Introduction: Zoetepult

Dit is een instructable voor het maken van de zogenaamde "Zoetepult". Met deze instructable kom je direct uit bij het eindresultaat; dit is niet een volledig procesverslag. Deze heb ik apart ingevelerd.

Step 1: Benodigdheden

- 1 Arduino Uno

- 1 USB-kabel

- 1 breadboard

- 6 kabels

- 1 push-button

- 1 micro-Servo

- 1 powerbank

- 3 langwerpige, kartonnen/houten dozen

- 1 rechthoekige, kartonnen/houten basis

- 1 vierkant, kartonnen/houten doosje

- 2 bindklemmen

- 1 plastic lepel

- 1 elastiekje

- 1 paperclip

- Punttang

- Secondelijm

- Verf in kleur naar keuze

Step 2: Schema

Dit is het schema dat je kunt gebruiken om het technische gedeelte van de Zoetepult in elkaar te zetten.

Step 3: Code

Zet de volgende code in Arduino IDE en upload het naar de Arduino. Nu kun je alvast kijken of de motor werkt. Zo niet, dan is er iets mis gegaan of zit er een kabel verkeerd.

#include

Servo myservo; // motor van de katapult

int pos = 0; // de motor staat op 0 graden

void setup() {

myservo.attach(9); // de motor is via pin 9 aan de arduino verbonden

}

void loop() {

for (pos = 0; pos <= 180; pos += 1) { // motor gaat naar 180 graden

myservo.write(pos); // motor gaat terug naar 0 graden

delay(3);

}

for (pos = 180; pos >= 0; pos -= 1) {

myservo.write(pos);

delay(5);

}

}

Step 4: Bouwen

Als de code werkt is het tijd om te gaan bouwen!

Schilder eerst de houten/kartonnen onderdelen in de kleur die jij zelf mooi vind. Ga los, ga wild.

Zet een elastiekje vast in één van de klemmetjes en maak deze vervolgens met secondelijm vast aan de basis. Bevestig de lepel vervolgens aan de bovenste ring, zodat deze op en neer kan bewegen (zie foto).

Gebruik de punttang om de paperclip te verdraaien zodat die vast komt te zitten aan een ring van het andere klemmetje. De rest van de paperclip maakt een U-vorm die nét het randje van de lepel vasthoudt, en eindigt in een soort pinnetje. Bevestig het klemmetje en de servo-motor zo aan de basis, dat de motor het pinnetje kan verplaatsen en daarmee de katapult lanceert.

Lijm de deksel van het doosje ondersteboven vast aan de basis, het liefst in een hoek. Hierop kan de rest van de doos bevestigd worden. Binnenin de doos komt de Arduino met breadboard en powerbank te liggen. Zorg ervoor dat je twee openingen in de doos maakt: één voor de kabel van de servo-motor en één om bij de knop te kunnen.

Maak ook een opening in één van de langwerpige dozen, zodat deze een soort "brug" vormt over het klemmetje heen. Pak vervolgens het elastiekje dat in het klemmetje zit en rek het over de "brug" en om de lepel. Draai het nog één keer zodat hij extra goed vastzit. Zet de twee overige langwerpige dozen diagonaal vast aan de "brug" voor extra ondersteuning.

Step 5: Compleet

Als laatste kun je, als je wilt, nog verdere versiering toevoegen aan de Zoetepult, om hem helemaal eigen te maken. Deze katapult kan lichte projectielen afvuren; perfect om snoepjes naar je vrienden te schieten!