven in de voor gemaakte punten) en boor de schroeven door onderdeel B (wel even vasthouden)
Step 5: Houder Deel 2
De ruimte boven het streepje op onderdeel B is nog vrij. Teken in dat vlak in het midden een rondje. Hierdoor boor je een gat waarin de moer gaat. Hou de onderdelen C en D ernaast en teken ook daar in het midden een rondje en boor deze door. Als het goed is past de moer door alle onderdelen. Plaats een sluitring tussen de twee houtjes en tussen de moer en de houtjes. Sluit het met een vleugelmoer. Herhaal het proces voor C,D en E en voor E,F en G.
Step 6: Bevestigen
Zelf heb ik met PLA gewerkt. Hierbij kan je secondenlijm gebruiken.In de beschrijving wordt het beschreven met de de lijm. Als je met ABS werkt kan je de zijkanten insmeren met Aceton. Aceton verwarmd namelijk het materiaal. Hierdoor kan je het aan elkaar plakken.
1. Onderdeel 1 en 2 bevestigen.
Als eerste lijm je de randjes van onderdeel 2 en schuif in de binnenkant van onderdeel 1. Op gegeven moment komt het onderdeel vast te zittten. Als die zit lijm je de zijkanten nog een keer. Hierdoor komt het lijm ook aan de zijkanten. Doe dit aan de onder en bovenkant. Laat dit onderdeel een nachtje drogen.
2. Onderdeel 3 en de lampenhouder bevestigen.
Leg de lampenhouder. Helemaal languit. Leg onderdeel 3 op onderdeel F en G. Zorg ervoor dat onderdeel 3 nog 1/3 uitsteekt boven onderdeel F en G. Schroef de Universeel schroeven in de vier gaatjes. Nu zit het onderdeel vast.
3. De lampenfitting en onderdeel 2 bevestigen.
Haal de fitting door het gat van onderdeel 2 Bevestig deze met het tussenstuk (rond plaatje wat om de fitting zit dat je er kan afvallen) Hierdoor blijft de fitting aan onderdeel 2 zitten.
4. Onderdeel 1 bevestigen aan onderdeel 3
Lijn de bovenkant van onderdeel 1 (zit er nog aan van het 3D printen. De 3D printer maakt een soort ondergrondtje voordat die print) en plak deze aan onderdeel 3. Haal eerst wel het snoer door onderdeel 3. Laat de houder op de kap leunen. Laat ook dit een nachtje drogen.
Step 7: Lamp Laten Lichtgeven!
Haal het bovenkantje van de schakelaar ervan (schroefje los) Haal dan de doorzichtige boogjes (aan de zijkant) ervan af (ook los draaien) Schuif de koperen uiteindes van het bruine en het blauwe draad tussen de gouden schroeven. Draai deze schroeven vast. schroef dan het doorzicht boogje vast. Herhaal het proces aan de andere kant met het verlengdraad. Draai het ovenkantje er weer op.
Nu gaan we het verlengdraad vastmaken aan de stekker. Open de stekker. Schuif het draad onder de zwarte boog. Daar daarna de schroeven aan van de zwarte boog. schuif dan weer het bruine en het blauwe draad in de gouden gaten. Draai de schroeven weer aan en maak de stekker dicht.
draai het lampje in de fitting
Step 8: Plaatjes Ontwerpen
Algemene Informatie
Hier gaan we ontwerpen maken voor de lasersnijder. Er zijn verschillende programma's te gebruiken, zoals Adobe Illustrator, Inkscape, Autocad en Rhinoceros. Zelf ben ik met Adobe illustrator gaan gebruiken.
Ook was ik zelf niet bekend met Adobe Illustrator. Klik hier voor een filmpje op Youtube voor eventuele uitleg. Onderaan zie je ook een filmpje hoe ik het heb gedaan. Ook worden de stappen hieronder beschreven: In de afbeelding wordt aangegeven waar de functies zijn.
Als eerste open een nieuwe blad met de afmetingen 15,9 x 15,9. Met de tekst functie T aan de linkerkant schrijf je een leuke tekst / quote / woord, wat je zelf maar wil. Kies een eigen lettertype. LET OP dat je er als je een a gebruikt dat de a er zo uitziet: A, anders komen je a's er raar uit te zien na het snijden. Klik dan op de bovenste (zwarte) cursor links. Zo wordt je tekst een vlak die je gemakkelijk kan bewegen. Zorg ervoor dat de tekst niet de randen raakt en mooi in het midden plaats. Ga naar de twee vierkantjes links onderin. Hierbij wissel je de vierkantjes om met de plaatjes die daar bij staan. Hierdoor worden er lijnen gevormd om de letters. Dan ga je naar het kleurenpaneel aan de rechterkant. Hier kies je de kleur CMYK rood (je kan alle kleuren gebruiken als het maar CMYK is). De volgende stap is om de randen zo dun mogelijk te maken. Dit doe je met lijnendikte aan de rechterkant. Hier typ je 0,0001 in. De laatste stap is om een rechthoek toe maken. Ga naar de functie rechthoek maken aan de linkerkant. Als je dubbelklikt op het vlak krijg je de optie om de maten te wijzigen. Hier gebruik je 15,8 x 15,8 cm. Plaats deze rechthoek/ vierkant precies op de randen.
