Introduction: Udhëzues Juaj Për DC Për Të AC Inverter Fuqie

in English .
https://www.instructables.com/id/YOUR-GUIDE-TO-DC-to-AC-POWER-INVERTERS

BAZAT. Shumica e pajisjeve standarde janë të dizajnuara për të pranuar vetëm AC (alternating aktuale) tensione sepse kjo është se si energjia elektrike është furnizuar nga rrjeti. Në mënyrë për të drejtuar një pajisje elektronike nga një burim DC (e drejtpërdrejtë aktual) ju padyshim duhet për të transformuar atë në AC. Një pajisje që konverton energjinë elektrike nga formë DC në formë AC përdorur qarqet elektronike është i njohur në industrinë e energjisë si inverter. Vini re se i njëjti term përdoret në elektronikë digjitale për një qark që ndizet në nivelin logjikë e një sinjal. Për të shmangur konfuzionin, pajisja ne po flasim për një inverter fuqie. Zbatimi i saj tipik është për të kthyer një tension të baterisë në AC .

Inverters janë përdorur në një shumëllojshmëri të gjerë të aplikacioneve nga adapters të vogla të makinave të sistemeve të mëdha të rrjetit-kravatë që mund të ofrojë energji elektrike në një shtëpi të tërë.

Llojet. Ekzistojnë tri lloje themelore të converters DC-ac varësi AC prodhimit waveform tyre: valë katror, ​​Sinewave modifikuar, dhe valë të pastër sine (shih diagramin më poshtë). Vala katror është lloji më e thjeshtë dhe më e lirë, por sot ajo është praktikisht nuk përdoret komercialisht për shkak të cilësisë së ulët të energjisë (THD≈45%). Të modifikuar topologies valë sine (të cilat janë modifikuar në të vërtetë sheshet) të sigurojë pulses drejtkëndëshe me disa pika të vdekura mes gjysmë-cikle pozitive dhe negative. Ata janë të përshtatshme për ngarkesat më të madhe elektronike, megjithëse THD tyre është pothuajse 24%.
Modelet që punësojnë një teknikë të tillë janë me çmim në varg prej $ .05- 0,10 $ për vat. Ata janë më të popullarizuara Inverters me kosto të ulët në tregun e konsumit sot, veçanërisht në mesin e Inverters makinave. Arsyeja pajisjet elektronike shumica nuk e kujdesit për të waveform furnizuar është se ata kanë një SMPS të brendshme, të cilat korigjon tension input anyway. Megjithatë, disa pajisje të kërkojnë pushtet më të pastër. Fatkeqësisht, lloji i prodhimit AC është përmendur rrallë në prodhimet e konsumit të keq. Nëse ju shikoni një pajisje përshkrim të cilit nuk i thonë se ajo është një lloj i pastër sinusoidale, atëherë ka shumë të ngjarë se është një valë katror apo një e modifikuar. Ne pamë se waveform output në konvencionale Sinewave modifikuar DC-AC qarqeve ka vetëm tre nivele: zero ose tensionit të pikut të të dy polaritetit. Duke shtuar dy nivele më shumë tension, një projektuesi mund të zvogëlojë THD nga 24% në mënyrë tipike 6,5%. Periodikisht lidh prodhimit në një nivel të tensionit të caktuar me kohën e duhur mund të prodhojë një waveform të nivelit të shumta që është më afër sinusoidale se sa një konvencionale modifikuar.

Një inverter vërtetë Sinewave prodhon dalje me më të ulët totale shtrembërim harmonik (normalisht nën 3%). Ajo është lloji më i shtrenjtë i burimit AC, e cila përdoret kur ka një nevojë për një dalje sinusoidale për pajisje të caktuara, të tilla si pajisje mjekësore, printera lazer, stereos, etj Kjo typs është përdorur edhe në rezistencë e lidhur aplikimet.

