Introduction: Toerenteller Kever
De toerenteller.
Voor mijn project ga ik een schakellampje maken voor mijn volkswagen kever.
Dus voordat we beginnen ga ik even vertellen wat het project in moet gaan houden:
Ik wil met pic-basic het aantal toeren dat mijn auto maakt kunnen tellen. Hierop moet de pic-processor kunnen reageren en dan een rgb-led aansturen. Deze moet van kleur veranderen naarmate de toeren hoger worden.
Ook komt er een temperatuursensor die meet of de motor warm of koud is want als de motor koud is wil ik niet op hoge toeren gaan schakelen.
Moscow
Dus even een moscow lijstje voor hetgeen wat meer belangrijk is en wat minder:
Must:
- Pic processor moet het aantal toeren kunnen tellen en daarop reageren.
- Bij een verschillend aantal toeren verschillende lampjes laten branden ter indicatie van de toeren.
Could:
- Toeren lager bij een koude motor.
- Indicatie lampje dat het systeem werkend is als je hem opstart.
Should:
- Sport modus die het maximum aantal toeren sterk verhoogd.
Would:
- Waarschuwingslampjes voor dat er naar de sportmodus geschakeld is.
- Waarschuwingslampje dat de sportmodus nog aan staat bij opstarten.
- Print plaatje
Step 1: Versimpeld Schema
Schema
Dit is de versimpelde aansluitingsschema voor de toerenteller. (Let wel op! Er is een verandering: de spoel wordt aangesloten op de bobine en niet op een van de verdelers.)
Er komt een spoel om de bobine. De bobine zorgt voor het stroom van de bougies. Het stroom wordt in pulsen verzonden en hieruit kan je het aantal toeren per minuut halen.
Step 2: Componenten
De componenten die men nodig heeft om het product te realiseren:
Processor onderdelen
1x PIC16F628P (Pic Processor)
1x kristal voor de PIC16F628P
7x 100nF condensator
1x 220nF condensator
2x 220uF condensator
1x 470 ohm weerstand
1x 1M weerstand
2x 1k weerstand
2x 8.2k weerstand
1x 10k weerstand
1x potentiometer 5k
1x 1N4004 diode
1x NE555 timer
1x 7805 spanningsregelaar
1x LM358N comperator
1x switch (optioneel voor sportmodus)
1x RGB led
1x temperatuursensor
Printplaatje
Fotogevoelige epoxyprint
Fotopapier
Printer
UV lamp
Gootsteenontstopper
ammoniumpersulfaat oplossing (pas op, zeer gevaarlijk)
2 bakken voor de vloeistoffen
Step 3: Het Programma
Attachments
Step 4: Het Aansluiten Van Het Breadboard
Het schema zelf ziet er nogal gecompliceerd uit maar het kan verdeeld worden in verschillende onderdelen.
Spannings regelaar
Linksboven staat het kleine circuit voor de spanningsregelaar. Het hele circuit krijgt stroom van de accu, deze levert een stroom van 12 volt. Dit kan de kleine pic processor niet aan dus er moet een spanningsregelaar komen die de stroom van 12 volt naar 5 volt terugbrengt.
Signal Conditioner
Links in het midden bevindt zich de signal conditioner. Het signaal van de bobine is niet mooi. Er zitten heel veel storingen en pieken in. Om hiervan een mooi blok signaal te maken gebruik ik een signal conditioner. Hierdoor kan de processor veel beter de signalen lezen en deze omvormen tot het aantal toeren per minuut.
Temperatuur omvormer
Linksonder bevindt zich de temperatuur omvormer. Deze werkt met een NTC en een potentiometer. Je kan dus zelf de omslagtemperatuur waarbij de motor op warm staat instellen.
Pic processor
Rechts bevindt zich de pic basic processor (PIC16F628P). Hieraan zit een kristal verbonden voor extra nauwkeurige seconden.
Step 5: Het Testen Op Een Breadboard
Toen de software eenmaal klaar was heb ik het hele circuit getest op een breadboard.
