Introduction: Sediment Zeef Door David Oldenhuis(4453816) En Daan Bosselaar(4712706) Vak: CT3412-16

Het is in veel wateren belangrijk om te weten hoeveel sediment aanwezig is en van welke grootte dit sediment is. Daarom hebben wij een sediment zeef gebouwd, deze filtert sediment in verschillende groottes en weegt dit. Als bekend is hoeveel volume water door de zeef is gegaan kan het aantal gram sediment per liter water worden bepaald.

Supplies

1. Het frame. Voor het maken van het frame moet je een 3D-printer tot je beschikking hebben. Het materiaal is licht en water afstotend dus perfect voor deze opstelling.

2. 3 Zeefjes. In het frame zitten 3 zeefjes. Elk zeefje heeft verschillende grootte gaten om stukken sediment van verschillende grootte tegen te houden. 3. Photon. 1 Photon om waardes van druksensoren af te kunnen lezen. 4. 3 Druksensoren. De druksensoren zijn om de massa van het achtergebleven sediment in de zeefjes te meten. 5. Snoertjes. Veel snoertjes om de sensoren met de Photon te verbinden.

Step 1: Frame

Het frame zal je niet zelf bouwen maar 3D-printen. Het materiaal hiervan is waterafstotend en erg licht waardoor je de zeef makkelijk kan verplaatsen. Na het printen moet je ervoor zorgen dat je in 2 wanden op 3 verschillende hoogtes een gat boort en in een wand 3 gleuven. De 3 hoogtes moeten per wand wel hetzelfde zijn.

Step 2: Zeef Skelet

Maak drie frames van ijzerdraad voor de drie zeefjes. Gebruik per frame drie stukjes ijzerdraad die met de punten in het midden van de ribbe bij elkaar komen. Deze punten kan je om elkaar heen draaien en door de eerder geboorde gaten doen. Zie ook de bijgevoegde afbeelding voor duidelijkheid.

Step 3: Zeefjes Vastmaken

Nu kunnen de zeefjes op de ijzeren frames worden gelijmd. Let er bij deze stap goed op dat je de zeefjes op volgorde van fijn naar grof vast maakt. Zodra een zeef vast zit kan je geen zeef er onder meer vastmaken.

Step 4: Druksensoren Assembleren

Nu de sediment zeef gebouwd is moet de massa nog worden gemeten. De druksensoren plaats je in de gleufjes en klem je heel licht in. Hierdoor zitten ze vast en heb je een duidelijke 0-waarde.

Step 5:

Sluit tot slot je Photon aan en gebruik de code uit de afbeelding om de massa bepalen. Uw sediment zeef is nu helemaal klaar om metingen te verrichten.