Ka një numër i topologjive shfrytëzohen në qarqet inverter pushtet. Të qarqeve të lirë të përshtatshme kryesisht për hobbyists projekte mund të ketë vetëm një konvertim push-tërheq me një transformator hap-up. Nëse një konvertim i tillë përdor një ngacmim të jashtëm pa kontrollin aktual-mode, transformator i saj mund të vuajnë nga çekuilibër fluksit që mund të çojë në transistorëve dështimit. Qark përshkruar është një shembull i një dizajn të vetme-fazë. Më të komercialisht modele të prodhuara përdorni një koncept multi-fazë. Me një teknikë të tillë, për herë të parë një kalimi para-rregullator ngre një tension nga burimi input në një nivel të rregulluar DC korrespondon vlerës së pikut të tensionit të dëshiruar sinusoidale. Faza e prodhimit pastaj gjeneron AC. Kjo fazë zakonisht përdor një të plotë-urë (shih diagramin në të djathtë) ose konfigurimin gjysmë-urë. Vini re se me një gjysmë-urë, tension DC-link duhet të jetë më shumë se dy herë kulmin e prodhimit të gjeneruara. Input të prodhimit izolimit panatyrshëm është dhënë nga ose një transformator frekuencë të lartë në kalimi para-rregullator, ose me një pjesë të madhe të ulët të frekuencave (LF)


transformatorit prodhimit. Nëse një transformator LF është përdorur, sinusoid është gjeneruar në anën e saj primar dhe transformuar në anën e mesme. Ka edhe Inverters transformerless, të cilat janë fituar popullaritet në sistemet diellore.
Në harton me operacion shesh-valë, niveli i prodhimit duhet të kontrollohet në anën DC. Qarqeve sine valë të vepruar në impuls gjerësi-moduluar (PWM) mënyrën, në të cilën tension të krijuara dhe frekuenca janë rregulluar me të ndryshme ciklin detyrë e pulses të frekuencave të larta. "Copëtuar" tension pastaj kalon nëpër një të ulët-të kalojë LC-filtër për të furnizuar një dalje të pastër sinusoidale. Edhe pse një qasje e tillë është më e shtrenjtë, ajo është e punësuar zakonisht në pajisje të rrjetit-kravatë, të cilat kërkojnë cilësi të lartë të pushtetit. Nga rruga, në të kaluarën, përmbysja u krye duke përdorur alternators nxitur nga motorët DC. Në ditët e sotme, një inverter nuk ka lëvizur pjesë dhe ndryshe nga një gjenerator, nuk djeg karburant dhe nuk e lëshojnë tymi toksik.

Inverters pushtet për makina. Inverters Automotive shpesh vijnë me një krik që mund të mbyllën në një cigare të lehta. Shënim, megjithatë, se lighters cigareve janë të mbrojtur nga një fitil të vlerësuarat në mënyrë tipike në mes 10 dhe 20 A. Kjo zakonisht është e mjaftueshme për të drejtuar laptop apo elektronike të tjera portative. Në përgjithësi, fuqia maksimale që ju mund të tërheqë nga një cigare enë çakmak është 12V × (fitil amperage) × η volt-amps, ku η është efikasiteti i inverter (në mënyrë tipike η = 0,95-0,98). Nëse keni nevojë për të ushqyer elektronike që konsumon më shumë se kaq, pajisja juaj duhet të jetë e lidhur direkt me bateri makine. Kjo është arsyeja pse modelet e mësipërme 200 VA zakonisht as nuk japin një prizë për DC prizë. Në vend të kësaj ata përfshijnë kabllot bluzë që mund të përkulur deri në terminaleve të baterisë. Vini re se Inverters komerciale janë renditur zakonisht në volt-amps (VA). Fuqia e vërtetë (watts) ata mund të furnizimit do të varet nga faktor fuqie të ngarkesës tuaj: Watts = VA × PF, ku PF është gjithmonë <1.