Attachments
Step 9: Plaaten Snijden
Het klaarmaken voor het snijden.
De kleur RGB. Kijk wel of de kleur zuiver is. R:255, G:0, B:0. Je gaat dan naar bewerken, Kleuren bewerken en dan omzetten in RGB. Voor de omtrek ga je naar Tekst en dan Letter omtrekken maken. De lijn pas je dan aan (0,0001).
Dan ga je naar afdrukken, instellen, preferences en daar geef je het formaat in hoe breed het is. De maten liggen een beetje aan wat voor lasersnijder je gaat gebruiken.
Met Trotec JobControl snijd je het ontwerp. upload het bestand. (staat als goed al aan de rechterkant) Dan sleep je het bestand in het vak. Klik dan op het rechter vakje material templets (zie afbeelding). Dan krijg je de instellingen. Selecteer het materiaal. Voor mij Plywood. en bij de kleur rood. Zie de instellingen in de afbeelding.
Plaats het heardboard in de lazersnijder en klik op start/play op de computer
Step 10: Platenhouder Maken
Hiervoor zijn de twee verfhoutjes.
Boor aan de onderkant een gat bij de twee verfhoutjes (niet bij het handvat) Deze moet in het midden komen van onderdeel B. Dan boor je in het midden van onderdeel B ook een gat. Dan ga je bepalen hoe ver de je de verfhoutjes wil hebben op het plaatje. Maak dan ook twee gaten bij het handvat gedeelte. Ook in de plaatjes.
Draai dan de M6x60mm bout met twee ringen ertussen aan de onderkant. Maak het vast met een vleugelmoer. Bij het handvat draai je de M6x40mm erin met het plaatje ertussen. Maak het vast met een vleugelmoer.
Step 11: Oeps...
Er waren veel problemen waar ik tegenaan liep.
3D programma's. Zelf had ik geen enkele ervaring met 3D programma's en het duurde ook nog een tijdje voordat ik het begreep. Namelijk 3 weken. 3 weken lang ben ik gaan stoeien met programma's zoals Autoscad, Opencad, Rhino, solidworks ect. Helaas kwam ik er met deze programma's niet uit. Toen ben ik naar voorbeeld ontwerpen gaan zoeken, maar geen enkele voldeed aan mijn ontwerp. Het enige bestaande ontwerp was te vinden op de SketchUp warehouse. Daarom ben ik met dat programma uiteindelijk te werk gegaan. Ook dit was geen makkie voor mij. Elke keer ging het mis en ik wist niet precies hoe ik het bestaande ontwerp moest aanpassen. Veel filmpjes op YouTube hebben mij hierbij geholpen.
Na het ontwerpen besloot ik dat ik filmpjes wilde maken. Dit betekende dat ik alles opnieuw moest ontwerpen Hiervoor gebruikte ik Fraps. Een opneem programma die maar 10 seconden opnam. Het ging niet lekker snel omdat ik veel fouten maakte tijdens het opnieuw ontwerpen.
Het printen van het eerste onderdeel van de lampenkap. Mijn eerste onderdeel zou in totaal uur duren!!! maar daarnaast zat er ook een fout in het model. Er werd namelijk nog wat opgebouwd naast het model. De printer maakt dan wel de bewegen maar zou dan niets printen. Helaas moest ik dit onderdeel weer opnieuw ontwerpen. Het goede bestand staat inmiddels op deze pagina.
Bij het printen van onderdeel 3 zijn er ook fouten gesignaleerd. In het ontwerp zijn er gaatjes te vinden. Maar in de Layers in Cura wordt het gewoon een normaal plaatje. In verband met tijdnood heb ik dit model niet aangepast. Hier heb ik zelf de gaatjes in gemaakt en een gat gemaakt voor de snoer met een priem en een stanleymes. Ook is eventueel de optie om het zelf te proberen om het te ontwerpen of om het foute ontwerp aan te passen.
Toen ik wilde gaan lasersnijden was ik mijn USB stick vergeten waarop de bestandjes stonden. Dus ik moest snel even een nieuw ontwerp maken.
De plaatjes waren te groot, ook kwam het patroon niet goed op de muur. Hierdoor moest er een houder komen. Op dit moment was de accu van de boor leeg en duurde het vrij lang voordat de verfhoutjes doorboort waren.
Heel veel succes!! :)