Introduction: Arduino Real Time Clock Met Vier Grote 7-segment Displays

Hee,

Dit is mijn project van de klok, gemaakt door middel van een RTC-module, waarbij ik de tijd laat zien aan de hand van vier 7-segment Displays.

Ik gebruik een RTC-module om de tijd exact bij te houden en om de displays aan te sturen maak ik gebruik van een Arduino Uno en vier 74HC595 shiftregisters (8-bit).

Dit geheel wordt weggewerkt in een box, waarbij de displays op maat uit de box zijn gesneden en waarbij de achter- en bovenkant van plexiglas zijn en je er dus in kunt kijken.

Step 1: Materialen Lijst

Materialen lijst:

- 01 x RTC-module (DS1307)

- 01 x Arduino Uno

- 04 x 74HC595 Shiftregister (8-bit)

- 04 x 7-Segment Displays (Common Anode).

- 28 x 560 ohm weerstanden

- 01 x experimenteer print

- 04 x 16 pins IC socket

- 01 x set jumper kabels

Step 2: Aansluiten RTC Op Arduino Uno

De RTC sluit je aan, zoals in de foto weergeven.

Step 3: Arduino Code RTC

Dit is de Arduino code om de RTC een tijd te geven, hier kun je zelf de tijd instellen en de tijd aflezen in seriële monitor.

Step 4: 74HC595 IC & 7-segment Display

De display's worden aangesloten aan de 74HC595 IC, om zo de de uitgangen in de Arduino te minimaliseren.

Deze IC kan afzonderlijk of met meerdere aan elkaar verbonden gebruikt worden. In ons geval gebruiken we er 4 die met elkaar verbonden zijn.

Het aansluiten van de IC met de Arduino en de display's gaat als volgt:

  • Het aansluiten van de display's gaat als volgt, Q0 tot Q7 zijn het aantal uitgangen dat de IC heeft, aan deze uitgangen sluit je de 7-segment Display's aan. Q0 - Segment A, Q1 - Segment B, enz. Zoals op de afbeelding te zien, alleen zijn hier de segmenten gewoon ledjes. De pin lay-out van de display is ook te zien op de afbeelding.

Zorg ervoor dat de segmenten in de displays niet doorbranden, ik gebruik hiervoor 560 ohms weerstanden.

  • Buiten de gewone aansluitingen van de VCC & GND & Q0 - Q7, blijven er vier pinnen open, deze pinnen zijn: 9, 11, 12, 14. Deze pinnen worden gebruikt om de signalen van de Arduino binnen te krijgen en weer door te sturen naar de volgende IC. Sluit deze vier pinnen aan zoals op de afbeelding weergeven, nu blijft alleen pin 9 over. Deze pin wordt gebruikt om de data door te geven aan de volgende IC. Dus pin 9 gaat naar pin 14 bij de volgende IC, deze pin 9 gaat weer naar de volgende IC pin 14, enz. Pin 11 & 12 blijven over om nog door te geven naar de volgende IC, doe dit dus ook. Zo kopier je dus eigenlijk elk IC van elkaar over.

Ik heb deze IC schakeling geminimaliseerd in ruimte, door deze op een experimenteer print te solderen. (Afbeelding).

Step 5: Arduino Code

Dit is de Arduino code om de 7-segment Displays te laten werken met de RTC.

Step 6: Behuizing

De behuizing heb ik gemaakt via makercase.com

Ik heb ervoor gekozen om de boven en achterkant van plexiglas te maken zodat je in de behuizing kunt kijken en dit een duidelijker beeld geeft van de complexiteit van dit product. Verder heb ik aan de voorkant van de behuizing de display plekken opmaat uitgesneden.

De twee bestanden zijn de twee bestanden die ik heb gebruikt om de behuizing mee uit te snijden.

Step 7: Einde

Dit was mijn product, als er vragen of opmerkingen zijn, laat ze achter in de reacties :)