WeatherHub

1,192

20

2

Introduction: WeatherHub

About: student NMCT at Howest (Kortrijk Belgium)

Benodigdheden:

 • 1 x Raspberry Pi
 • 2 x Zonnepaneel
 • 1 x Luchtvochtigheidssensor
 • 1 x Licht sensor
 • 1 x 220 Ohm weerstand
 • 1 x 4,7K Ohm weerstand
 • 1 x LCD Display
 • 1 x Voltage limiter
 • 1 x BMP180
 • 1 x Hall Sensor
 • 1 x Diode
 • 1 x 9v Batterij
 • 1 x Waterdichte doos
 • Jumper wires
 • Plexiglas
 • Hout

Step 1: Schakeling

De schakeling is de basis van het weerstation. Alle sensoren moet correct worden ingelezen en daarom is het belangrijk dat deze correct zijn geschakeld. Op het elektrisch schema of breadboard schema kun je de volledige schakeling zien. Je kunt deze schakelen op één breadboard of op twee zoals ik.

Step 2: Schakeling Monteren in Waterdichte Doos

Om de schakeling te monteren in de waterdichte doos is het belangrijk om de doos goed op te meten vooraleer het zagen van het hout. Na het opmeten van de doos teken je de afmetingen af op het hout. Om niet schuin te zagen heb ik de lijnen getrokken met een hoeklat. Na het aftekenen op het hout mag je beginnen zagen. Normaal zou je nu een rechthoekige plaat moeten hebben.. Door de rubberen dichtingen van de doos past de plaat niet helemaal daarom heb ik wat inkepingen in de zijkant van de plaat gemaakt. Nadat de houten plaat in de doos past kun je beginnen met de schakeling aan de plaat te bevestigen. De breadboard's hebben normaal gezien een klever aan de onderkant waarmee je deze handig kunt monteren. Om de Raspberry Pi te monteren neem je 2 kleine vijzen en draai ze in de houten plaat. De Raspberry Pi kan door de inkepingen aan de achterkant makkelijk gemonteerd worden op deze vijzen. Als de Raspberry PI vast hangt aan de plaat zouden alle vaste onderdelen moeten gemonteerd zijn.

Step 3: Kijkvenster Waterdichte Doos

Om het LCD display te kunnen zien van buitenaf moet je een kijkvenster voorzien in de waterdichte doos. Meet het LCD display op en teken deze af op de doos. Je kunt het gat het best maken door een gat te boren middenin het afgetekende gebied. Als het gat geboord is stop je het mes van de figuurzaag in het gat zodat je de volledige omtrek van het LCD display kunt uitsnijden. Om de doos terug waterdicht te maken snij je best een plexiglazen plaatje zodat je 5mm over hebt rondom het uitgezaagde gat. Met wat waterdichte silicone plak je het plexiglazen plaatje op de waterdichte doos.

Step 4: Hout Zagen

Teken het hout af met een potlood en zaag het uit. Je zou een totaal van 6 planken moeten hebben. Ik had:

 • 2 planken van 43,6 x 29
 • 2 planken van 29 x 13
 • 2 planken van 40 x 13

Schuur de planken glad met wat schuurpapier en monteer ze aan elkaar. 1 plank van 43,6 x 29 aan de achterkant de 2 lange planken aan de zijkant en 1 plank van 29 x 13 aan de onderkant.

Step 5: Solderen Zonnepaneeltjes

Vooraleer je de draadjes aan de zonnepaneeltjes kunt solderen moet je de draad strippen met een ontmantel tang.

Step 6: Bovenkant Weerstation

Om de windmolen te monteren moeten je een rond gat boren. Je kunt dit met een cirkelzaag of met een figuurzaag. Het zonnepaneeltje moet ook aan de bovenkant gemonteerd worden daarom moet er ook een rechthoekig gat gemaakt worden. Om de houten box spatwater dicht te houden is het beter om terug een plexiglazen plaatjes over beide gaten te monteren. Nadat het plexiglas gemonteerd is kun je het zonnepaneeltje aan de onderkant monteren met wat silicone. Om de windsensor te monteren maak je een blokje van 4 op 3 vast aan het plankje.

Step 7: Temperatuur Sensor Monteren

Om de temperatuursensor te monteren moeten we een gat boren in de houten box. Meet af waar je je temperatuursensor wil monteren en boor een gat. Steek de temperatuursensor door het hout via de waterdichte doos.

Step 8: Tweede Zonnepaneeltje Monteren

Om de stroomdraad van het zonnepaneeltje wat weg te werken maken we met een tafelzaag een gleuf in het hout. Om het zonnepaneeltje vast te maken aan het houten balkje zagen we nog een rechthoekig plaatje. Om de draden wat weg te werken zaag je best nog een cirkel uit het plankje. En vijs je 2 vijzen in het plankje. Met silicone hang je het zonnepaneeltje vast aan het plankje. De draad stop je best in een krimpkous om de draad wat beter te beschermen. Om de onderkant van het zonnepaneeltje wat beter te beschermen kun je wat waterdichte gel over de bedrading doen.

