Rad Voor Ieder Wat

32

1

Introduction: Rad Voor Ieder Wat

Spelcontext:

De deelnemers draaien om de beurt aan het rad, waar de pijl naar wijst, wordt een vraag gesteld binnen de categorieën muziek, beweging, quiz en reminiscentie. Via een Play Doh bedieningssysteem wordt de Makey-Makey bediend waarin een geluid wordt afgespeeld.

Doelgroep:
Het spel is gemaakt voor een diverse doelgroep. Het kan worden gebruikt binnen instellingen in de geriatrie en de geestelijke gezondheidszorg. Door het aangepast handvat is het rad ook geschikt voor personen met een tremor.

Doelstellingen:

 • Deelname van cliënt aan sociale activiteiten.
 • De cliënt met tremor proberen een voorstel aan te bieden.
 • Het stimuleren voor het behouden en/of verbeteren van de executieve functies.
 • Cliënt onderhoudt sociale vaardigheden door in interactie te gaan.

Gradaties:

De quizvragen werden gegradeerd op 2 niveaus volgens de moeilijkheidsgraad. Binnen de thema's werden er verschillende subgebieden uitgewerkt voor voldoende variatie in het spel. In het spel worden ook twee spelvormen aangeboden. Een eerste spelvorm is zonder scorebord/puntenverdeling. Een tweede vorm is met punten zodat het spel wat competitiever wordt ervaren.

Supplies

- 2 fietswielen (diameter 64cm)

- 1 CLS (90x36) 1 m

- 1 NDF-plaat (d= 64 cm)

- Houtschroeven

- 3 snelbinders

- houtlijm

- tec7

- vlinderboor

- boormachine

- verf kleuren naar eigen keuze

- vernis

- deuvels

Step 1: Het Frame Van Het Rad

- Zaag de houten balken twee maal op 45 cm en 10 cm. Lijm de houten planken aan elkaar en schroef CLS 1 en 2 aan elkaar. CLS 1 en 2 vormen de basis waar het fietswiel in geplaatst zal worden. Lijm vervolgens CLS 3, aan CLS 1 en 2, deze vormt op zijn manier de basis voor de pijl die het thema op het spelbord zal aanduiden.

- Zet het punt van de vlinderboor op 3 cm van het uiteinde van de CLS, gebruik een vlinderboor van 36 mm. Tot een diepte van 5 cm.

- Neem een houtschroef met een lengte van 12 cm. Schroef de houtschroef 6 cm in de CLS 3. Span een snelbinder rond deze houtschroef met tec7 er tussen. Knip af op lengte. Kleeft met tec7 nog twee extra spanbanden aan de bevestigde spanband.

Step 2: De Basis Van Het Rad

Neem de twee fietswielen bij de hand. Verwijder bij één fietswiel alle spaken, lijm de twee fietswielen aan elkaar, gebruik hiervoor de tec7.

Step 3: De Vorm Van Het Rad

Neem de NDF-plaat, snij hier een cirkel uit met als diameter 64 cm. Vervolgens boor je een gat in het midden van het bord volgens de grootte van de hub/midden van het fietswiel. Doe de tec7 lijm op de volledige rand van het fietswiel en leg de plank erop en klem stevig vast.

Step 4: Verf Het Spelbord

Verf het spelbord. Het bord wordt geverfd in vijf verschillende kleuren. Elk kleur geeft één thema weer tijdens het spel. Teken hiervoor de 10 vlakken af op het spelbord. In de link kunt u zien hoe je een cirkel in 10 verdeeld. Vervolgens verft u elk tegen over elkaar liggend vak in dezelfde kleur. Voor een algemene mooie afwerking van het frame van het rad ook geverfd worden.

Link: https://youtu.be/dT5UWTdGJ94

Step 5: Vernis Het Spelbord

Vernis vervolgens het spelbord en de geverfde houten planken.

Step 6: Deuvels Toevoegen

Boor een gaatje aan de zijkant op elke lijn van de overgang tussen 2 kleuren en in het midden van elk vak met een dikte van 8 mm, met een houtboor. Dit doe je aan de rand over de hele cirkel. Laat bij 1 kleur ruimte over dat het handvat bereikbaar is. Plak de deuvels in de gaten met de houtlijm en laat drogen.

