Introduction: 3D Printed Alien Ei Spaarpot

Een spaarpot is meestal een mooi, doeltreffend voorwerp. Maar wat nu als je meer wilt dan een varken of een huisje als spaarpot? Er zijn heel veel spaarpotten in verschillende vormen en maten en in elke prijsklasse. Je kan echter zelf ook een spaarpot maken met met behulp van bijvoorbeeld een 3D printer. Het grote voordeel hiermee is dat je je spaarpot helemaal naar je eigen smaak kan maken.

Dit project was niet simpel voor mij aangezien ik nog nooit een 3D printer of een lasersnijder heb gebruikt. Voor mensen die dit wel hebben gedaan zal dit project een stuk simpeler zijn en zij zullen dan ook een stuk sneller klaar zijn.

Bij dit project zitten wel veel extra stappen die niet nodig zijn voor een simpele spaarpot. Dit was nodig aangezien dit project een opdracht was voor een keuzevak waarbij een 3D printer, een lasersnijder en nog een apparaat (naar eigen keuze) nodig waren. En waarbij het project een scharnier en een elektrisch circuit in zich had.

Step 1: Materialen

Voor dit project zijn verschillende materialen en gereedschappen nodig. Je hoeft echter niet alles zelf te hebben. Als je bijvoorbeeld zelf geen 3D printer hebt, kijk dan of er bij jouw in de buurt 3D printers zijn, die tegen betaling kunt gebruiken. In grote steden of op scholen zijn vaak 3D printers waarbij je alleen het verbruikte materiaal hoeft te betalen. Ook zijn er genoeg bedrijven die jouw model tegen betaling uitprinten en het vervolgens naar je op sturen. Dit geldt ook voor de lasersnijder, geef echter wel op tijd aan wanneer je deze apparaten wil gebruiken want meestal zijn er wachtlijsten.

Materialen

- 3D print materiaal ABS

- Acryl verf

- RGB lampje

- 3 mm triplexhout

- Multi lijm voor hout, plastic en metaal (Pattex)

- Kunststof lijm (Pattex)

- Modelleer of speelgoed klei

- 2 Scharnieren

- 4 spijkers

- 2 schroeven

Gereedschappen

- Computer met een 3D modelprogramma zoals Blender

- Kwasten

- 3D printer

- Lasersnijder

- Boor

- Vijl

- Hamer

- Schroevendraaier (zowel platte kop als kruiskop)

Step 2: Tips En Tricks

Voordat je begint is het handig om deze tips en tricks door te lezen:

  • Vraag goed na welk plastic jouw 3D printer gebruikt, er zijn namelijk 2 algemene plastics die worden gebruikt met verschillende eigenschappen (ABS en PLA)
  • Print eerst een kleine proefversie uit van je 3D model zodat je weet hoe het model er uit zal zien en of het aan je verwachtingen voldoet.
  • 3D modellen kunnen worden bijgevijld, voor een betere uitstraling en het weghalen van uitsteeksels.
  • Een kleine proefversie kan je bovendien gebruiken om verf of kleuren op te testen.
  • Lees je eerst goed in via internet voordat je zomaar wat gaat proberen, er zijn waarschijnlijk al genoeg mensen die iets hebben gedaan wat op jouw idee lijkt. Beter goed gestolen en gemodificeerd dan slecht verzonnen en mislukt.
  • Probeer altijd iets nieuws uit op kleinere schaal of op een proefversie. Ook al lees je iets moois op internet met 100% garantie, als het niet werkt ben je de pineut.
  • Als je iets moet verven of je doet iets waarbij dampen kunnen vrijkomen, doe dit dan buiten, onder een afzuigkap of in een grote kamer met alle mogelijke ramen open.
  • Lees altijd goed de instructies van je materialen, ook al is dit soms saai!

