Introduction: Windmolen

This is our method of making a simple windmill.

Supplies

Benodigde materialen :

PVC buizen R~1,5 cm voor constructie van het frame 2 T-splitsingen, 4 bochten.

klosje garen

kartonen platen

6 sate prikkers

6 neodynium magneten R~0.75 1,2 mm dik 2 neodynium R~0.5 1,2 mm dik

2 houten planken 1cm dik en 2cm dik (20cm bij 15cm) en 1 plank (24 cm bij 7,5 cm en 1.8 cm dik)

2 pvc zadelklemmen 40 mm

4 verzonken schroeven 4,5 x 20mm

Spoeldraad minstens 500 meter

lijm

3dprint plastic voor 4 wieken 20 cm en 1 centraal verbindingstuk (rond) R = 2cm

lego: blokjes + platen + 2 schijven + 3 stokjes 6 cm lang +1 stokje 3cm + 6 verbindingstukjes lang met

ducktape

Benodigde Gereedschappen:

boormachine

lijmpistool

schaar

schroevedraaier

zaag

spoeldraaier

Step 1: Design En Fabrikatie Wieken

Begin met de bouw van de wieken van molen. Hiervoor hebben wij een ontwerp van https://www.thingiverse.com/thing:3573418 genomen. Hierbij hebben we een opzet stuk ontworpen waarbij de wieken 10 graden gedraaid is ten opzichte van de horizontale as. Deze ontwerpen hebben we met een Ultimeter 2 3D printer gemaakt. Om dit alles te maken met 1 3D printer te maken duurt ongeveer 9 uur.

Step 2: Spoel Draaien En Frame Maken

Daarna moet er nog een spoel gemaakt worden. Dit doe je met een PVC buis met R= 1.5cm, deze buis snij je af op 10cm. Deze maak je vast aan een spoeldraaier en met het spoeldraad draai je dan een spoel van 5000 windingen. Zodra dit allemaal klaar is maak je aan het opzet stuk een wiel van lego vast met een lijmpistool. Aan het wiel doe je een legostokje, hier aan komt een blokje waarin weer 2 legostokjes komen. aan die legostokjes maak je een groter wiel vast. De verbreding zorgt ervoor dat het grotere wiel makkelijker blijft draaien. In het grotere wiel doe je een verbindingsstuk waaraan dan een blokje kan met gaten erin. Er moet dan een stellage gemaakt worden waaraan de wieken zitten die hoog genoeg is dat het kan blijven draaien. Deze maak je van legoblokjes met gaten erin. Aan het einde van het blokje aan het grotere wiel maak je met het lijmpistool 3 magneten met een R van 0.75cm die vast. In een pvc buis maak je 2 gaten met een afstand van 12 cm. Door beide gaten haal je een touwtje, aan 1 van de 2 touwtjes maak je de 3 magneten vast die al aan het legoblokje zitten. dit doe je door het touwtje tussen de magneten te doen, als dit niet goed genoeg blijft zitten kan je het vast lijmen met een lijmpistool. Aan het andere touwtje maak je weer 3 magneten, met een R van 0.75cm, vast op de zelfde manier. Als je de PVC buis in de lucht houd moeten de magneten op dezelfde hoogte zitten. Om de magneten goed te laten hangen moet er een stellage gebouwd worden van PVC. Hiervoor gebruik je 4 even lange stukken PVC die je in een rechthoek vast maakt aan een kartonnen plaat. Op de 4 stukken zet je een bocht. hier maak je zet je dan een kort stuk pvc naar een T-splitsing. aan beide kanten heb je dan een T-splitsing zitten vast aan 2 palen van PVC. Tussen de T-splitsingen zet je dan de PVC buis waar de magneten aan vast zitten zodat deze op de goeie hoogte hangen. Dit wordt bepaald doordat als de magneten in rust positie zitten het legoblokje horizontaal moet liggen.

Aan de magneten met het legostokje maak je een verbindingsstuk vast met het lijmpistool en doet daar weer een stokje van 6cm in. Aan dit stokje maak je 2 magneten vast met een R van 0.5cm. En tussen de 2 magneten nog 1 magneet met een R van 0.75cm, Aan die 3 magneten maak je weer een stokje vast van 3 cm. De stokjes haal je door de spoel heen. Aan het stokje waar aan 1 kant nog niks vast zit komt weer een opzetstuk wat vast wordt gemaakt aan de andere 3 magneten met een R van 0.75cm. Dit wordt allemaal vast gemaakt met een lijmpistool. Om de spoel te laten liggen maak je een stellage van PVC en hout. Hiervoor gebruik je 3 PVC buizen die even hoog zijn. Dit moet op 3 cm onder de hoogte waar de spoel moet liggen. De PVC buizen maak je vast aan de kartonnen plaat, dit doe je in de vorm van een 3 hoek. Hierop maak je 2 houten planken vast, 1 met een dikte van 2 cm en 1 met een dikte van 1 cm. Beide zijn ze 20cm bij 15 cm. (Kan ook 1 plank van 3cm dik zijn.) Hierop maak je de spoel vast met PVC klemmen met een diameter van 40mm. Dit maak je vast met schroeven. Om de magneten niet te veel te laten bewegen maak je aan de touwtjes sate prikkers vast. Hierdoor maken de touwtjes minder buigingen in de bewegingen. verder maak je aan het einde van de planken 2 sate prikkers vast. Aan beide kanten staan dus 2 sate prikkers. Tussen de 4 sate prikkers maak je 2 stroken karton vast in de lengte zodat de magneten niet te veel zijwaartsen beweging maken.