Er is daarna een simulatie via een pulsgenerator uitgevoerd. Het apparaatje werkte naar wens.
Wat er gebeurd was is: de pulsgenerator gaat 180 Hz naar 220. De pic processor telt het aantal pulsen en rekent deze om naar toeren per minuut. Sportstand stond op uit en motor stond op warm dus het aantal toeren was normaal.
Als het aantal toeren per minuut tussen de 3000 en de 3500 zit dan zou het lampje blauw moeten branden en dit gebeurde ook. Van 3500 naar 6000 brand het rgb ledje rood.
Bij opstarten moet het lampje groen branden en als bij opstarten de sportstand aan staat dan moet het lampje rood knipperen. Dit alles werkte perfect.
Hierna kon het breadboard aangesloten worden op de auto. De plus pool kon worden aangesloten op de plus van de bobine en de negatieve wordt aangesloten op het chassis van de auto (we hebben dit in dit geval op de klip gedaan van de verdeler.)
Step 6: Printplaatje
Na het testen van het breadboard kan er een printplaatje gemaakt worden.
Het is een ingewikkeld process en voor een zeer gedetailleerde beschrijving kunt u beter googelen op "printplaatje etsen".
Stap 1
Eerst moet het printplaatje ontworpen worden. Hiervoor heb ik met behulp van mijn vader CadSoft Eagle gebruikt.
Stap 2
Als het printplaatje ontworpen is dan kan het uitgeprint worden op fotopapier. Let er wel op dat het zwarte ink ook écht zwart moet zijn anders heeft dat later effect op het print plaatje.
Stap 3
Leg het printplaatje op de fotogevoelige epoxyprint en belicht het voor 10 minuten met UV licht.
Stap 4
Als het printplaatje is belicht moet het in een badje van gootsteenontstopper gestopt worden. Dit moet lichtjes heen en weer geschud worden zodat het laagje fotogevoelige epoxyprint weg gaat dat is belicht door de UV straling. Dit moet alleen niet al te lang gedaan worden want dan wordt het printje aangevreten.
Stap 5
Hierna kan het in een bak metammoniumpersulfaat oplossing gestopt worden zodat het koper opgelost wordt. Zorg ervoor dat deze vloeistof in beweging blijft zodat het koper goed oplost. Dit kan ongeveer een half uur of meer duren.
Stap 6
Als laatste stap moet het printplaatje opnieuw belicht worden met UV licht voor wederom 10 minuten. Hierna is het printplaatje klaar voor gebruik.
Step 7: Testen Op Het Printplaatje
Attachments
Step 8: Aansluiten Op De Auto
De processor heb ik in een houten case onder mijn stuurkolom liggen op dit moment. Het kan op elke plaats in de auto geplaatst worden dus dit maakt niet zeer veel uit.
Lampje
Hetgene wat uit maakt is waar het lampje geplaatst wordt en waarop alles aangesloten wordt. Het lampje heb ik een klein stukje onder mijn dashboard geplaatst. Er zaten daar al schroeven die mijn dashboard vast houden dus ik heb het lampje tussen 1 van deze schroeven geplaatst. De rest van de bekabeling heb ik onder mijn middenconsole gestopt, onder mijn achterbank en via mijn kattenbak zo de motorruimte in (er moet wel een gaatje geboord worden achter het stof).
Aansluiten van de bekabeling
Het is zeer belangrijk waar je de bekabeling op aansluit! Kijk goed naar het schema dus.
Zorg dat de plus kant van de input_ignition aangesloten wordt op de negatieve kant van de bobine (rechter kant van de bobine op de foto). De massa wordt aangesloten op het chassis van de auto. Elk stuk blootliggend metaal is prima. Ik heb de massa aangesloten op de schroef waarmee de bobine vastgezet wordt.
De voeding wordt op de plus kant van de bobine (linker kant van de bobine op de foto) aangesloten.
Input_ntc is de temperatuurmeter, deze wordt met een klem om het inlaatspruitstuk gebonden. Deze wordt tijdens het rijden warm en daar kan de temperatuur uit afgelezen worden.