Step 3: 3D Modelling En 3D Printen

De eerste stap is het maken van een 3D model van het alien ei, wat zal dienen als basis van dit project en het hoofdgedeelte zal zijn van je spaarpot. Op thingiverse en Instructabels staan een paar 3D modellen die al vrijwel klaar zijn om als spaarpot te dienen. Je kunt natuurlijk ook het 3D model downloaden wat bij dit project zit. Een eigen 3D model maken kan ook maar let op dit kost veel tijd en ziet er misschien een stuk minder goed uit. Download het model dat je als basis wilt en importeer het model in een 3D modelprogramma om het model aan te kunnen passen naar je eigen voorkeuren. Blender is hiervoor een makkelijk programma wat duidelijk is en ook nieuwelingen zo onder de knie kunnen krijgen, bovendien is het programma gratis te downloaden. Natuurlijk kan je ook een ander programma downloaden, zolang je maar .stl bestanden kan importeren, exporteren en bewerken. Dit zijn namelijk de meeste bestandtypes van Thingiverse en Instructabels en het bestandstype om te kunnen 3D printen.

Voor het leren van de basics van Blender heb ik hieronder wat tutorialfilmpjes geplaatst.

Als je klaar ben met het maken van je 3D model als spaarpot, sla dit bestand dan goed op en exporteer dit bestand als een .stl bestand. Vervolgens ben je klaar om je 3D model te gaan printen. Voordat je je model uitprint, laat het programma van de 3D printer meestal zien hoe lang dit gaat duren, hoeveel materiaal de printer gaat verbruiken en hoeveel je model zal wegen. Let hierop aangezien je het liefst maar 1x je model uitprint. Als je dit nog nooit heb gedaan, print dan eerst een kleinere testversie uit. Hierdoor weet je wat je kan verwachten en hoe het printen de volgende keer werkt.

Het printen is nu klaar en het resultaat is soms anders dan verwacht. Zo moest de spaarpot hol zijn en minstens 10 cm^3 zijn. Dit is niet gelukt, het volume van de spaarpot is 5 cm^3 en de spaarpot zit nog vol met vulsel van de 3D printer want anders kon de printer niet de bovenkant printen. Het model moest kleiner aangezien de printtijd met het oude volume ongeveer 11 uur duurde. Het printen kosten nu iets minder dan 3 uur, nog steeds vrij lang maar in ieder geval mogelijk. Hierdoor kwamen alle details echter wel een stuk minder naar voren.

Er werd daarom besloten om deze kleine versie te gebruiken als proefversie, om verschillende dingen op te testen zoals het verven. Het model werd aangepast tot acht aparte modellen, die samen het ei vormen. Hierdoor kon er op meerdere datums worden geprint om als nog een groot ei uiteindelijk uit te kunnen printen. Vervolgens werden de acht stukken aan elkaar gelijmd met behulp van een lijm speciale voor kunststof van Pattex. Het model is nu uitgeprint, in elkaar gezet en heeft de gewenste grootte.

In het uitgeprinte model zaten echter soms gaten, dit zijn printfouten van de 3D printer. Je kunt deze gaten opvullen met ABS slurry als je model geprint is met ABS plastic. Bij PLA werkt deze truc niet. Volgens de eigenaren van de gebruikte 3D model, was dit model geprint met ABS dus deze truc zou hierbij uitgevoerd kunnen worden. Volgens verschillende bronnen op internet zou je ABS kunnen oplossen met aceton. Hierdoor zou je ABS slurry krijgen waarmee je de printfouten in je model bij zou kunnen werken. Dit is te zien in de volgende videos.

Na echter 2 dagen het abs in aceton te laten weken en goed te mengen, was er echter nog helemaal niks opgelost of had er enige verandering plaatsgevonden met het ABS. Waarom dit niet werkte is nog steeds onbekend.

Step 4: Het Doosje Uitsnijden Voor Het Lampje En De Primer Opbrengen

Vervolgens moest er een doosje worden uitgesneden met de laser waarin het lampje terechtkomt. Doosjes om uit te laten snijden zijn super makkelijk om te maken. Als je in Google intikt 'how to make a box lasercut' krijg je verschillende sites. De site 'Make A Box' werd gebruikt bij dit ontwerp (http://makeabox.io/) . Bij deze sites hoef je alleen de maat van je doosje in te voeren en je krijgt een file die je kan openen in illustrator om vervolgens te bewerken. Let goed op de dikte van het materiaal dat je wilt uitsnijden en dat je deze goed invoert anders wordt je doos een stuk minder mooi! In het doosjes moesten bijvoorbeeld nog letters en gaten in komen. Deze toevoegingen moeten eerst allemaal in het design worden gezet voordat er wordt gelasercut. Als je niet bekend ben met lasersnijden, kijk op internet of vraag aan iemand die er wel mee bekend is om instructies. Dit bespaart mislukte pogingen en zorgt ervoor dat je beter weet wat je doet. Kijk ook goed welke lasersnijder je gebruikt, niet alle lasersnijders werken op dezelfde manier en hebben dezelfde bestand invoerwijze.