Step 9: Deurtje Monteren

Om het deurtje te monteren aan de houten box moeten we eerst de scharnier op maat zagen. Als de scharnier op maat is gezaagd kun je deze monteren aan de houten box. Vooraleer je de scharnier aan het deurtje monteert moet je eerst een gat in het deurtje zagen voor het LCD display. Als het gat gezaagd is in het deurtje kun je deze monteren aan het scharnier. Om het deurtje dicht te houden is het beter dat je een slotje monteert aan de andere kant.

Step 10: Solderen

Om de twee zonnepaneeltjes aan elkaar te hangen soldeer je deze beter aan elkaar. Aan de + zijde van een 9 volt batterij moet er een diode komen. Aan het uiteinde van de diode komt de + zijde van de zonnepaneeltjes en aan de - zijde van de batterij komt de andere draad van de zonnepaneeltjes.

Step 11: Code

Op je Raspberry Pi moet je het besturingssysteem Raspbian hebben. Zorg ervoor dat dit de laatste versie is. Als deze op je Raspberry Pi is geïnstalleerd is het beter dat je een update en upgrade uitvoert met:

 • Sudo apt-get update
 • Sudo apt-get upgrade

Python is al geïnstalleerd op je Raspberry Pi. Je hebt enkel nog MySQL nodig om je data op te slaan in de database. Dit doe je met:

 • Sudo apt-get install mysql-server
 • Sudo apt-get install mysql-client

Bij de MySQL installatie zal je gevraagd worden om een wachtwoord voor de root gebruiker. Dit schrijf je beter op zodat je deze niet vergeet. Je kunt inloggen op je MySQL database met:

 • mysql -uroot -p

Nadat je deze instructie hebt ingegeven zal je je root wachtwoord moeten ingegeven. Als je dit allemaal hebt gedaan moet je de tabellen nog aanmaken in je database. Dit kun je doen door het bijgevoegde weatherhub.sql bestand te kopiëren naar de Raspberry Pi. De code voor de website en de hardware kun je terugvinden op mijn github pagina: WeatherHub Github. Als alles op de Raspberry Pi staat moet je er nog voor zorgen dat deze scripts automatisch starten bij het opstarten van je Raspberry Pi, dit doe je door een lijntje code toe te voegen aan het rc.local bestand.

 • Eerst ga je naar rc.local: sudo nano /etc/rc.local
 • Dan voeg je dit toe:
  • python /map/naar/weatherhub/Site.py & && sleep 10 python /map/naar/weatherhub/Execute.py &

Nadat je dit gedaan hebt zouden de scripts automatisch moeten starten bij het opstarten van de Raspberry Pi. Het kan een twee tal minuten duren vooraleer er iets op het schermpje komt doordat je Raspberry Pi nog aan het zoeken is naar het netwerk. Om op de website van het weerstation te komen moet je het ip-adres van je Raspberry Pi intikken gevolgd door :8080 en je komt terecht op je Raspberry Pi. Je Raspberry Pi moet hiervoor wel verbonden zijn met het internet. Dit kun je doen door hem te verbinden met wifi. Het kan zijn dat je Raspberry Pi niet kan verbinden met een 802.1x netwerk, daarom zal je voor een simpel wifi netwerk moeten zorgen.

Step 12: Stroomvoorziening

Om de Raspberry Pi aan en af te kunnen leggen stop je beter een schakelaar tussen de stroomvoorziening en de Raspberry Pi. Doordat de Raspberry Pi via een usb kabel wordt gevoed heb ik een usb uitgang op de stroomvoorziening gemonteerd om de Raspberry Pi makkelijk te kunnen voeden. Indien de batterij leeg zou zijn door op een minder zonnige plaatst te staan kun je zo nog altijd een powerbank op de usb kabel aansluiten om tijdelijk stroomvoorziening te hebben totdat de batterij terug is opgeladen.

Step 13: Afwerken

Als alles afgewerkt is kun je de bovenkant van de waterdichte doos dichtschroeven en het deurtje sluiten en je hebt een zelfgemaakt weerstation

Be the First to Share

  Recommendations

  • The 1000th Contest

   The 1000th Contest
  • Battery Powered Contest

   Battery Powered Contest
  • Hand Tools Only Challenge

   Hand Tools Only Challenge

  2 Discussions

  0
  LunaEros
  LunaEros

  2 years ago

  I thought this was an English site?

  0
  DIY Hacks and How Tos

  Welcome to Instructables. Thanks for sharing with the community.