Introduction: Sailingboat

Vanuit mijn studierichting "Maritieme Techniek" ben ik op het idee gekomen tijdens de FabLab lessen om een zeilbootje te ontwerpen in Rhino en deze 3D te printen. Ik heb de romp in Rhino gemaakt en de rest van het bootje zelf in elkaar gezet. Er zit een LED lampje voor op het dek.

Step 1: Wat Je Nodig Hebt Om De Boot Te Maken.

Materialen:
- mahogany hout
- verf
- lapje stof
- spijker
- schroefoogjes 3x
- fietslampje
- elektriciteitsdraad
- tin
- epoxy lijm
- 1 sec. lijm
- schuurpapier
- dun touw

Gereedschap:
- 3D-printer
- scalpel
- soldeermachine
- naaimachine
- boormachine

Step 2: Het Maken Van De Boot.

1. In Rhino heb ik het ontwerp van de romp getekend. Dit bestand heb ik omgezet naar een stl bestand en zo geprint met een 3D-printer in het FabLab. Na veel pogingen is dat gelukt, met nog steeds een klein foutje er in. Het touw van de printer kwam op het allerlaatst namelijk vast te zitten waardoor de onderkant niet helemaal dicht is. Maar voor dit ontwerp maakt dat niet uit omdat de onderkant toch op een doosje wordt geplakt.

2. Ik heb een dunne plaat mahogany hout gebruikt om de bovenkant van het bootje op over te tekenen. Deze vorm heb ik toen uitgesneden en met epoxy lijm heb ik het hout op de 3D-print geplakt. Met een boormachine heb ik toen voorzichtig een gat in de romp en het hout geboord zodat daar later de snoertjes van het LED-lampje doorheen kunnen.

3. Het zeiltje van de boot heb ik gemaakt door een stukje stof uit te knippen, de randen hiervan om te vouwen en deze vastgenaaid met een naaimachine. Ik heb in elke hoek een gaatje gemaakt waar een dun touwtje doorheen kan. Ik heb 2 houten stokjes gebruikt om als mast en giek te gebruiken en om een schakel van de mast naar de giek te maken heb ik 2 schroefoogjes gebruikt zoals je kunt zien op de foto. In de giek heb ik een klein gaatje geboord om het touw doorheen te doen en op de top van de mast zit een klein spijkertje om daar het touw met het zeil aan vast te maken.

Step 3: De Connectie Van Het LED-lampje Maken.

Zoals je kunt zien op de foto, heb ik een simpel wit fietslichtje gebruikt om uiteindelijk mijn boot lampje van te maken. Ik heb het lampje uit elkaar gehaald, waardoor je alleen het plaatje met daaraan het LED-lampje overhoud. Ik wou het lampje voor op de boot plaatsen waardoor ik dus de connectie tussen het lampje en het plaatje moest vergroten. Dit heb ik gedaan doormiddel van 2 elektriciteitsdraadjes. Als eerste heb ik de tin die om het lampje heen zat verwarmd met de soldeerbout waardoor hij los kwam. Met de soldeerbout heb ik hier toen de twee draadjes tussen gesoldeerd. Op het lampje kun je zien welke de min kant is, op de min kant is het plastic namelijk plat.

Omdat ik ook nog graag een drukknopje tussen mijn schakeling wou hebben, heb ik twee draadjes aan de plus en minkant van de schakeling gesoldeerd. Het plaatje is zo geprogrammeerd dat als je 1x drukt het lampje gaat knipperen, als je 2 keer drukt brand hij constant en als je de 3e keer drukt gaat hij weer uit.

Het plaatje heb ik onder het bootje in een doosje gestopt waarop het bootje uiteindelijk wordt gelijmd.

Step 4: The Finishing Touch.

Met seconde lijm heb ik de mast op de romp gelijmd. En op het achterdek heb ik een schroefoogje gemonteerd waar het draadje van de giek aan vast wordt gemaakt zodat de giek mooi vast zit.

Al met al vond ik dit een erg leuk project om uit te voeren. Het printen met een 3D printer was nieuw voor mij maar erg interessant en leerzaam. Voor mijn studie en later werkveld is de 3D printer erg handig om snel aan een klant te laten zien hoe het ontworpen schip er uit gaat zien in 3D. Ik hoop deze techniek dan ook nog wel vaak te gaan gebruiken.