3825Views13Replies

Author Options:

Bluetooth speaker not turning on? Answered

Hi, i made a basic DIY Bluetooth speaker with a glass box.
I used one 18650battery from old laptop, a charging module with protection circuit inbuilt,one stepup module to step up 4v to 5v and a 3w amplifier.
It's a basic project, but the thing is WHEN I TURN THE SWITCH ON(AMPLIFIER POTENTIOMETER IS OFF) I SEE LED BLINKING ON BLUETOOTH MODULE, MEANS IT'S WORKING ,THE CIRCUIT IS OK. THE MOMENT WHEN I TURN ON THE POTENTIOMETER ON OF THE AMPLIFIER THE SPEAKER JUST SOUNDS LIKE "TICK" AND BOOM EVERYTHING SHUTS OFF. I TRIED TO MEASURE THE VOLTAGE COMING FROM STEPUP MODULE SAYS "0"V.
SO I PLUGGED A CHARGER ON CHARGING MODULE AND THEN TRIED TO TURN ON AND FIRST 2 SEC SPEAKER MAKES SOME SOUND AND IT TURNS ON AND PLAYED SOME MUSIC, IT WORKED GREAT.
THE THING IS WHENEVER I'M TURNING ON THE AMPLIFIER VIA POTENTIOMETER OR THE POTENTIOMETER IS ON AND I SWITCH ON THE POWER FROM THE FIRST SWITCH THE POWER CUTS. SO WHAT'S WRONG WITH THE SPEAKER. PLEASE TELL ME :(

Discussions

The forums are retiring in 2021 and are now closed for new topics and comments.
0
DaltonD7
DaltonD7

1 year ago

Ok, so I have a wismec active, it has a Bluetooth speaker on it and it's not turning on. Could anybody help me out and figure out why it's not powering on?

0
iceng
iceng

3 years ago

From what you said..

I would simply jumper a wire across the potentiometer switch portion..

0
iceng
iceng

Answer 3 years ago

Very nice schematic drawing !

0
Sayan_trex
Sayan_trex

Answer 3 years ago

Sorry I'm not pro at these.

0
Sayan_trex
Sayan_trex

Answer 3 years ago

Tried, but same it's not turning on, always have to put a external charger for 2-5 sec

0
leylah4395
leylah4395

3 years ago

I would maybe put in a different battery..

0
Sayan_trex
Sayan_trex

Answer 3 years ago

Tried changing the battery, same result

0
steveastrouk
steveastrouk

3 years ago

Draw a DIAGRAM of ALL the interconnections. Let's see what parts you used.

And don't type in all caps. It looks like you're shouting.

0
Sayan_trex
Sayan_trex

Answer 3 years ago

Here it is, and sorry for all caps, just wanted to highlight problem area. Thanks

IMG_20171111_211118.jpg
0
steveastrouk
steveastrouk

Answer 3 years ago

Well the PAM8403 is rated for only 2.5 v minimum voltage, so the boost circuit you used is probably not needed. Likewise, a lot of BT modules will run on 3V, so its well worth trying the output of the charging module directly to the rest of your circuit.

0
Sayan_trex
Sayan_trex

Answer 3 years ago

Not working, still i have to put a charge on charging module to start up the device, tried changing the battery but same thing happening, the speaker isn't turning on , i have to turn it on with a help of charger everytime :(

0
steveastrouk
steveastrouk

Answer 3 years ago

What voltage do you measure at the output of the battery on the TP4056 ? What do the LEDs show ?

0
Sayan_trex
Sayan_trex

Answer 3 years ago

Red led- charging, blue led- charging done.

It shows 4.11v