Na het uitsnijden van de onderdelen, moest alles behandeld worden met een verfprimer. Dit zorgt ervoor dat je na de primer makkelijker op je objecten kan schilderen. Hierdoor hoef je geen zeven lagen te verven. Een primer is gewoon te halen bij elke verf/bouw winkel voor ongeveer een tientje als spuitfles. Er werden twee lagen opgebracht met een ruime tussentijd tussen het opbrengen van de lagen. Hierdoor konden de lagen goed drogen. Het aanbrengen van de primer moet het liefst buiten gebeuren of in een goed geventileerde ruimte!

Op het 3D model werd eerst klei aangebracht om zo de spleten in het model te verbergen. Dit was gewone goedkope speelgoed klei. De klei werd in dunnelaagje op gebracht. De spleten waren hierdoor niet meer te zien. Hierna werd ook op het 3D model werd de primer aangebracht.

Na dat de primers goed waren gedroogd werden de schanieren en het schroefje aan de onderkant erop gezet. Dit werd gedaan door eerst eerst te boren waar de spijkers en de schroeven kwamen om zo splijting van het hout te voorkomen. Daarna werden de spijkers en de schroeven er in gezet.

Step 5: Het Doosje Bouwen En Het RGB Lampje Erin Plaatsen

Onder de letters in de bovenkant van het doosje werd een stukje plastic geplakt. Dit gebeurde met multilijm van Pattex. Ook het scharniertje werd aan dit gedeelte van het doosje er op gelijmd om zo de buitenkant niet te beschadigen met spijkers. Vervolgens werd vanaf de onderkant het doosje in elkaar gelijmd, om zo de buitenkant van het doosje zo mooi mogelijk te houden. De bovenkant werd er nog niet op gelijmd. Om de luikjes om te krijgen werden er schroeven in de luikjes geschroefd, om te dienen als knoppen. Dit is weliswaar geen mooie oplossing maar deze schroeven zijn alleen te zien als je de luikjes gebruikt.

Hierna werd het RGB lampje in het doosje geplaatst. Voor het lampje werd gebruikgemaakt van een usb-RGB lampje. Dit had de volgende voordelen: het lampje is compact, heeft een apart snoer en is niet duur. Bij de meeste winkels voor elektriciteit en klussen zijn deze lampje voor ongeveer 10 euro te halen. De lamp die hiervoor werd gebruikt is echter uit een oude sneeuwpop pc accessoire gehaald. Het voordeel hiervan is dat het de lampjes uit zichzelf al van kleur veranderen.

Om het snoertje en het RGB lampje om z'n plaats te houden is gewoon voor plakband gekozen.

Step 6: Verven Van Het 3D Model

Het verven van het 3D model werd gedaan met acryl verf. Voor de 'mond' werd en verfmix gebruikt van rood (scarlet), roze en wit. Voor de buitenkant van het ei werd een verfmix gebruikt van okergeel en zwart (lamp black). De ondergrond werd geverfd met een verfmix van bruin (burnt Slenna), een klein beetje zwart en okergeel. De 'slierten' op de ondergrond werden geverfd met okergeel. Al deze kleuren zijn erop geverfd met 2 of 3 lagen.

Alle deze kleuren combinaties heb ik eerst getest op mijn kleinere modellen om zo fouten te voorkomen.

Step 7: Het Afmaken Van Het Model

Het 3D model is nu geverfd en het doosje is bijna helemaal in elkaar. Zorg ervoor dat de schakelaar van RGB lampje op ON (aan) staat. Lijm vervolgens, met de Multilijm, de bovenkant van het doosje op het doosje en hierna het 3D model op het doosjes. Je spaarpot is nu klaar!