Step 7: Handvat Ontwerpen En Monteren

Het handvat werd via 3D builder opgemaakt en daarna 3D geprint. Dit handvat kan ook zeker op een andere creatieve manier worden gemaakt indien u geen gebruik kan maken van een 3D-printer. De afmetingen van het handvat zijn: 70x70x50mm. Om het handvat vast te nemen is een palmaire greep nodig. Lijm het handvat aan het bord met de tec7.

Het handvat werd aan de hand van tinkercad opgemaakt. De creatieve manieren zijn een tennisbal, wasdopje,...

Link: https://www.tinkercad.com/

Step 8: Spelen Maar!

Het rad is klaar! Laat het nog een dag drogen. Maak de volgende stappen voor het koppelen van de Makey- Makey en het maken van de kaarten.

Step 9: Kaarten Bij Het Rad

De QR-code is de link naar de vragen met betrekking tot het rad voor ieder wat. De vragen zijn opgedeeld in vier thema's. Een eerste thema is een herinnering waarin er een blik naar het verleden wordt gelegd. Thema twee die tijdens het spel aanbod komt is bewegen, bij het thema bewegen worden de mensen verplicht om een doe-opdracht uit te voeren. Thema drie is quiz, vragen worden gesteld uit verscheidende onderwerpen. Het laatste thema waar het spel zich opricht is muziek.

De verschillende kaarten worden afgedrukt, geknipt en gelamineerd. Eventueel kan deze aan elkaar worden bevestigd om de verschillende thema's bij elkaar te houden.

Step 10: Makey Makey 'Scratch'

Vooraleer de Makey-Makey verbonden kan worden aan het rad kan via volgende QR-code de website Scratch geopend worden. Wanneer u op de homepagina van de website komt kan u via volgende gegevens aanmelden om het scratchprogramma te gebruiken.

Gebruikersnaam: Groep10

Wachtwoord: HetRadvanFortuin

Step 11: Inloggen Op Scratch

U kunt inloggen op de website met de gegevens die in bovenstaande stap staan vermeld. Eenmaal uitgevoerd bent u op de website, krijgt u het volgend scherm te zien (foto 1). Daar druk je op de koffer rechtsboven.

Later verschijnt het scherm zoals u ziet op de tweede foto. Kies voor het programma 'RAD'. Dit is het programma waarin de voor elk thema in zijn.

Step 12: Makey Makey Koppelen Aan Computer

Verbind de USB kabel met de computer en het Makey-Makey bord.

Plaats de grijze krokodillenklemmen in de aarding van het Makey-Makey board en verbind deze met de geleide ring.

Sluit vervolgens de andere krokodillenklemmen op volgende manier aan op het Makey-Makey board

- krokodillenklemmen rood wordt verbonden met de linker pijl

- krokodillenklemmen groen wordt verbonden met de 'space'

- krokodillenklemmen geel wordt verbonden met de pijl omlaag

- krokodillenklemmen licht groen wordt verbonden met de rechter pijl

- krokodillenklemmen worden verbonden met de pijl omhoog

Verbind één van de connectoren met de letter 'A' op het Makey-Makey board. Deze zorgt ervoor dat het geluid van het rad voor ieder wat kan worden afgespeeld bij aanraking van de zwarte Play-Doh op het Play-Doh bedieningspaneel.

Step 13: Makey Makey Koppelen Aan Play Doh

Verbind de vijf krokodillenklemmen met het Play-Doh bedieningssysteem. De eenvoudigste manier hiervoor is om de kleuren van de krokodillenklem met dezelfde kleur van de Play-Doh te verbinden. Het verbinden is eenvoudig door de krokodillenklem in de Play-Doh te plaatsen. Een voorbeeld van deze verbindingen vind u hier onder.

- licht groene krokodillenklem met de blauwe Play-Doh

- rode krokodillenklem met de rode Play-Doh

- oranje krokodillenklem met de bruine Play-Doh

- groene krokodillenklem met de groene Play-Doh

- gele krokodillenklem met de Gele Play-Doh

Het spel kan beginnen. Het is belangrijk dat de persoon die het Makey-Makey board begeleid de geleidende ring aan heeft anders zal het programma niet werken.

Be the First to Share

  Recommendations

  • Toys & Games Contest

   Toys & Games Contest
  • Make it Real Student Design Challenge #3

   Make it Real Student Design Challenge #3
  • Colors of the Rainbow Contest

   Colors of the Rainbow Contest

  Comments